VHF/SRC mars 2023

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Nya båtböcker 2023 03 28 *klicka vidare*

Båtböcker för skeppsbibliotek och hem.
Ett hundratal titlar  *Klicka här*


2010-12-02


Vi har över 100 titlar bland de senaste böckerna. *Klicka vidare här* Vi fyller på uppifrån. Senaste uppdatering är gjord 2023 03 28. Du kan beställa böckerna direkt och få dem hem i brevlådan. DagensBåtliv.se säljer inte böcker, vi länkar till nätsäljare.

Svenska Kryssarklubbens jubileumsbok Båtglädje


Svenska Kryssarklubbens jubileumsbok Båtglädje - av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz.

1923 bildades Svenska Kryssarklubben, SXK, av Sven Grenander och 30 andra män. De stakade ut punkterna; arrangera undomssegeglingar, anvisningar om ankarplatser, ge ut årsskrift, beskriva lyckade långfärdsbåtar och utrustningsdetaljer samt att skildra intressanta och nautiskt lärorika seglatser. De punkterna har varit och är alltjämt viktiga för SXK. De kom också att göra SXK till idag världens största båtklubb.

Jubileumsboken innehåller intressanta skildringar om de hundra åren. Det är ett bildrikt praktverk med välformulerade texter om klubbens historia, båtlivets utveckling och om starka personligheter som varit med och lagt grunden för det båtliv vi har idag. Vi får bland annat ta del av Åke Améens historia bakom alla lodningar och hamnbeskrivningar han genomförde under sina seglatser med hustrun, friherrinnan Barbro Améen.

Genom åren har det funnits lottbåtar, seglarläger på Malma Kvarn, oändliga artiklar om långfärdsbåtar, Medelhavsseglingar, seglande skutorna Gratitude och Leader, båtkonstruktören Tore Herlin med flera. Trevligt är också att många seglande kvinnor lyfts fram av författarna.

Båtglädje är Svenska Kryssarklubbens årsskrift 2023 och således får alla medelmmar ett exemplar. För dig som inte är medlem, det är aldrig för sent att bli det. 

Se mera och Svenska Kryssarklubben på www.sxk.se





Hafsorkesterns haverier av Niklas Krantz


På bilden har masten har just fallit. Inom några minuter är vajrarna som håller masten på plats kapade och masten seglar ned för en sista vila på 4 000 meters djup i Atlanten. Kvar på masttoppen satt VHF-antennen.

Hafsorkesterns haverier av Niklas Krantz. Utgiven av Lutra Marin AB.

Under fem års tid varade Niklas Krantz seglats runt jorden. Det blev en resa för livet med många upplevelser. Möten med andra människor, besök av platser som han inte visste fanns och mitt i allt detta en pandemi. Det hände också många saker med båtens utrustning. Men Niklas Krantz gav inte upp för det, trots mastbrott på Atlanten, rodehaverier med mera. Boken Hafsorkesterns haverier handlar om alla problem och hur Niklas Krantz löste dem genom ett tålmodigt kämpande.

Niklas Krantz är så vitt det är känt den förste att segla jorden runt i en Bavaria 30, en båt som knappast i första hand är tänkt för oceanseglatser. Boken här är hans egen berättelse om allt som krånglade och gick sönder på hans båt under fem års världsomsegling.

 

Mastbrott på Atlanten, motorkrångel, skador på rodret, en autopilot som ger upp, ankarspel som rostar, en jolle som säckar ihop, pumpar som hänger sig och mängder med olika elfel är bara några av haverierna.

 

I ”Hafsorkesterns haverier” berättas utförligt om alla missöden och hur de klarades upp. Niklas Krantz delar generöst med sig av sina segelbåtsfix och lärdomarna av de egna misstagen. Boken innehåller närmare ett par hundra bilder och tips för båtfolk.

 

Bokens framsida visar masten när den just fallit. Strax var stående riggen kapad (vajrarna som höll masten) och mast och segel sänktes mot en sista vila på 4000 meters djup.

 

Niklas skriver: ”Jag visste ingenting om äventyret eller om de människor och djur som jag skulle få möta över och under vattnet. Och jag visste inget om allt som kunde gå sönder på min båt Hafsorkestern och hur man lagar det. Jag hoppas att jag med den här boken kan inspirera andra att våga ge sig ut i det okända, trots allt som gick sönder på min båt. Allt går att lösa!”

 

En världsomsegling är en prestation i sig. Att som Niklas Krantz tålmodigt och uppfinningsrikt reda ut alla haverier och fullborda 45 000 sjömil gör hans segling till en bragd.

 

Niklas Krantz driver webbsidan Sittbrunnen.se.

 

 

 

Fakta:

Titel: Hafsorkesterns haverier

Författare: Niklas Krantz

 

ISBN nr 978-91-527-5818-2

Format 21 x 21 cm

178 sidor

Vikt ca 570 gram

Utgiven av Lutra Marin AB

 

Hafsorkesterns haverier finns bland annat att köpa hos Bryggboden.se, Bokus.com, Nautic-Center.se, Sailon.se, Seapax.se och Vikingyachting.se. Boken webbsida är Fritidsskepparen.se

 


Fritidsskepparens VHF/SRC-bok


Fritidsskepparens VHF/SRC-bok av Bengt Utterström


Fritidsskepparens  kursbok för VHF/SRC-bok
är för den som vill lära sig hur en modern marin VHF-radio med DSC fungerar. Boken beskriver pedagogiskt och enkelt nyttan med VHF och hur den används i båten, såväl i Sverige som utomlands. Denna andra upplaga trycktes i mars 2023. 


Boken beskriver AIS, satellitbaserade nödsystem, nödanrop, nödsignalen distress alert, Mayday med flera nödsignaler, Sweden Rescue, sjöräddning, Kustradiostationer, vanliga anrop och kanalfart med ATIS-funktion.

 

Fritidsskepparens VHF/SRC-bok är kursbok för ett SRC, Short Range Certificate och uppfyller kunskapskraven som Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, utfärdat.

I sista kapitlet finns allt om examination för ett SRC, exempel på provskrivning och var du hittar förhörsförrättare om du väljer självstudier. Till varje kapitel finns övningsfrågor.

Boken är skriven av Bengt Utterström som också är författare till den populära navigationsboken Fritidsskepparen och Fritidsskepparens Radarbok med AIS. Han har lång erfarenhet av att hålla kurser i ämnet och av praktisk användning av VHF till sjöss i både svenska och internationella farvatten.

Kompletterande övningsmaterial och mer information finns på bokens webbsida Fritidsskepparen.se

I Fritidsskepparens nautiska serie ingår även Förarbevis för vattenskoter, Hafsorkesterns haverier och El, elektronik och nätverk ombord.

 

Bokens webbsida är Fritidsskepparen.se  - Kunskap för glädje till sjöss -


Fritidsskepparens VHF/SRC-bok finns att köpa bland annat hos Bryggboden.se, Bokus.com, Erlandsons Brygga, Nautic-Center.se, Sailon.se, Seapax.se och Vikingyachting.se 

Fakta:

Titel: Fritidsskepparens VHF/SRC-bok

Författare: Bengt Utterström

ISBN nr 978-91-519-8862-7

Format 21 x 21 cm

108 sidor

Vikt 335 gram

Utgiven av Lutra Marin AB





Historien om Hallberg-Rassy – Legendariska båtbyggare


I en nyutgiven bok, ”Historien om Hallberg-Rassy – Legendariska båtbyggare”, beskrivs Hallberg-Rassys resa genom hela nio decennier. Det började redan på 40-talet och fram till idag. Det är en framgångssaga som än idag inte skymtar något slut. Boken är rikt illustrerade och innehåller mängder med nya intressanta fakta, bilder och berättelser som aldrig tidigare pub­licerats. Här finns till och med fyra hittills okända båtar avbild­ade, som aldrig byggts.

 

Den här påkostade 360-sidorsboken är stor till både formatet och omfånget, 317 mm hög, 237 mm bred och 29 mm tjock, på 360 sidor med omslag. Texterna är på svenska. Det finns även i en engelsk upplaga. Boken är mycket välinitierad, med texter av Magnus Rassy, båt­journalisterna och författarna Bengt Jörnstedt och Curt Gelin. Boken är till 70 % ny och bygger till 30 % på den svenska boken Båtbygg­aren Christoph Rassy.

 
Det svenska företaget Hallberg-Rassy AB är ett av världens allra mest respekterade och framgångsrika båtvarv. Den här boken är ett måste för alla segelbåtsälskare i allmänhet och Hallberg-Rassyfantaster i synnerhet.

  

Boken kan köpas här, *Klicka vidare*  

 

 


Ny upplaga av Ålandsguide och Stockholms skärgårds 50 bästa hamnar på engelska



Brixham Books har kommit ut med en ny upplaga av den populära gästhamnsboken Åland,  "Åland - De 50 bästa hamnarna". Det är en ny omarbetad fjärde upplaga.

Gästhamnsguiden Stockholm skärgårds 50 bästa hamnar finns nu på engelska.  "Stockholm Archipelago - The 50 best harbours".

Guiden om Åland innehåller mängder med flygbilder, hamnskisser och all detaljinformation om över 70 åländska hamnar och 16 tillfartshamnar i Sverige och Åboland.

Förutom detaljerad hamninformation finns också ett antal textkapitel om att segla på Åland, praktiska tips om ankring, radiofrekvenser och var man bäst provianterar och bunkrar båten.

I en unik sammanställning kan man även se var storfärjorna befinner sig och när svall och sug kan påverka hamnarna. Ett särskilt kapitel behandlar också frågan om allemansrätten på Åland, var gästande båtar får ta natthamn och hur man får röra sig i farlederna.

Guiden Åland är en inspirationskälla till att segla på Åland. Köp den!

Båda titlarna med ny layout med fyra sidor per hamn, med flygfoto och all kartgrafik på första uppslaget.

Böckerna kan beställas här: www.brixham.se


Sommaren med Svan


Sommaren med Svan av Thomas Lorge.
Med en 14 meter lång och 8 ton tung skärgårdskryssare söker tre unga grabbar efter äventyr i Stockholms skärgård. Valet av hamnar styrs av var det kan tänkas finnas tjejer. Året är 1965 och båten saknar motor. Läsaren får följa tilläggningar, grabbsnack om tjejer, hur ett ankare lossas på 10 meters djup med fridykning med mera. 

Författaren Thomas Lorge har seglat hela sitt liv. Han har även ett förflutet i Svenska Flottan.


Boken kan beställas hos Bokus här:  Sommaren med Svan:


Till havs Nödnavigation


Till Havs Nödnavigation av Sebastian di Gleria

Författarens egna uppgifter:

Vad gör du när GPS:en plötsligt slutar fungera ute till havs? 


Boken Till havs Nödnavigation, som ges ut våren 2022, visar steg-för-steg hur astronomisk nödnavigation fungerar. Boken är full av praktiska råd och handfasta tips. 


Förlorar du elen eller elektroniken ombord så kan du med hjälp av boken, en vinkelmätare, klocka och en liten nautisk långtidsalmanacka få fram din position med en sjömils noggrannhet över hela jorden, utan att behöva uppdatera materialet fram till tidigast år 2050. Dessa hjälpmedel kan ligga nedstuvade i många år utan att bli inaktuella. 


- Allt fler förlitar sig helt på digitala sjökort och använder sällan analoga metoder, säger författaren Sebastian di Gleria, som sedan 1980-talet hållit kurser i navigation.


Astronomisk navigation är inget nytt, tvärtom, sjöfarare har i alla tider blickat upp mot himlen för att bestämma sin position och färdväg. Men ska vi vara ärliga så är det inte många idag som klarar av att få fram sin position på detta sätt. Eftersom de flesta numera navigerar med hjälp av GPS och elektroniska hjälpmedel så är metoden som beskrivs anpassad för nödnavigation. 


- Jag rekommenderar boken till alla som vill förstå hur man använder en sextant. Johan Westberg, sjöbefäl 

- Den bästa beskrivningen av astronomisk navigation som jag har sett. Per Widing, pilot och navigatör 


Sebastian di Gleria som författat och illustrerat Till havs Nödnavigation har jobbat med nautisk utbildning, segling och båtliv i omgångar sedan 1980-talet. Han har även jobbat som charterskeppare i Karibien och Medelhavet och har kappseglat över Atlanten. 

Till havs Nödnavigation

ISBN 9789151977119

Pris hos Bokus, 329 kr

 

Kontaktuppgifter till författare/förlag:
Sebastian di Gleria
Frälsegårdsvägen 22
179 97 Färentuna
sebastiandigleria@gmail.com

Förarbevis för vattenskoter


Fritidsskepparen förarbevis för vattenskoter av Kjell Johansson och Bengt Utterström.

Fritidsskepparen - förarbevis för vattenskoter är en pedagogisk kursbok med övningsfrågor som uppfyller Transportstyrelsens krav för förarbevis för vattenskoter. Utöver allt man behöver kunna för ett förarbevis innehåller boken också tips och råd vid sjösättning, upptagning och förvaring av vattenskoter.

 

Ur innehållet:

  • vattenskoterns uppbyggnad, framdrivning, egenskaper och begränsningar
  • säkerhet, färdplanering, väjningsregler och gott sjömanskap
  • grundläggande navigation med sjökort, kompass, navigator och positionsuttagning
  • om hur vi förhåller oss på sjön.

 
Boken förklarar var man får framföra vattenskoter och hur man kör på bästa sätt för att skona miljön. Stor vikt läggs på körteknik, riskbedömningar och riskanalyser. Den som kör vattenskoter är befälhavare på ett fartyg och vad det innebär redogörs det utförligt för. Sista kapitlet redovisar kunskapsfordringar och hur examination går till. Boken är rikt illustrerad med bilder.

 

Förarbevis för vattenskoter ingår i Fritidsskepparens serie av nautiska böcker. Övriga titlar är navigationsboken Fritidsskepparen, VHF/SRC-bok, Radarbok med AIS samt El, elektronik och nätverk ombord.

Fritidsskepparen förarbevis för vattenskoter finns bland annat att köpa här:
Akademibokhandeln, Bokus.com, Bryggboden.se, Nautic-Center.se. Bokens webbplats är Fritidsskepparen.com. Rekommenderat pris är 325 kronor.




Ombord del 1


Ombord del 1 av Magnus Lindén.
Ges ut som e-bok via Bättre båt.


En av sveriges riktiga långseglare, med i stort sett hela livet ombord på båt, är Magnus Lindén. Magnus har charterseglat, leveransseglat båtar och seglat på egen köl på världshaven i över 100 000 sjömil.

Magnus skriver nu seglarminnen och materialet ges ut i form av e-bok under namnet Ombord. Del 1 finns nu att köpa. Materialet är baserat på artiklar, minnesanteckningar och framför allt hans över 20 000 diabilder (som de flesta nu är digitaliserade) med samlingsnamnet "Ombord".

"Jag har nu del 1 klar som handlar om Ungdomsåren. E-boken sträcker sig från början av 60-talet till 1979 och börjar med ekorna på landet och via en gisten koster, en Jog-kryssare och en Skärgårds 55:a för att sluta med en Fife-designad R-10:a från 1904, Unda.

Vi insåg att Unda behövde en ny undervattenskropp, men köpte henne ändå och hemseglingen blev en av mina livs största äventyr vilket inkluderade en läckande båt, grundstötningar, livräddning, en okynnig gammal Volvo Penta utombordare och stress att hinna genom Göta Kanal innan de stängde för säsongen", berättar Magnus. 

 Ombord del 1: Ungdomsåren" är ett tidsdokument från tiden innan GPS och digitala sjökort där gemenskapen med stolta träbåtsfixare på varven var viktigare än charterresor. Det är en skildring av båtar, båtlivet och seglingar längs vår kust. Boken speglar även ett Sverige på 60 och 70-talen under en tonårings uppväxt. Bokens 149 sidor är rikligt illustrerad med över 120 bilder, en PDF på 48 MB, som kostar 49 kronor.

Magnus Lindén har även gett ut den första svenska "Handboken om GPS" för fritidsbåtslivet och boken "Bortom horisonten". Den sistnämnda finns fortfarande att köpa.

Kommande e-böcker kommer att handla om Atlantseglingar, Charterseglingar och nuvarande båten Saritas renovering.


Mer information om nya e-boken Ombord 1 finns på webbsidan Bortom Horisonten.
 *Klicka vidare*  




Seglare minns 1 och 2


Seglare minns 1 och 2 - seglarprofiler berättar om sina idrottsminnen. Utgiven av Svenska Seglarförbundet.

I de två böckerna, Seglare minns 1 och 2, har seglingshistoriska berättelser samlats från Seglarförbundets arrangerade seglarträffar. Det är ett hundratal kända seglares berättelser som spelats in på band när de hållit föredrag och berättat om historier från kappseglingar med mera.Över 400 kappseglare omnämns. De bandade berättelserna har skrivits ned av Svenska Seglarförbundets Historiska utskott.

Här finns historien om hur Bengt O Hult försökte lätta upp stämningen ombord på den tyska 70-fots segelyachten Germania genom att prata om Du-reformen, som vi har i Sverige. Ägaren, Herr Krupp von Bohlen und Halbach, svarar då; "Ja, Herr Hult, das war sehr interessant" och sedan var det slutdiskuterat!

Andra historiska berättelser är om kappseglingar och regattor med Mälar 22, Neptunkryssaren, kända seglarprofiler som Paul elvström, Pelle Pettersson, om Folkbåtar med mera. Berättelserna ger historiska återblickar och visar också hur kappseglingen utvecklats och förändrats genom åren från 30-talet fram till våra dagar.

Böckerna kan beställas från seglarförbundets shop, shop.svensksegling.se eller mejl till ssf@ssf.se . Båda två kostar 400 kronor plus frakt. Del 1 kostar 250 kronor plus frakt.



Båtbyggaren Christoph Rassy


Båtbyggaren Christoph Rassy av Bengt Jörnstedt, Aqua Perla förlag.

Att båtar inte kan byggas av tjänstemän är självklart. Bra båtar byggs av båtbyggare som förstår sig på båtlivets villkor. Bra båtar brukar också generera ett bra båtvarv om båtbyggaren dessutom är en entreprenör som kan räkna på både material, tid och pengar. Sedan måste båtbyggaren förstå förändringar i tiden och anpassa sig till utvecklingen. Att duktig och lojal personal finns med är också en förutsättning för framgång.

Utöver alla dessa goda egenskaper, som båtbyggaren Christoph Rassy tycks ha, har han även haft förståndet att kliva av sin ledarroll i tid och låta nästa generation ta vid.

Boken Båtbyggaren Christoph Rassy handlar om en mans livsverk som idag lett fram till ett av världens främsta segelbåtsvarv på fritidsbåtssidan, nämligen Hallberg-Rassy Varvs AB.

Christoph Rassy kom till Sverige i unga år. I sydtyskland hade han i sin ungdom utbildat sig till både glasmästare och båtbyggare. I Sverige byggdes båtar i trä och Christoph skrev brev till fem varv och sökte jobb. Tre svarade. Snabbt bestämde sig Christoph för att flytta till svenska västkusten. På dagarna bygge han båtar åt sin arbetsgivare, på kvällar och helger åt sig själv.

Varvet Hallberg-Rassy i Ellös har haft en fantastisk utveckling. Båtarna Rasmus och Monsun blev stilbrytande och såldes i hundratals per år. Sedan har det fortsatt med nya modeller och varvet har byggt över 9 500 båtar! Christoph Rassy förstod tidigt att i plasten låg framtiden. Dessutom gick det mycket fortare att bygga skrov och överbyggnad i glasfiber än i trä. Kvaliten har han aldrig gjort avkall på. "Master ska stå på däck, varje genomföring för mast är en källa till läckage och våra båtar ska vara täta", säger Christoph Rassy.

Författaren och seglaren Bengt Jörnstedt har fångat andan i en fantastisk varvshistoria. Bengt Jörnstedt skriver också om vad som hände med fritidsbåtsutvecklingen i Sverige, om självbyggen och att idag finns i stort sett bara två varv kvar i Sverige.

I boken Båtbyggaren Christoph Rassy delar familjen Rassy generöst med sig av familjeföretagets historia i framgång och motgång. Bakom varje framgångsrik man står det oftast en klok kvinna och så är det i familjen Rassy också. Hustrun Mai har bland annat förärats med en livräddningskryssare åt Svenska Sjöräddningssällskapet.

Sonen Magnus Rassy är idag VD för Hallberg-Rassy Varvs AB och framgångssagan fortsätter i numera i genration två!

Här köper du boken *Klicka vidare* 



Det finns ett annat liv - 22 år på en segelbåt


Det finns ett annat liv - 22 år på en segelbåt av Lars Zachariasson.

Författaren Lars Zachariasson gjorde det som många drömmer och snackar om, men inte kommer sig för. Vid 56 års ålder hade han byggt en båt som kunde ta honom vart som helst. Landbasserade ägodelar var sålda. Hans första hustru gillade förvisso båtlivet, men ville inte segla på haven. En smärtsam skillsmässa blev följen. Inger, då 46 år kommer in i Lars liv och tillsammans seglar de i 22 år. Inte jorden runt, för de seglar bara dit de har lust och tar dagen som den kommer.

Från Hinsholmen på västkusten går seglatsen till Portugal, Kanarieöarna, Trinidad, Colombia, Panama, Honduras, Florida, kusten upp emot New York, vidare norrut utmed amerikanska ostkusten, söderut och hem via Venezuela. 

Lars skriver målande om alla upplevelser och möten med andra människor. Redan på Skagerack får de första kulingen över sig. Lars faller handlöst mot ett vinschhandtag och gör illa ryggen. De träffar på en norrman som seglar en 28 fots Shipman som är utrustad med allt. Bland annat har han en moped ombord i den lilla båten.

I Panama möter de lotsar som dricker mängder med öl innan de går och lotsar ett stort fartyg gemnom kanalen. I en ankarvik med flera båtar blåser det upp på natten med vinden från fel håll. De draggar, flyttar om båten och motorn stannar. Ankarlinan trasslade in sig i propellern. Nu behövde de hjälp av andra i det piskande regnet.

Den 350 sidor tjocka boken finns ombord på min egen båt i sommar. Jag har jag bara hunnit läsa valda delar, men ser fram emot att få följa Lars och Ingers 22 år långa liv och äventyr ombord på deras båt Charlotta.  

Det finns ett annat liv finns att köpa på tex Bokus.com *Klicka vidare* 




Soloäventyr till sjöss


Soloäventyr till sjöss av Ann-Mari Brengdahl. Ocean Dream förlag.

Författaren Ann-Mari Brengdahl vågade göra en soloseglats utan större erfarenheter av segling. Hon seglar iväg i mitten av april med sin 24 fot långa segelbåt (7,45 meter) Finn Express, som passande nog heter Nano. Färden går från hemmahamnen utanför Norrköping och kusten ned mot Kalmar, Utklippan, Skånekusten och vidare ned till Lübeck och in i tyska kanaler. Hon fortsätter sedan mot Holland och åter norrut. Via Danmark går färden sedan hem dit hon kommer i slutet av september. 

Ann-Mari skriver personligt och målande om allt som händer under resan. Vi får ta del av både glädjestunder och mindre roliga situationer som grundstötningar i kanaler och tappade mobiltelefoner.

Boken Soloäventyr till sjöss är en inspirerande bok som med fördel läses av den som drömmer om seglatser bortom de kända farvattnen. Eller ge bort den i present till någon som du tror skulle vilja segla lite längre.

Det är också en snyggt producerad bok med många vackra bilder, en bok som man blir glad att hålla i handen. I slutet finns en sammanfattning med kort beskrivning över en del av de hamnar som Ann-Mari besökte, karta med hänvisningar till kanaler med mera.

Jag hoppas att Ann-Mari Brengdahl fortsätter att segla så att vi får läsa fler böcker av henne.

Läs mer och köp här *Klicka vidare*




Ankarliv - Lär dig att ankra och få fler upplevelser med din båt


Ankarliv - Lär dig att ankra och få fler upplevelser med din båt. Av Thomas Veber.
Förlag: Ocean Dream.

Att skriva en bok om ankring är modigt. Ett båtklubbsmöte kan bli hur utdraget som helst om någon plötsligt med myndig stämma säger att: XX-ankaret är det bästa! Många av oss har egna relationer till ankring och ankare. Så även jag.

Thomas Veber vågade och har skrivit en trevlig bok om livet till ankars och ger mängder med tips. Författaren har bland annat seglat i Skandinaviska farvatten, i Medelhavet och i Karibien. Ofta ligger de till ankars. Det ger en frihet och man slipper betala dyra hamnavgifter. Kostnaden för en jolle sparas in på minskade hamnavgifter, skriver Thomas Veber.

För att ligga tryggt och våga sova är det bra att ha kunskaper om ankring. Ankarliv är fylld av praktiska tips om allt från hur man hittar ankarvikar, hur mycket kätting eller lina som ska läggas ut, hur nära grannbåten kan man ankra med flera. Han talar även om olika ankartyper och det hade varit intressant att höra Thomas Veber uttala sig om det relativt nya Ultra Marine-ankaret.

För att spara på ankarspelet och energiförbrukning när ankaret ska upp kör jag båten framåt så att ankarspelet inte drar båten. Den meningen och om erfarenheter om ankarsegel i aktern och att kätting går att märka med små plastploppar saknar jag i den annars välskrivna boken.

Köp boken och börja ett nytt båtliv! Formatet lämpar sig väl i Skeppsbiblioteket.

Ankarliv finns bland annat att köpa här *Klicka vidare* 



SYS, Sail Yacht Society.
Våra klassiska segeljakter.


SYS, Sail Yacht Society. Våra klassiska segeljakter är en årsbok med matrikel utgiven av SYS.
Det är inte vilken årsbok som helst. Den är en guldgruva för oss som gillar att titta på vackra segelbåtar byggda i trä. För egen del stannar det vid drömmar, men ack så härliga dagdrömmar.

Matrikeln inleds med nya medlemmars båtar. Alla presenterade med båtens namn och färgbild på en helsida. Efter det följer den fantastiska historien om den drygt 15 meter långa segelbåten Ester som byggdes 1901 av August Plym. Målet var att vinna alla kappseglingar. Hon sänktes i en vik vid Höga Kusten kring krigsåren. Efter mer än 75 år på havsbotten bärgas Ester. Efter en totalrenovering, där allt bytts ut, sjösattes hon i juli 2019. Efter ett par dagars provsegling fraktas hon till franska rivieran och vinner utmärkelsen för den bäst renoverade båten i Monaco under Classic Week.

Några matrecept finns med innan medlemmarnas båtar presenteras i färgbilder på en helsida med historik. Det rör sig om ungefär 190 jakter.

I mitt skeppsbibliotek blir denna årsbok given. När jag möter en vacker segelbåt i trä kan jag ta fram boken och läsa mera om den vackra jakten.

Den 300 hundra sidor tjocka årsboken finns att köpa hos Sail Yacht society *Klicka vidare* 

 


Stockholms skärgård - De 50 bästa hamnarna


Stockholms skärgård - De 50 bästa hamnarna av Anders Hellberg, Kerstin Benckert och Gustaf Hannar. Förlag: Brixham Books.

Författarna har valt ut sina 50 bästa hamnar i Stockholms skärgård och de flesta presenteras på två uppslag. Hamnarna, de flesta är naturhamnar, visas med flygbild och intilliggande sjökortsbild. Såväl flygfoto som sjökortsbilder visar var det är bra att förtöja och annan praktisk information såsom var färskvatten finns, var det är grunt, om en brygga är privat eller tillgänglig, om det lämpar sig för svajankring med mera.

För att det ska vara lättare att hitta hamnen i sjökortet visas den på en översiktsbild.Till varje hamn hör också en presentation om området runt i kring och en beskrivning om hur säker inseglingen bäst sker.

Varje hamn har en vindros som visar vilket skydd hamnen ger beroende på vindriktning. En femgradig skala anger också hur bra området är för bad och hur lekvänligt det är för barn. Sist av allt har författarna lagt ett plus för det som är bra med utvald hamn och ett minus. Ett sådant minus kan vara att färskvatten kostar extra och att "här är man aldrig ensam."

Bokens 50 hamnar är indelad i sex olika områden. Hamnen längst i norr är Långviken strax öster om Barnens ö på Björkö i Roslagen. Den längst i söder är Skvallerhamn på södra Järflotta söder om Nynäshamn. I öster hittar vi Svenska Högarna.

De 50 bästa hamnarna har rikligt med fina färgbilder. Formatet är behändigt (något större än A 5) och den spiralbundna boken passar garanterat i skeppsbibliotetet ombord. Ett bra köp för den som gillar att färdas runt i skärgården. 

Författarna har också givit ut boken om Ålands gästhamnar, Öregrunds övärld, Gotska Sandön och Furusundsleden.

Säljs i båttillbehörsbutikerna, Bokus.com med flera ställen.

Se mera här:  
www.brixham.se


Hamnguiden 9 Vänern och Vättern
Göta älv – Dalslands kanal – Göta kanal


Pressinformation

Det har publicerats flera hamnböcker för fritidsbåtar över Vänern, Vättern och kanalerna, men ingen så fullmatad och komplett som denna. I Hamnguiden 9 beskrivs kända och mindre kända naturhamnar, här ges tips om leder och för respektive farvatten presenteras detaljerade redovisningar av samtliga gästhamnar i området. Varje hamn presenteras med flygfoton, kartor och i ord.

I denna nya och helt omarbetade utgåva av boken finns Hydrographicas unika och uppskattade Hamnguidekartor för alla hamnar som presenteras. Varje hamn har inför publiceringen sjömätts och kontrollerats på plats för att informationen skall vara så aktuell som möjligt. I boken beskrivs 255 natur- och gästhamnar och Hydrographicas detaljrika Hamnguidekartor visar massor med nyttiga fakta om hamnförhållandena både under vatten och på land. I bokens inledning ges läsaren en värdefull introduktion till respektive farvatten med förslag på olika rutter och besöksmål, samt information om farvattnets väder- och vattenståndsförhållanden. I kanalavsnitten finns dessutom praktiska tips om slussning med mera i respektive kanalsystem.

 

Hydrographica-medarbetarna och Vänerseglarna Ann och Torbjörn Ardebrant från Karlstad har författat samtliga texter och framställt alla kartor i Hamnguiden 9.

 

Fakta:

Titel:  Hamnguiden 9. Vänern och Vättern, Göta älv – Dalslands kanal – Göta kanal

Författare/kartografer: Ann Ardebrant, Torbjörn Ardebrant

Förlag: Skagerrak forlag, Thorøyaveien 21, 3209 Sandefjord, Norge

Format: A4, 302 sidor, spiralinbindning.

Pris: SEK 698

Bläddra i boken:

https://www.flipsnack.com/skagerrak/hg9-pageflip/full-view.html

Mer information : www.harbourguide.com, www.hydrographica.se

Kontakter:

Torbjörn Ardebrant, Hydrographica, tobbe@hydrographica.se, tel. + 46 702 63 29 11


Norrvikens Båtvarv – En berättelse om ett varv i Roslagen och dess båtar


Norrvikens Båtvarv av Claes Lund och Lars-Erik Andersson.

Unika dokument om ett unikt båtvarv.

 

De två författarna, Claes Lund och Lars-Erik Andersson, bägge med kopplingar till Roslagen, har skrivit och sammanställt boken Norrvikens båtvarv. Det handlar om ett spännande träbåtsvarvs utveckling i Roslagen och om dess båtar.

 

Varvet startade för hundra år sedan och var då ett av nio småbåtsvarv i Vätö socken. Idag är det bara Rosättra varv som finns kvar.

 

Norrvikens båtvarv byggde många fina båtar. Bland de mera kända är de så kallade taxibåtarna som gick i Stockholm och de linjesköna så kallade Vätöbåtarna.

 

Varvet fick en bra start och de båda grundarna Karl Henning Fredriksson och Sven Lundkvist omsatte 14 300 kronor första verksamhetsåret. Vinsten blev 307 kronor. Om detta och varvets fortsatta utveckling är det mesta dokumenterat i detta praktverk. Boken är på cirka 300 sidor och fylld med bilder, köpeavtal, ritningar och andra unika tidstypiska dokument och berättelser.

 

Boken ger en inblick i en industriepok som är på väg att glömmas bort och som var en viktig del av det näringsliv som frodades i dåtidens Roslagen. Alla intressanta detaljer i text och bild vittnar om ett enormt arbete med boken.

 

Med Norrvikens båtvarv i knät glömmer jag lätt den vardag vi nu lever i. Det är intressant läsning i kombination med fina bilder. För den som har det minsta intresse för svenskt båtbyggeri och båtliv är boken ett stycke svensk varvshistoria som vi får vara tacksamma över att det nu finns dokumenterat. En given present eller julklapp, gärna till dig själv!

 

Boken finns att köpa på följande ställen. Kostar ca 300 kronor. Porto kan tillkomma.

 

  • Veteranbåtsföreningens kansli på Skeppsholmen, Stockholm.
  • Roslagens bokhandel och Turistbyrån Visit Roslagen, Norrtälje.
  • Vätö Hembygdsförening, Vätö.
  • Nordens Skeppshandel, Smögen.
  • Det finns också möjlighet att köpa boken genom författarna. Beställning görs via mejl till Lars-Erik Andersson, arctica925@telia.com, eller Claes Lund, classe.rospiggen@telia.com 

www.batmodeller.se

 


Fritidsskepparens RADARBOK med AIS


Fritidsskepparens RADARBOK med AIS av Bengt Utterström. Förlag: Lutra Marin AB.

Fritidsskepparens RADARBOK med AIS beskriver de funktioner som finns i en modern radar och hur man bäst använder dem för säker navigering i nedsatt sikt och mörker för att undvika kollision och grundstötning. Radarboken tar upp navigering med navigator och radar i skärgården, utmed en kust eller till havs och redogör för skillnader mellan magnetron- och solid state-radarer.

Radarboken uppfyller Nämnden för båtlivsutbildning, NFBs, kunskapsfordringar för ett Radarintyg. Radarintyget är giltigt för Fartygsbefäl klass 8. Till varje kapitel finns övningsfrågor.

Boken är från september 2019 och tryckt senast i februari 2022. Boken beskriver de senaste radarmodellernas funktioner.

Läs mera om Fritidsskepparens RADARBOK med AIS på bokens webbsida Fritidsskepparen.se  *Klicka vidare* 

Fritidsskepparens RADARBOK med AIS finns bland annat att köpa hos Bryggboden.se, Bokus.com, Erlandsons brygga, Nautic-Center.se, Sailon.se, Seapax,se och Vikingyachting.se

Hamnguider från Skagerrak forlag


Hamnguider Skagerrak forlag med Hydrographicas sjökort

Skagerrak forlag har hamnguider över svenska kusten från Arholma till Strömstad inklusive Vänern och Vättern. Nautiska förlagets tidigare utgåvor finns inte längre. Norska förlaget Skagerrak har tillsammans med Svenska företaget Hydrographica skapat riktigt bra hamnböcker. De är områdesindelade och numera ges de ut i A4-format vilket passar bättre i skeppsbiblioteket.

Varje hamn har en egen sida med flygfoton över hamnarna, sjökortsbilder och information om vilken service som finns i hamnen med omnejd.  I många av naturhamnarna är det Hydrographicas fina specialkort som visar var man kan gå mot en klippa eller ligga på svaj och var de förädiska stenarna ligger.

Till varje hamn finns också en informativ text "Generellt" och "Maritimt". Det sistnämnda beskriver var man bäst förtöjer, djup och vilken vindriktning som är mindre bra för hamnen.

Norska Skagerrak ger även ut hamnguider över Danmark, nordtyskland och Polen. Det finns även utmed norska kusten från Bergen och till svenska gränsen. Hamnguiderna finns även i digitalt format.

Se vidare:
www.havneguiden.no  
Svenska utgåvor finns att köpa på www.adlibris.se och www.bokus.com

Arholma - Landsort, ny hamnguide i utgåva 3 och i A4-format


Arholma - Landsort 3.0, Hamnguiden 8, Skagerack forlag i samarbete med Hydrographica.

Hamnguiden 8 – Arholma Landsort i ny utgåva. Nu finns den tredje och förbättrade utgåvan av den mest kompletta hamnguiden över Stockholms skärgård någonsin. 
  
I den nya utgåvan har mycket uppdaterats:
• Hamnguiden 8 har fått ett nytt mindre och smidigare A4-format, vilket gör boken mer praktisk att använda ombord. Flygbilder och kartor har samma storlek som tidigare.
• Samtliga gästhamnstexter är nyskrivna av Lars Granath, som nu är författare till all text i boken.
• Flertalet av bokens hamnkartor och texter har uppdaterats. Speciellt i gästhamnarna har många förändringar skett.
• Ytterligare 26 av hamnarna har fått egen sida med större karta och flygbild. 

Hamnguiden omfattar 388 beskrivna hamnar med hamnkartor från Hydrographica. I början på Hamnguiden 8 finns 14 sidor med lättanvända planeringskartor som visar hamnarnas placering och lämpliga leder genom Stockholms skärgård.

Arholma - Landsort är spiralbunden i A4-format och på 362 sidor.  Författare och kartografer: Ann Ardebrant, Torbjörn Ardebrant, Lasse Granath och Jesper Sannel.
 
 
Här kan du läsa mera och köpa boken *Klicka vidare*

Furusundsleden - Hamnguide från Stockholm till Söderarm


Furusundsleden - Hamnar, Öar och Ankring av Anders Hellberg, Kerstin Benckert, Peter Bergström och Olle Landsell. Brixham Books

Furusundsleden är ny guide som täcker kuststräckan Stockholm - Söderarm utmed Furusundsleden.

Furusundsleden innehåller ett 40 tal hamnar med flygbilder, sjökort och grafik. Till varje hamn finns detaljerade kartor för säker insegling och förslag på lämpliga ankarplatser. Alla hamnar har en "hur kul är det för barn i den här hamnen då?"-indikator som heter "Barn och bad." Furusundsledens hamnbeskrivningar börjar i Wasahamnen och slutar på Söderarm.

Varje hamn presenteras med två uppslag i färg. Brixham förlag har gjort Furusundsleden med samma fina layout som de tidigare utgivningarna om Åland, Gotska Sandön och Öregrunds övärld.

I år är det 300 år sedan som ryssarna härjade runt i Furusundsleden och i norra Roslagen. Konstnären Olle Landsell har gjort illustrationer om hur tsar Peters trupper brände de olika delarna av leden 1719. Kerstin Benckert har författat de texterna. 

Hamnguider med historiska och aktuella berättelser och bra sjökortsbilder med beskrivningar om var man bäst förtöjer är alltid värdefullt att ha ombord. Furusundsleden uppfyller alla dessa kriterier.

Med Furusundsleden ombord blir sträckan inte bara en transportsträcka!


Här kan du beställa Furusundsleden: www.brixham.se

Segla med Albatross


Segla med Albatross med Carl-Erik Andersson och Janne Larsson av Andreas Kjäll. Eget förlag.

Två män, Carl-Erik Andersson och Janne Larsson, har nått medelåldern och söker nya utmaningar. De har ingen seglings- eller båtvana, men bestämmer sig för att segla jorden runt. Beslutet togs när magen var full av räkor och vinet var slut. En Scampi inköptes som övningsbåt, de behövde ju lära sig att segla. Sedan köpte de en ketchriggad Hallberg Rassy 42. Avresedag och klockslag bestämdes mer än tre år före avgång.

Segla med Albatross är en lättläst och engagerande bok där vi får följa Calle och Janne på dess äventyr. Det är två händiga män som tar itu med problemen när de uppstått. Janne är dessutom duktig på elektronik och lagar enkelt en autopilot i söderhavet.

Det jag slås av är hur roligt dessa två herrar har haft på sin seglats. De tycks inte ha något problem med att knyta nya kontakter med andra seglare eller lokalbefolkningen i olika hamnar.

Boken avslutas med en 60 punkter lång lista om praktiska tips. Där finns även tips på skeppsapotek och fisketips. Kanske skulle där också stått att fullastade kundvagnar med mat inte ska lämnas ensamma på en sned flytbrygga. Det gick som det gick, kundvagnen tippade över kanten och sjönk på fem meters djup med mat och allt.

Segla med Albatross köper du här, *Klicka vidare*

Ett år utan skor - en familj på äventyr


Ett år utan skor - en familj på äventyr av Thomas och Margareta Veber. Ocean Dream förlag.

Familjen Veber, Thomas, Margareta och deras två barn, Mathilda 12 och Troels 9 år, har seglat till och från Karibien i en 30 fots Allegro. De startade i Skanör och det blev nästan 15 månader utan skor.

Boken är underhållande och intressant personlig. Thomas och Margareta delar med sig av svårigheter som när barnen inte vill mer, sjösjuka, tvivel om vad det gett sig in på, rädsla, eller hur de känner när stormar kommer över dem. Det finns också naturligtvis många glädjeämnen.

Författarna skriver på ett lättsamt och underhållande sätt. Det är svårt att lägga ifrån sig boken. När jag läser den får jag känslan av att jag är med ombord och hör hur de berättar om allt som de varit med om under detta år. Budgeten var 10 000 kronor i månaden för hela familjen och båten och det fungerade.

Bokens 275 sidor är rikt illustrerad med bilder och pedagogiska kartor.

Det var länge sedan jag läste en bok om långsegling som jag längtade tillbaka till. "Ett år utan skor" är en självklarhet i mitt skeppsbibliotek.

Läs mera och beställ här *Klicka vidare*

PS. Jorå, familjen Veber var med i SVT:s serie "Familjer på äventyr" 2017. DS.



Bortom nya horisonter - med Malinda IV på de stora haven


Bortom nya horisonter - med Malinda IV på de stora haven av Leif Lundberg. Isaberg förlag.

Leif och Eva Lundberg byggde själva en 16,55 meter lång stålketch. Med den seglade de jorden runt under 8 års tid. Vi får följa hela resan i deras drömprojekt.

Boken handlar om möten med människor från olika kulturer, seglingar, hur livet är ombord, alla saker som går sönder och hur det repareras av tandläkaren som ibland önskade att han var rörmockare.

Leif Lundberg skriver på ett humoristiskt, personligt och lättsamt sätt. Bokens 322 sidor innehåller många bilder på nästan varje uppslag.

Bortom nya horisonter kom ut i januari 2018. Läs mer och köp här *Klicka vidare*

Fritidsskepparen - navigationsbok för Förar- och Kustskepparintyget. Nytryck okt. 2022.


Fritidsskepparen av Bengt Utterström och Sten Ramberg.

Fritidsskepparen finns nu i en helt ny och omarbetad upplaga anpassad till Nämnden för båtlivsutbildnings kunskapskrav 2023. Fritidsskepparen innehåller övningsfrågor till både Förarintyget och Kustskepparintyget. Kompletterande frågor finns på bokens webbsida www.fritidsskepparen.com  Således behövs ingen extra övningsbok.

I den nya upplagan har texter redigerats och bilder har bytts ut. 

Sedan augusti 2008 är jag (Bengt U) ny författare till den klassiska och populära navigationsboken Fritidsskepparen. Fritidsskepparen fungerar både som lärobok på navigationskurser, att läsa på egen hand för Förar- eller Kustskepparintyg eller för att repetera grunderna i navigation och få del av alla förändringar som skett genom åren. 

Till boken finns en webbplats med bland annat en mängd övningsuppgifter. Titta gärna in på www.fritidsskepparen.com

Fritidsskepparen finns som E-bok hos både Bokus.com, Adlibris.se och näthandlare som till exempel Bryggboden.se och Seapax.se.

*Läs mer och beställ här*

Sälar i svensk krigstjänst


Sälar i Svensk krigstjänst av Johan Ahlbom, Balkong förlag.

Under brinnande andra världskrig tränades sälar på Gålö för att leta fientliga Ubåtar. Sälarna skulle simma fram till Ubåten och lämna en markör på skrovet.

Det var på Gålö i Stockholms skärgård som träningen höll på. Faktiskt lyckades sälarna med sitt uppdrag.

Havsörnar och duvor fanns också med på marinens träningsprogram. En havsörn med sin skarpa blick ser ju ett Ubåtsperiskåp. Sedan gällde det att få havsörnen att meddela vad den ser.

Författaren Johan Ahlbom har samlat en mängd fakta och bilder om hela det topphemliga projektet som hade arbetsnamnet Palmen.

Mer information om denna udda, men läsvärda bok på 94 sidor och hur du köper den, finns här *Klicka vidare*

Hamnguiden 7 Landsort - Skanör med Öland, Gotland och Bornholm


Hamnguiden 7 Landsort - Skanör med Öland, Gotland och Bornholm. Skagerrak förlag med hamnguidekartor från Hydrographica.

Skagerrak Forlag producerar hamnguider med Hydrographicas sjökort. Det gör serigen till den bästa i sitt slag. Att Hydrographica är välkända för sina fina och noggranna sjökortsbilder över hamnar och naturhamnar torde vara välkänt för de flesta numera. Praktverket innehåller 376 hamnbeskrivningar, samtliga i färg och med detaljerade sjökortsbilder bredvid flygfotot.

Skagerrak forlag har äntligen lyssnat på båtfolket i Sverige - den nya hamnguiden är gjord i A4 format. Ni som har de tidigare hamnguiderna känner till att de sällan ryms i bokhyllan ombord. 414 sidor tjock.

Finns att köpa i båttillbehörsbutikerna och här: *Klicka vidare*

Skärgårdens Fälthandbok. Skärgårdsstiftelsen


Skärgårdens Fälthandbok. Skärgårdsstiftelsen. Max Ström förlag.

Skärgårdens fälthandbok är namnet på skärgårdsstiftelsens vänbok för 2018. Den innehåller 399 användbara tips och idéer författade av Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän.

Fälthandboken ger tips om det mesta. Det är tillexempel hur man ska vara förberedd i händelse av kris på en ö, hur man tömmer ett dass, hur en sommarfest fixas, hur man fäller träd, hur man får loss båten vid en grundstötning, hur man gör upp eld, hur man hanterar brännskador, hur man rensar en aborre, hur man öppnar en vinflaska om man saknar kortskruv, men har en sko och mängder med andra enkla, rådiga och praktiska tips.

Den 155 sidor tjocka boken innehåller fotografier och teckningar på varje uppslag.

Medelmmar i Skärgårdsstiftelsen får boken med posten.
Andra kan köpa den här: *Klicka vidare*

Båtköpet av Hugo Tiberg


Båtköpet av professor Hugo Tiberg. Jure förlag.

1973 kom boken Båtjuridik. Författaren, Professor Hugo Tiberg håller på att uppdatera boken Båtjuridik och det är, enligt Hugo Tiberg, ett tidsödande arbete. Boken Båtköpet är en del av den planerade uppdateringen av Båtjuridik.

Båtköpet behandlar äganderätt och ägarskydd, köpreglerna, beställning, avbetalningsköp, utlandsköp och om mervärdeskatt vid båtköp i Sverige och utomlands. Boken vänder sig i första hand till braschfolk och jurister.

Beställ här *Klicka vidare*

Hugo - och den första båtturen


Hugo - och den första båtturen av Andreas Symeonides och Rasmus Ekroth. Jure förlag.

Hugo är en kanin som följer med Mia och Theo på en båttur. Boken är trevligt upplagd med många fina och roliga färgbilder. Att det är en barnbok behöver kanske inte nämnas. I boken får Hugo lära sig om kompass, olika namn ombord på en båt, varför flyväst är så viktig, att det finns sjökort och målade prickar på sjön med mera.

Boken om Hugo rekommenderas att inhandlas av alla föräldrar som har småbarn och av far- och morföräldrar som behöver tips på bra presenter till barnbarnen.

Finns i välsorterade boklådor och kan beställas här *Klicka vidare*

En lång sjömans korta karriär på haven


Rooney Asplund, medlem i Klubb Maritim Stockholm, har skrivit en bok om sitt sjömansliv. Boken innehåller lite över 300 sidor i A5-format och har stor text och många bilder.

Bokens titel är:

En lång sjömans korta karriär på haven. En berättelse från A till Ö, eller två nyanser av grått….


Är du intresserad av att köpa boken går det att göra direkt från Rooney Asplund. Kontakta honom på 070 5588040. Betalning sker till hans personkonto 490909-0013 (Nordea = clearing nr 3300).


Ett rederivykort från Saléns får man med som bokmärke.

 


Svenska Fiskebåtsmotorer - Tändkulemotorer


Svenska Fiskebåtsmotorer - Tändkulemotorer av Lars Melkersson, Marinmotoriska förlaget.

Lars Melkersson i Lysekil har vigt en stor del av sitt liv åt tändkulemotorer och äldre fartyg. Han har sammanställt mängder med information om dessa fartyg som hade tändkulemotorer, dess storlek och var de var tillverkade med mera. Namn som Seffle, Munktell, Bergsund-Laval, Phytagoras med flera dyker upp.

Serigen består av fem böcker i A4 format. De är fyllda med gamla foton, information om tillverkning av motorer, offerter till fiskebåtsskeppare och andra skeppsredare.

När man läser i häftena hör man riktigt hur tändkulemotorerna dunkar i bakgrunden. De kan beställas direkt av författaren Lars Melkersson på telefon  0523-61 12 91 eller 070-44 44 744.

Här är en länk med sammanställning av böckerna *Klicka vidare*


Vårda din plastbåt - renovering och underhåll


Vårda din plastbåt, handbok om renovering och underhåll av Björn Peter Behrens, Jure förlag.

Även plastbåtar behöver underhåll för att se snygga ut. Slarvigt vaxade båtar ser inte fräscha ut. Boken ger mängder med tips om underhåll av plast, hur man reparerar plastskador, hur kölbultar byts, delamineringsskador och gelcoatsprickor med mera. Boken inleds med två kapitel om plastbåtens utveckling och köpråd.

Ett antal sidor ägnas åt böldpest och hur det kan repareras.

Vårda din plastbåt är rikt illustrerad med tydliga skisser. Alla som gillar att fixa och greja med sin plastbåt bör definitivt köpa denna bok.

Detta är tredje omarbetade och uppdaterade upplagan (tidigare från Nautiska förlaget).

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

Vårda din träbåt - renovering och underhåll


Vårda din träbåt - Handbok i renovering och underhåll av Björn Peter Behrens. Jure förlag.

Läsaren får bland annat goda råd om köp av träbåt och kunskaper om träbåtens utveckling, hur man underhåller och renoverar en träbåt, limning av trä, hur man arbetar med epoxi och vilka verktyg som behövs.

Detta är tredje omarbetade och uppdaterade upplagan (tidigare från Nautiska förlaget). Boken är rikt illustrerad med tydliga skisser.

För alla som har eller funderar på att köpa en träbåt är denna bok en i raden av samlingar av böcker om båtar och trä som ingen vill vara utan. Den allmänt båtintresserade har också stor behållning av boken.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

Ankarplatser i Bohuslän


Ankarplatser i Bohuslän av Svenska Kryssarklubben, SXK, Västkustkretsen.

Ankarplatser i Bohuslän innehåller 36 ankarplatser. Till skillnad från tidigare utgåvor från Västkustkretsen, innehåller denna hamnguide ankarplatser. Anledningen sägs vara att det ibland är trångt i naturhamnarna och därför finns det här tips om svajankring.

Guiden är i A4 format och varje ankarplats har ett uppslag. Till vänster ett i det närmaste knivskarps flygfoto över platsen och till höger är det sjökortsbilder och informativ text om insegling, skydd, bottenbeskaffenhet etc. Flygfotona visar även dubbar i berget och SXKs bojar. Grund och djupkurvor är inritade på bilderna och öarna är namngivna.

I inledningen ägnas sju sidor åt ankring. Där ges tips om olika ankare, lina eller kätting och hur mycket svajutrymme man kan behöva med mera. Tre sidor ägnas åt väder.

Ankarplatser har en given plats ombord för alla som ska segla i Bohuslän. Komplettera gärna med SXKs "Tre veckor i Bohuslän", norra och södra delelarna.

Ring och köp direkt av Västkustkretsen. Tfn 031 - 69 00 69.

Öregrunds övärld - från Arholma till Örskär


Öregrunds övärld av Björn Geijer, Peter Bergström, Anders Hellberg och Kerstin Benckert. Brixham Books.

Det är ont om hamnguider norr om Arholma. Nu har det dock kommit en ny bok som täcker Öregrunds övärld med 42 hamnar och ankarplatser. Vi känner igen utformning från bland annat boken Gotska Sandön. Innehållet är med andra ord rikt med informationstexter, flygbilder, kartbilder, beskrivningar och annan både trevligt och nyttig information från området.

Hamnguiden är enkel att hitta i. Boken inleds med en översiktskarta där alla hamnar finns med. Sex områden är sträckan indelad i och varje område har sin färg.

När jag hörde talas om boken hade jag hoppats att det skulle finnas flera hamnar öster om Gräsö, nu är det fyra stycken och det finns kanske inte fler? Utan Öregrunds övärld skulle jag inte våga gå öster om Gräsö.

Alla som seglar i skärgården på ostkusten har blivit bortskämda med Hydrographicas sjökort. Bokens sjökortsbilder håller inte samma kvalitet, men är tillräckligt bra. Som alltid rekommenderas dock viss försiktighet vid anlöp.

Vid varje hamn och ankringsplats finns ett diagram som visar skydd för olika vindriktningar och ett stapeldiagram som visar mobilteckning.

För den som seglar norr om Arholma, köp boken! Det vore väldigt dumt att inte ha den ombord.

Mer information och beställning *Klicka vidare*

Bortom den västra horisonten, Lunkentuss klassiska världsomsegling


Bortom den västra horisonten - Lunkentuss klassiska världsomsegling. Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm, Aqua Perla förlag.

Lunkentuss var den andra svenska båten som seglade jorden runt. Gunnar Dahlgren, då 29 och Dag Ekholm 24, gav sig av från Sundsvall i juli 1962. Då hade de ägnat två år att med egna händer bygga om en liten 8-meters sjövärnskoster från grunden.

Föräldrar och vänner fick veta att de skulle segla till Medelhavet, kanske över till Västindien. Men i hemlighet hade Gunnar och Dag laddat med sjökort över jordens stora oceaner. Lunkentuss seglade västerut mot Stilla Havet, gjorde strandhugg på Söderhavets paradisöar, seglade över den väldiga Indiska Oceanen, rundade Afrika och seglade åter till Sundsvall 1965. Gunnar och Dag var borta i tre år och seglade 33 000 sjömil. 

Nya utgåvan har utökats med privata bilder från seglingen. Lunkentuss är numera renoverad och åter i originalskick. Tanken var att hon skulle ställas ut i Sundsvall som museum, men tyvärr ändrade de lokala politikerna sig.

Jag minns Lunkentuss från Ulvön någon gång efter 1965. Pappa pratade lyriskt om dessa unga grabbars bedrift. Jag var sju eller åtta år gammal då. Sedan dess har Lunkentuss nämnts i olika sammanhang. Därför känns det extra roligt att få presentera denna nya utgåva.

Lunkentuss tillhör svensk seglingshistoria och boken "Bortom västra horisonten" finns att beställa här *Klicka vidare* 

Boken är utgiven av Bengt Jörnstedt på eget förlag. Bengt var mångårig chefredaktör på tidningen Segling och är själv författare till flera böcker i ämnet. I 'Bortom den västra horisonten' har han skrivit såväl förord som en efterskrift, där han berättar om Lunkentuss vidare öden. Men också om den omfattande restaurering hon genomgått i Sundsvall på senare år och där han själv varit en av de drivande krafterna.

 


Vinden är fri


Vinden är fri av Bengt Jörnstedt, Aqua Perla förlag.

Vinden är fri är en självbiografi av seglaren och skribenten Bengt Jörnstedt och hans seglarliv. Bengt Jörnstedt tillhör bland de mest kända seglarna i Sverige och han har seglat sedan unga år. Stor del av livet har handlat om kappsegling och Bengt Jörnstedt har deltagit i flera stora kappseglingar runt om i världen som Half Ton Cup, SORC, Fastnet Race med flera och naturligtvis Gotland runt. Bengt Jörnstedt kappseglade till en början den snabba Fin-Gal (konstruktören Knud H. Reimers skrev så)  och efter en kort tid den ännu snabbare Scampin. Med tiden blev det större båtar.

Bengt Jörnstedt har också varit segelmakare, men de flesta av oss känner honom som chefredaktör för den numera nedlagda tidiningen Segling. Under ett stort antal år ägde han också tidningen.

I boken får vi läsa om mängder av dramatik och berättelser. En sådan är när alla ombord trodde att Bengt fallit överbord, men det visade sig att han hängde i livlinan utanför relingen framme i fören. De övriga ombord letade honom förbrilt akteröver.

Den över 500 sidor tjocka boken är rikt illustrerad med bilder och kan beställas direkt från författaren bengt@segling.nakterhuset.se  eller i nätbokhandeln.



S/Y Jennifer i kalla vatten


S/Y Jennifer i kalla vatten - Ryssland, Svalbard och Norge av Lars Hässler. Jure förlag.

Lars Hässler och segelbåten Jennifer med besättning blev en av de första svenska segelbåtarna att segla runt Sverige. Färden startar längst in i finska viken, genom kanaler i Ryssland, runt Nordkap, till Svalbard och åter hem till Stockholm via norska kusten. Seglatsen Norden runt gjordes sommaren 2015.

Lars Hässler berättar på sitt lättsamma sätt om hela resan. Många kända platser besökts i Ryssland som till exempel den före detta svenska borgen Nöteborg vid Ladoga. Färden fortsätter på Stalins dödskanal till Vita havet.

Under tre veckors tid besöker de Svalbard och ser bland annat Andrées plats på Danskön där balongfärden startade. Latitud nord 80 grader passerar de också.

Utmed norska kusten seglar de i fem veckor.

Boken innehåller ett trettiotal sidor med bilder.

Klart läsvärd bok för både den som vill uppleva andras historia och för den som lockas av egna äventyr!

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

Trimma Rigg och Segel – segla snabbare, säkrare och mer bekvämt


Trimma rigg och segel, Magne Klann och Øyvind Bordal. Nautiska Förlaget.

Någon har sagt att de flesta seglare lär sig seglingens teknik och trim upp till 60, ja kanske 80 procent. De som är elit strävar mot de 100. Samtidigt så påstås det att de flesta har inte med sig det som ligger i området 0 till 40 procent av kunskapsstegen. Kanske är det så?


Boken ”Trimma Rigg och Segel” fyller definitivt den luckan och utifrån en god bas tar boken dig vidare i förståelsen för riggens funktion, seglens trim och flexibilitet samt inte minst samverkan rigg och segel emellan.


Boken är lättfattligt skriven och kompletterad med ett stort antal instruktiva teckningar. Den avhandlar kapitel för kapitel och ger novisen en riktigt grundlig inblick i hur allt fungerar, samtidigt som den ger den erfarne en hel del att reflektera över.


Innehållet berör även säkerhetsaspekter, vad som skall kontrolleras och hur du skall förhålla dig till slitage. Utöver detta får du tillgång till direkta trimguider / rekommendationer under olika vindförhållanden.


Fredrik Lööf, vår seglingskändis och OS-guldmedaljör, har skrivit förordet till boken och författarna Magne Klann tillsammans med Øyvind Bordal har utöver detta alster även skrivit ”Norsteds stora bok om segling” med flera titlar.


Jag har sommarseglat, semesterseglat och kappseglat under snart 50 år, jobbat med båtar mer än de många och konstaterar helt enkelt att boken ger mig inspiration och kunskap till att fortsatt trimma rigg och segel. Kanske tillhörde jag gruppen som missade de 40 första procenten i kunskapsstegen? – men i vart fall inte nu längre.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*


Lars W Gustavsson


Segla utan stress


Segla utan stress av Duncan Wells. Översättning av vår skribent Magnus Lindén. Nautiska förlaget.

Segla utan stress är boken som innehåller hundratals praktiska tips om hur man gör livet enklare och säkrare ombord. Syften med boken är att visa på praktiska exempel hur man manövrerar sin båt med få i besättningen.

Författaren tycks ha tänk på det mesta. Det handlar om praktiska lösningar vid långsidesförtöjning, förtöjning mellan bommar om du är ensam ombord, hur man delar flera linor på en knap, hur man drejar bi, man överbord-strategier, ankring, olika sätt att hantera blåsigt väder och hur man taktiskt seglar i hårt väder och ström med mera.

Duncan Wells, som förefaller att älska att klura ut hur man löser olika situationer med löpande linor med mera, är instruktör vid engelska RYA, Royal Yachting Association.

Boken är lättsamt skriven, rikt påkostad med bra bilder och illustrationer. Några skanningsbara QR-koder leder läsaren till illustrativa filmer. Det finns även många praktiska tips för den som har mer sjövana än andra. Ett köp rekommenderas.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

Skärgården vägvisare från Örskär till Landsort


Skärgården, vägvisare från Örskär till Landsort. Ulf Sörensson Balkong förlag.

Upplands och Sörmlandskusten är beskriven i denna tjocka och tätskrivna vägvisare på 416 sidor. Det mesta förefaller finnas med från innerskärgård till yttre havsbandet.

Historiebeskrivningar om både jordbruk och fiske i skärgården och gamla segelleder med mera beskrivs. Vägvisaren är indelad i cirka 40 olika avsnitt utmed kustremsan.

Skärgården är Skärgårdsstiftelsens vänbok för 2016.

Läs mer och köp här *Klicka vidare*


Utombordsmotorer


Utombordsmotorer av Tim Barlett, Nautiska förlaget.

Utombordsmotorer är en bok som innehåller allt man behöver veta för att själv förstå och kunna serva sin utombordsmotor i storlek upp till 30 till 50 Hkr. Reglage, kylsystem med vattenpump, bränslesystemet, smörjning och elsystemet med mera beskrivs utförligt.

Boken Utombordsmotoer skiljer sig från instruktionsboken. Instruktionsböcker förklarar oftast hur man gör, men inte varför eller hur det hänger ihop. Det gör denna bok.
Utombordsmotorer är rikt illustrerad med bilder och skisser. I slutet av boken finns ett felsökningsschema.

Läs mera och köp här *Klicka vidare*

Gotska Sandön besöksguide


Gotska Sandön besöksguide av Anders Hellberg mfl. Brixham Books.

Gotska Sandön är en besöksguide som torde kunna skryta med att den innehåller allt man behöver veta om Gotska Sandön. Guiden är författad av författarna som gjorde den populära guiden om Åland.

Guiden innehåller information om hur vi tar oss till ön med egen båt eller turbåten. För oss fritidsbåtsägare finns varje strandparti representerat med flygbilder, sjökortsbilder, kartor, ankringsplatser och detaljinfo. Det är bra för det finns ingen brygga på ön. Alla fritidsbåtar måste ankra på svaj och ta jollen i land.

Vi får också veta vad som finns på ön och vad vi måste ha med oss dit. Guiden innehåller även väder- och vindstatistik för sommarhalvåret som visas i färggrafik. Till och med mobilteckningen är redovisad från olika platser på ön. Guiden innehåller kartor över stigar och vägar samt information om övernattning, var nödproviant finns och en samlad historik om livet på ön och vilka som bott där.

Jag har aldrig varit på Gotska Sandön och därför blev det en överraskning för mig hur mycket som finns att se och göra på ön.

Här finns ett uppslag från boken, läs

Här köper du boken *Klicka vidare*

Plastic Fantastic


Plastic Fantastic av Mats Cato. Egmont förlag, Båtnytt och Praktiskt Båtägande.

Det sägs att amerikanen Ray Greene förändrade båthistorien när han tillverkade världens första båt av glasfiberarmerad plast. Året var 1942. I Sverige blev båtlivet möjligt för hundratusentals människor när det nya materialet kom. 

Boken Plastic fantastic är en tidsresa om plastbåten och båtlivets utveckling i bilder från 1950 till 1990. Det är bilderna som gör boken. Många känner vi igen från gamla båttidningar. Det rika bildmaterialet i färg kommer från Båtnytt, Vi Båtägare och Praktiskt Båtägande. Några bilder av äldre snitt kommer bland annat från På Kryss och Till Rors. Andra är från gamla broschyrer.

Vi ser familjer som ser glada ut i små trånga ruffade båtar. Piprökande herrar står upp och fiskar i små öppna båtar. Flytvästar verkar knappt ha varit uppfunnet på den tiden. Vi ser killar och tjejer sova på konstruerade kojer ovanpå pentryt och styrplatsen i en Hard Top båt. Eller vad sägs om skepparen i vinterpälsmössa som testar en Monark 69?

Det är underbart att bläddra i boken. När jag dessutom känner igen diskbalajan på sid 52 från mitten av 60-talet blir jag rörd. Det var en sådan som jag satt och hade i knät när sjösjukan slog till på Gävlebukten.

Köp boken, den är även perfekt att ge bort som present till ala som älskar båtlivet!

Provläs och beställ här *Klicka vidare*

Boken kommer även att säljas på kommande båtmässa Allt för sjön.

Sjöväder - praktisk meteorologi


Sjöväder - praktisk meteorologi av Anders Ljungkvist. Jure förlag.

Sjöväder är en modern väderbok. Illustrerad med mängder av bilder och pedagogiskt förklarande text. Vi läsare får också många tips om hur vi kan använda internet och tolka de prognoser som visas. 

Författaren är marin- och flygmeteorolog, långseglare och före detta TV-meteorolog. Dessutom är han privatflygare och har stor erfarenhet av skärgårdsväder. Boken Sjöväder är den bästa jag sett i ämnet och ett köp rekommenderas. Det ringa formatet gör att den passar i alla skeppsbibliotek.

Läs mer och köp här direkt från Jure förlag. Skriv "Sjöväder" i sökrutan *Klicka vidare*

Arktisk feber


Arktisk feber av Tobias Törnebohm. Ord & Visor förlag.

Författaren Tobias Törnebohm har seglat till och från Arktis i en 37 fots havskryssare. De vände vid plus latitud 80 grader nord efter att ha seglat utmed Svalbards västkust. Det är en prestation som jag beundrar. Efter hemkomsten skrev han boken. Det är först efter cirka 80 sidor som boken börjar bli intressant. Jag hade svårt att finna något engagemang i början trots att jag tycker ämnet är intressant. Det är rörigt med alla olika tidsskildringar.

Författaren delar med sig mycket av sina upplevelser och om livet ombord. Vi får veta en hel del om saker som går snett, men jag saknar mera detaljer kring krånglande motor, värmesystemet och nödvändig utrustning med mera. Helt enkelt, hur förebyggs det som gick snett. Bättre kartor och mer specifikt om varje ankringsplats hade också varit en fördel.

Boken är en blandning av skönlitteratur och reseskildring. En bok som denna ser jag gärna att den ska vara fylld med erfarenheter som vi andra kan dra lärdom av. Fortfarande vet jag inte om en isbjörn kan klättra ombord över akterspegeln. Trots dessa mina kritiska ord, köp boken och gör som jag, dröm dig bort och låt tanken komma "tänk om jag själv skulle..."

Isbjörnar, visst de fångades på bild.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

MOLN


Moln av L-G Nilsson, Nautiska förlaget.

Boken heter kort och gott "Moln" och handlar om moln. Jag läste boken under en tågresa och kom på mig själv hur spännande det var att ha boken i handen och samtidigt kunna se molnen från tågfönstret.
Moln är rikt illustrerad med bilder. Författaren L-G Nilsson är meteorolog, fotograf och vetenskapsjournalist. Dessutom kan han på ett enkelt sätt förklara varför molnen ser olika ut och vad det betyder och hur vädret kan komma att påverkas. En hel del trevliga fakta finns med. Som till exempel att när luftfuktigheten är 100 % i luft som är 30 grader varm så betyder det att i en kubikmeter luft är det 30 gram vattenånga.

Moln är en bok som man troligtvis inte slutar att läsa. Gång på gång på gång kommer den att plockas fram när himlen ändrar karaktär. Moln är även en säkert presentbok.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*  


Stora boken om el ombord


Stora boken om el ombord av Andy Johnson. Nautiska förlaget.

Elarbeten ombord blir allt mera komplicerat med all ny elektronikutrustning. Landström, batteriladdning, ankarspel, nätverk för navigation (NMEA 2000), problemet med galvaniska strömmar, undervattensbelysning, installation av radar, mätinstrument och hur de fungerar och omvandling av 12 volt till 240 med mera. "Stora elboken" tar upp allt som vi amatörer och egenfixare behöver kunna. Rikt illustrerad med bilder.

En bok som jag rekommenderar till alla som själv håller på med elarbeten och installationer ombord. Tyvärr har dock författaren inte nämnt något om svenska företaget Ctek och deras intelligenta laddare Smartpass och Dual 250S. Om dessa finns att läsa i kategorin "El ombord" i vänstra marginalen.

Läs mer och beställ här: *Klicka vidare*

1000 frågor om SKÄRGÅRDEN


1000 frågor om SKÄRGÅRDEN - årsbok från Skärgårdsstiftelsen. Av Jeppe Wikström, Bokförlaget Max Ström.

I Skärgårdsstiftelsens årsbok, 1000 frågor om skärgården, finns frågor om allt mellan himmel och hav i skärgården; öar, djur och natur, musik, väder, kultur, historia, geografi och mycket annat.

Några frågor är enkla, vissa lite svårare, men de allra flesta är lagom kluriga. Min egen reflektion är när jag läser frågorna att det är roligt eftersom jag kan svara på en hel del av dem!

Med boken följer en digital spelmodul som kan ta fram frågor slumpvis och anger om du svarar rätt eller fel. Det går att spela mot sig själv eller om ni är några stycken kan man spela mot ett annat lag.

På DagensBåtliv.se uppmuntrar vi gärna ett medlemskap i Skärgårdsstiftelsen. Läs mera och bli medlem här så får du boken *Klicka vidare*

Kajak - Allt du behöver veta om paddling


Kajak - Allt du behöver veta om paddling av Stefan Jönsson och Håkan Jernehov, Nautiska förlaget.

Bokens titel säger det mesta. För den som vill ut och paddla och även den mera rutinerade paddlaren finner mängder med tips. Kajak innehåller allt från kajakens konstruktion, olika paddeltekniker, hur man kliver i och ur till övernattnings- eller veckoturer, sommar som vinter.

Säkerhetstänkandet går som en röd tråd genom boken. De 134 sidorna är rikt illustrerade med bilder. Särskilt uppskattas de om hur man tar sig i kajaken om den kapsejsat på öppet vatten. Bokens författare tillhör Sveriges främsta experter på kajakutbildning.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*

Oscar Schelins underbara båtar


Oscar Schelins underbara båtar - och fortsättningen på Kungsörs Båtvarv av Andy Symons.
Eget förlag.

Ett av våra mest kända träbåtsvarv i Sverige, Kungsörs Båtvarv, med Oscar Schelin i spetsen har Andy Symons dokumenterat lagom till varvets 100 års jubileum. Den fina boken är fullproppad med svartvita och bilder i färg på vackra skärgårdskryssare och motorbåtar som varvet byggt. Mer än 2000 båtar har byggts på varvet. Historien om Oscar Schelin och hans båtar är en sådan bok som man inte vill släppa. En uppskattad present till alla som gillar vackra och lite äldre båtar.

Läs mer, blädda i boken och beställ här *Klicka vidare*

Lust & Nöje  Essäer om livet i båt under 300 år


Lust & Nöje. Sjöhistorisk årsbok 2014 -2015 av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz.

Lust & Nöje är en underbar bok om fritidsbåtlivets utveckling. Börjar redan på 1600-talet, men tonvikten ligger på 1900-talet och fram till idag. Boken består av 35 essäer och är rikt illustrerad med bilder. Varje del inspirerar till att man vill läsa mera. Till exempel om Aina Cederblom som 1931 ger sig iväg från Sverige och ned på Europas kanaler i en liten snurrebåt med en utombordare på 6 hästkrafter. Året därpå lämnar hon Göteborg för att med en 7 hästars Archimedes på akterspegeln ta sig till Grönland.

Boken berättar om kungliga seglatser och Vegans historia. Vi får också veta att Astrid Lindgren hade en Mälar 30:a som hette Saltkråkan med flera spännande historier.

En härlig bok, köp två och ge bort den ena som present. Helt riskfritt!

Läs mer och beställ här. Boken beställs genom ett mejl till Sjöhistoriska eller genom ett besök i deras butik. Kostar 250 kronor *Klicka vidare*

4 veckor på sjön


4 veckor på sjön av Jennie Gillander, Nautiska förlaget.

Kokboken är en härlig blandning av goda och läckra maträtter och författaren Jennie Gillanders egna upplevelser i båtlivet. Under fyra veckor får vi följa deras färd och ta del av läckra recept. Varje uppslag har läckra färgbilder på mat och platser de besökt.

Författaren utmanade båtlivets i många fall torftiga måltider och bestämde sig för att äta gott ombord. Grillen har en central plats. Med enkla medel och en kyl på 10 liter fixas det mesta till.

Kapitlet "Kryss hela jävla dagen" innehåller förslag på tacksam mat när väder och vind inte är med oss.

Jag vågar lugnt påstå att detta är en kokbok som passar alla båtägare. Jennie Gillander och hennes pojkvän seglar en Carrera Helmsman. Lyckas man laga god mat i en sådan relativt trång båt utan ståhöjd så kan man laga god mat på vilken båt som hest!

Kostar 179 kronor och kan beställas här *Klicka vidare*

Bortom horisonten


Bortom horisonten - Från semestersegling till oceansegling av Magnus Lindén, Nautiska förlaget.

Äntligen en bok fylld av praktiska tips, även för oss som inte tänker segla på oceanerna! Magnus Lindén tillhör de svenskar som seglat mer än hundra tusen sjömil, de flesta utanför Sveriges gränser. I boken "Bortom horisonten" delger han läsaren, på ett ödmjukt och lättsamt sätt, av tusentals goda och dåliga erfarenheter från semester- och oceanseglingar.

Magnus har erfarenheter av både kunnig besättning och mindre kunnig sådan genom charterseglingar. Boken tar upp allt från ekonomi vid långsegling till praktiska grundregler ombord, nattsegling, leva i havssjö, slitage och underhåll, navigation, tidvatten, förtöjning, ankring, väder, sjösjuka och vilka dokument olika myndigheter kan tänkas fråga efter med mera.

Jag fångades direkt av boken och sträckläste den i stort sett från pärm till pärm. Kan även med fördel läsas i olika avsnitt var för sig.

Inget att fundera på, köp boken även om du nöjer dig med segling i Skandinaviska farvatten! *Klicka vidare*


Med floran i båten - Botaniska upptäcksfärder i Stockholms skärgård


Med floran i båten av Kåre Bremer, Hydrographica.

Kåre Bremer är professor i botanik och pensionerad rektor vid Stockholms universitet. Tillsammans med hustrun Birgitta, också hon botanist, har de inventerat en mängd öar i Stockholms mellanskärgård. Boken är lättsamt och trevligt skriven. Till exempel fick jag lära mig att växten Vejde använts som färgväxt för att färga både svenska flaggan och karolinernas uniformer. Fast det var ett tag sedan.

Författaren är också veteranbåtsentusiast vilket lyser igenom i boken. Inte bara växter således. Och Kåre Bremers båt, en Coronet 21 DC, skymtar här och var bland de många fina bilderna på så väl växter som fjärilar och skärgårdsmiljö.

Kostar 145 kronor inklusive frakt. Ett måste i skeppsbibliotektek tycker vi. Läs mer och beställ här *Klicka vidare* Se "böcker".

Segel- & Riggtrim


Segel- & Riggtrim av Ivar Dedekam, Nautiska förlaget.

Båtar med felaktigt trimmad rigg gör lägre fart, tar mindre höjd, kränger mera, får större avdrift och är dessutom svårare att styra. Boken ger svar på hur man trimmar rigg- och segel för ökad fart och höjd på kryssen.

Segel och riggtrim är en nyutgivning av gammal titel. Nya Segel & Riggtrim är en finare bok och innehållet är något förändrat och utökat. Tyvärr har dock inte bilden på sid 61 ändrats. Vi tycker inte att man använder en struvmejsel som mothåll i vantskruvar typ Hasselfors. Risken finns att de böjs. Använd skiftnyckel på övre delen av hylsan. 

Rikt illustrerad med fina färgbilder, halva sidor är bilder och andra halvan är text.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*


Över tre oceaner - Lars Hässler


Över tre oceaner av Lars Hässler. Jure förlag.

Knappast någon svensk har seglat sin fritidsbåt så långt och så mycket som Lars Hässler har gjort. Under de senaste tre och ett halvt åren blev det en jordenruntseglats via Stilla havet, Indiska oceanen och Atlanten. Båt och besättning har besökt Kalifornien, Mexico, Hawaii, Filipinerna, Indonesien, över södra Indiska oceaen till Mocambique och Sydafrika, sydatlanten till Brasilien, genom Västindien och amerikanska ostkusten till Kanada, Grönland, Isaland och Färöarna, vidare till Skottland och tillbaka till Stockholm 2013.

Lars Hässler berättar om allt som händer ombord och omkring dem. När jag läser i boken kastas jag in i en annan värld och Hässler delar frikostigt med sig av den världen.

Lars Hässler seglar med "paying crew" och vi får även ta del av deras upplevelser ombord. Båten, S/Y Jennifer, är en 50 fots Beneteau och knappast någon Beneteau har seglats så långt som "Jennifer".

Läs mer och beställ här:  *Klicka vidare*



Sailing in the sun - minnesbok om s/v Flying Clipper sista resa


Sailing in the sun - Dahllöf Media AB
På hösten 1957 seglade bramsegelskonerten Flying Clipper iväg på det som skulle bli fartygets allra sista färd över Atlanten till Västindien.

Ombord fanns 28 unga sjöbefälselever, bara 15-19 år gamla, av vilka de flesta aldrig tidigare hade satt sin fot på ett fartygsdäck.

Boken heter Sailing in the Sun och titeln anspelar på Harry Belafontes calypsohit med det namnet som lanserades just året 1957 och spelades på plåtfat i varje hamn i Västindien dit Flying Clipper anlände med sin unga besättning.

 

Boken innehåller berättelser och hågkomster av före detta elever ombord.

 

Kör så det ryker och så länge trasorna håller, tyckte den unga besättningen, när havet vågade och stormen ven. Vi Båtägares grundare och tidigare chefredaktör Lasse Genberg var en av dem.

Boken är rikt illustrerad med bilder. Trevlig och spännande läsning även för oss som inte var med!

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*


Familjen Knas går till sjöss


Familjen Knas går till sjöss av Anna-Carin Svanå. Idus förlag.


Recension av Lars W Gustavsson:
En härlig liten barnbok om båtlivet

 

Anna-Carin Svanå har just kommit ut med en liten fin barnbok som både handlar om båtlivet och beskriver det på ett enkelt och tillgängligt sätt. Berättelsen är enkel och speglar en familjs förtjusning över att kunna segla ut i sin lilla båt på en semestertur, samtidigt som den bygger upp en viss spänning – hur skall det gå för katten Drutten?

 

Båtlivet innehåller som bekant en massa uttryck och beteckningar och läsaren får till sig en hel del genom enkla förklaringar, väl inarbetade i texten. Berättelsen visar också på att uppfattningar och relationer kan utvecklas positivt även om det kanske blir lite väl gulligt i avslutningens förbrödring. Men avsikten är att det skall vara en barnbok och då kanske det passar bäst med att slutet är gott, riktigt gott?

 

Det tar knappt en timma att läsa boken och den kan med fördel användas av den vuxne som gonattläsning för de yngsta. Boken är uppdelad på åtta kapitel vilket kan passa för de kortare sagostunderna. Trevliga små teckningar kompletterar texten väl.

 

”Familjen Knas går till sjöss” är den senaste boken av Anna-Carin Svanå i serien om familjen Knas och utkommer på Idus förlag

Passar barn 6 - 9 år. Läs mer här och beställ  *Klicka vidare*

Åbo skärgård och finska Bottenviken. Hamnguide.


Åbo skärgård och finska Bottenviken. Svenska Kryssarklubbens årsbok 2014.

För den som seglar utmed finska västkusten är denna bok en stor tillgång. Bra hamnskisser och farledsbeskrivningar till de flesta hamnarna utmed kusten. Totalt finns 80 hamnar med från Hangö till Torneå.

Flygfoton och skisser över alla hamnar. Gästhamnsinformation finns också. Bara att köpa, inget att tveka på. Läs mera och beställ här *Klicka vidare* 

Seglingshandbok för läsplattor


Ny Seglingshandbok finns nu att ladda ner som iBook från iTunes och iBookstore. Den riktar sig både till nybörjare som söker en introduktion in i seglingens värld men passar också mer erfarna seglare som vill utveckla sig, exempelvis inom segeltrim, spinnaker- och gennakersegling.

  

Det är en interaktiv guide där upplägget är utvecklat, testat och använt av instruktörer och elever sedan 2008. Seglingshandboken finns på svenska och är den första iBooken av sitt slag enligt ett pressmeddelande.


Av presentationsmaterialet att döma förefaller Seglingshandboken vara rikt illustrerad med sina 50 illustrationer och 36 foton. Priset 75 kronor förefaller vara helt ok.

*Köp här* 


Tidvatten och Oceanografi


Tidvatten och Oceanografi av Björn Borg, Jure förlag

Boken består av två delar. Först behandlas tidvatten och varför det existerar och hur det uppträder. Här förklaras bland annat strömberäkningar. Andra delen handlar om oceanografi, dvs världshavens geologi och geografi, havsvattens sammansättning och egenskaper, vågor och strömmar.

Till boken finns övningsexempel. Boken är avsedd som kurslitteratur för sjöbefäl och för andra som vill lära sig om ämnet.

*Beställ här* (Sök på bokens titel)

Patrullbåtsboken


Patrullbåtsboken av Stefan Nilsson mfl.
Över 60 personer har skrivit ned sina minnen och plockat fram gamla fotografier från tiden då Sverige hade patrullbåtar. Totalt rör det sig om 16 patrullbåtar som förstärkte marinen från slutet av 70-talet. Boken tar upp det mesta om dessa båtars betydelse och öden. Vi får en inblick i "U-137" och i Horsfjärden med flera spännande och intressanta händelser i modern tid. Patrullbåten har liknats vid "flottans Viggen." Boken är rikt illustrerad på färgbilder och har 328 sidor.

Intressant läsning trots att jag inte gjort lumpen i marinen. Kostar 375 kronor.

Beställ här: www.seasafety.se

VHF till sjöss


VHF till sjöss av Nina Nordström
VHF till sjöss innehåller det man behöver kunna och veta för att avlägga prov för SRC-intyg. Boken är en nyutgåva. 98 sidor och i färg. Säljs genom: www.sjoshoppen.se

Yrke: Världsomseglare


Yrke: Världsomseglare av Lars Hässler.
Lars Hässler har gjort och gör fortfarande det som de flesta av oss bara gör drömmer om, nämligen att segla runt i världen och livnära sig på det. 1988 sålde Lars Hässler lägenhet, bil och prylar och köpte sin drömbåt, en Beneteau 500 Oceanis som fick namnet S/Y Jennifer.

I boken Yrke: Världsomseglare som kom ut redan 1997, får vi ingående följa Lars Hässler och hans betalande gästers segling jorden runt. I början av boken ges en mängd tips till alla som funderar på att dra iväg. Lars Hässler delar generöst med sig om livet ombord.

Denna upplaga är en så kallad "print on demand" och sänds direkt hem till dig för 200 kronor inklusive frakt (inom Sverige). I boken finns en epilog som sträcker sig fram till 2007.

Beställ direkt av författaren Lars Hässler här: lars@yacht-jennifer.nu

Ensam seglare jorden runt


Ensam seglare jorden runt av Joshua Slocum, Norstedts förlag.

Joshua Slocum var den förste att segla jorden runt ensam. Han startade 1895 i Boston och kom tillbaka drygt tre år senare. Båten på 36 fot, Spray, var en ombyggd fiskebåt. Joshua Slocum byggde själv om den innan han gav sig ut på sin långa seglats. Motor och kylskåp hade han naturligtvis inte.
Ur boken: "Det fanns en tid när fartyg som passerade varandra till havs bräckte seglen och samtalade lite innan de skildes åt med en salut från sina kanoner, men den tiden är sedan länge borta. Nu har folk knappt tid att tala med varandra ens ute på det villande havet där nyheter är guld värda, och vad gäller saluter har man inte ens råd med krutet."

Nedre vid Eldslandet träffar han på "Svarte Pedro." I boken beskrivs Svarte Pedro som ett halvblod som lever bland indianer och är den värste mördaren i Eldslandet. Slocum använder geväret men missar.

Joshua Slocum formulerar sig mycket väl, aldrig skryt eller överdrift. Det är lätt att förstå att Joshua Slocum har inspirerat tusentals människor genom åren till att göra längre seglatser. Boken, som är en nyöversättning av Ulf Gyllenhak, läses antingen i sträck eller några sidor då och då. Båda alternativen fungerar lika bra.

Läs mera och beställ här *Klicka vidare*

Båten i vinteride


Båten i vinteride av Michael Naujok. Översättning av Björn Peter Behrens. Norstedts förlag.

När det är dags att torrsätta båten eller innan sjösättning är det många saker att tänka på. Konservering av motor, mast ska plockas ned, tvättning in och utvändigt, vinschar ska smörjas, olje- och filterbyten. Kanske behöver en bottenventil bytas, lanternor som inte fungerar, offeranoder på drev och skrov och roder ses över, träarbeten, bottenmålning, polering med flera tusen andra saker. Sedan ska båten täckas. Allt detta och mycket därtill finns beskrivet i boken "Båten i vinteride" som också är rikt illustrerad med bilder. 

Författaren är tysk båtjournalist och översättaren Björn Peter Behrens har stor erfarenhet av båtliv och har anpassat boken till svenska förhållanden.
Om du tillhör dem som själv fixar med din båt är denna handbok bra att ha.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*


Mälaren - guidebok med hamnbeskrivningar


Mälaren - 60 gäst och klubbhamnar och 30 naturhamnar. Norstedts.
I Norstedts serie ingår populära guideböcker med hamn- och naturhamnsbeskrivningar från Arholma till Strömstad. Vänern har en egen bok. Nu har Mälaren kommit. Samma fina upplägg med historia, hamnsjökort av Hydrographica och flygfoton över hamnar och naturhamnar. Inget att snacka om, ska du segla i Mälaren så är det bara att köpa boken.

Läs mer, provläs och beställ här. *Klicka vidare*

Göteborgarnas guider till norra och södra skärgården

Göteborgarnas guide till norra skärgården, från Fotö till Marstrand.
Göteborgarnas guide till norra skärgården, från Fotö till Marstrand.


Göteborgarnas guide till södra skärgården, från Vrång till Vinga.
Göteborgarnas guide till södra skärgården, från Vrång till Vinga.

Anders Hilmersson har skrivit två guider om alla bebodda öar, och faktiskt några till, mellan Marstrand och Vrångö. Böckerna är rikligt illustrerade med foton som är tagna året runt och från både land och luften. Ett antal handritade kartskisser ger tips på färdvägar. Det finns även trevliga tips på utflykter i guiderna.

Gränsen mellan böckerna har Anders Hilmersson satt vid Göteborgs hamninlopp. Böckerna passar lika bra i skeppsbiblioteket som i husbilen heller hemma. Också mycket fina att ge bort för den som söker trevlig present.

Kabusa böcker. Läs mer och beställ här. *Klicka vidare*

Norstedts stora bok om segling


Norstedts stora bok om segling av Öyvind Bordal och Magne Klann. Norstedts förlag.
När en bok ger sig ut för att omfatta allt blir det sällan riktigt bra. Det blir helt enkelt för mycket. När det gäller Norstedts stora bok om segling, som täcker in allt från om segelbåtar, segling, trimning, knopar, väder och vind jollesegling med mera brister det lite här och var i de fördjupade kunskaperna. Fast å andra sidan tycker jag man kan se boken som en stor tillgång för nybörjaren och familjeseglaren. När de 330 sidorna är genomlästa har de allra flesta säkert lärt sig en hel del nytt om segling med mera.

Stora boken om segling kan med fördel läsas i de olika avsnitten för sig.

Boken är köpvärd och den är en kul present till den seglingsintresserade. Läs mer och köp här *Klicka vidare*

Turkiet tur och retur med S/Y Vagabond


Turkiet tur och retur med S/Y Vagabond av Lars Olming och Ingegerd Alvbring. Förlag Paper talk.

Under sju säsonger, åren 2005 - 2011 har Lars Olming seglat till och i och sedan hem från Medelhavet. Till och från Medelhavet gick via kanalerna.Under åren har olika besättningsmedlemmar varit med. Det mesta av upplevelser och viss praktisk information finns samlat i den ordrika boken. Författaren Ingrid Alvbring bidrar med en hel del av antik historia.

Läs mer och beställ här, *Klicka vidare*

Ström ombord

Hur tänkte Norstedts när omslaget godkändes?
Hur tänkte Norstedts när omslaget godkändes?

Ström ombord av Jon Winge

Boken "Ström ombord" kom redan 1994. Under 90-talets senare del betraktade jag boken som min "bibel" i det egna mekandet med elsystem ombord. Sedan dess har boken reviderats och i början av året (2013) kom den i en ny upplaga. I ärlighetens namn hade jag hoppats på att Ström ombord skulle vara mera uppdaterad om till exempel solceller (som är betydligt billigare idag än för några år sedan), batteriladdning och batteriladdare. Idag finns det pulserande laddare som laddar batterier betydligt effektivare och smartare än äldre laddare. Svenska företaget Ctek ligger, så vitt jag förstår, långt framme på området. Inte minst genom deras Smartpass och Dual 250S DC/DC laddare till mycket överkomliga priser. Inte ett ord nämns om det i boken. Läs gärna mera om det under kategorin "El i båten" *Klicka*

Batterier, förbrukning, laddning och olika batterisorters egenskaper är ett komplicerat ämne. Det är inte heller så lätt för oss lekmän att alltid förstå vad som menas och i båttillbehörsbutiker varierar ofta svaren beroende på vem man talar med och i vilken butik.

Vidare hade jag önskat ett kapitel om LED-belysning. Hur det fungerar, vad man bör tänka på, skillnader i kvalitet etcetera. Ett kapitel om nätverk typ NMEA skulle också ha lyft boken.

Icke för ty, boken är den bästa jag känner till för oss amatörer och köp den gärna trots att författaren inte behandlat det senaste inom båtel.

Sedan ett tips. Tänk på att ju fler förbrukare som kopplas in på elsystemet, desto grövre kablar behövs. Många förbrukare och klena kablar kan förorsaka brand ombord på grund av överhättning.

Läs mer och köp här *Klicka vidare*


Linjett med vind i seglen


Linjett med vind i seglen Tre sekler med Rosättra Båtvarv av C-H Segerfeldt.
Rosättra Båtvarv är idag Sveriges äldsta båtvarv. Varvet har funnits i tre sekler. År 1886 började Erik Jansson att bygga båtar där det idag byggs Linjett segelbåtar. Erik Jansson såg en ny trend. Folk började segla för nöjes skull!

Sedan 1948 har Rosättra Båtvarv varit i släkten Gustafssons ägo. Idag är det tredje generationen Gustafsson som driver varvet och servicevarvet för vinterförvaring.

Rosättra Båtvarv är svensk varvshistoria. Stor del i framgången ska tillskrivas Mats Gustafsson och hans två bröder som utvecklat varvet och framgången med Linjett segelbåtar.

Den nyutkomna boken, med bilder på varje uppslag, är verkligen intressant läsning för alla som gillar att läsa om svensk småföretagsamhets utveckling och överlevnad. Naturligtvis ägnas båtarna stor uppmärksamhet i boken. Visste du till exempel att Laurin, Reimers, Iversen, CG Pettersson och Enderllein med flera lät bygga båtar på Rosättra Båtvarv?

Bengt Jörnstedt har gjort intervjuerna med ägarfamiljen Gustafsson.

Köp den, beställ direkt från varvet här *Klicka vidare*

Mot Vita havet - Med segelbåt på Dödens kanal


Mot Vita havet - Med segelbåt på Dödens kanal av Dougald Macfie.
Innan jag läste boken visste jag inte att det går att segla runt de nordiska länderna. Från S:t Petersburg går färden via floden Neva, över Ladoga, floden Svir över Onega och sedan Dödens Kanal till Vita havet. Därefter är det "bara" att runda Kolahalvön, segla västerut över Barents hav mot Norge och åter mot Sverige. Ingen svensk lär ska ha seglat runt norden ännu. Författaren Dougald Macfie gastade ombord på en rysk segelbåt från S:t Petersburg till Solovetskij-öarna i Vita havet.

Boken är fullpackad med intressanta historiebeskrivningar som var helt nya för mig. Hur livet gestaltat sig i Ryssland på andra sidan finska gränsen tillhör inte de ämnen som våra svenska historieböcker från skoltiden återgett. Författaren nämner även om den pappersexercis som ännu behövs och viss praktisk information om kanalfärderna. Se inte boken som en kanalhandbok, men väl en spännande inspirationskälla till en historiskt annorlunda båtfärd som nu är möjlig att genomföra. Vilken svensk blir först att segla runt de nordiska länderna?

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*


Juridik ombord


Juridik ombord av Lars Häller


Text från Norstedts förlag:
Juridik ombord syftar till att vägleda alla inblandade i en mängd typer av båtaffärer. Den innehåller praktisk båtjuridik med vars hjälp båtägare, köpare och säljare, hyrare och uthyrare kan undvika många obehagligheter - praktiska såväl som ekonomiska.

Ur innehållet: Köpa och sälja båt, besiktning, tjänster, import och export, hyra, försäkringar, tvister, med mera.

Lars Häller, jur.kand., driver juridiska byrån Båtjuristen.se och skriver om båtjuridik i båttidningar. Han har sedan nästan tjugo år biträtt privatpersoner och företag vad avser båtar och båtliv.

Läs mer och köp här *Klicka vidare*


Sjömanskap- Sjöfartens handböcker


Sjömanskap - Sjöfartens handböcker av Björn Borg och Gunnel Åkerblom, Jure förlag.

Sjömanskap är en reviderad utgåva av Flottans "Lärobok i Sjömanskap", som givits ut i flera tidigare upplagor. Sjömanskap innehåller det mesta om lagstiftning, sjösäkerhet, fartygstyper, stabilitet, tackel och tåg, förtöjning och ankring av skepp, fartygsmanövrar, gång i isvatten, samverkan med helikopter, fartygsunderhåll, åtgärder vid sjöolycka samt flaggrutiner för de större fartygen. Det är en bok för den som vill lära mer om den tyngre sjöfarten.

Sjömanskap är också kurslitteratur vid sjöfartshögskolorna Kalmar och Chalmers.

 Kan beställas här *Klicka vidare* sök på "Sjömanskap".


Mot pinvinernas land - en seglats till Antarktis

Mot pingvinernas land av Milo Dahlmann
I mitten av 2000 talet kliver Milo Dahlman in hos båtkonstruktören Rolf Modigh. Han har redan skissat i flera dagar på den stålsegelbåt som sedan kommer att föra Milo Dahlmann och hennes besättning till Antarktis. Hon avseglade från Stockholm i juni 2009 och i slutet av januari 2011 når hon och hennes besättning Antarktis.

Milo ger mycket av sig själv i boken. Vi får dela glädje och tråkigheter. Milo beskriver hjärtligt sin syn på tillvaron, oron över nedskräpningen och miljöförstöringen i världen. Milo säger själv att allt som hon tog med sig till Antarktis tog hon med sig tillbaka. Inte ens ett bananskal finns kvar från hennes och besättningens besök. Ombord på båten Artemisia II finns mulltoa. "Det finns ingen förmultningsprocess på Antarktis, därför måste allt tas med tillbaka", säger Milo.

Milo Dahlmann seglar vissa sträckor ensam, andra med vänner eller sambon Torbjörn. För Milo är segling på havet lika viktigt som upplevelser i land, men höjdpunkten är ändock att få se pingviner på Antarktis.

Det är en enastående prestation Milo Dahlmann har gjort. Allt från att finansiera båt och resa på en sjuksköterskelön till att som första svenska kvinnliga skeppare seglat tur och retur till Antarktis. Låt mig gissa att Milo Dahlmann snart är medlem i svenska seglingens "Hall of fame."

Här köper du boken, *Klicka vidare*

Lägg om teakdäcket själv!


Lägg om teakdäcket själv! av Jan Lilja
Teakdäcket behövde bytas ut på Jan Liljas Hallberg Rassy 352. Jan Lilja bestämde sig för att göra jobbet själv. Han dokumenterade hela arbetet och resultatet blev en "gör det själv" bok.

Jan Lilja beskriver arbetet från information om teak tills det är dags att montera däcksutrustningen på det nya teakdäcket.

Det spiralbundna häftet på 40 sidor har färgbilder på varje sida som visar hur arbetet framskrider. Det är inget jobb att göra för den som har tummen mitt i handen, men för den händige finns många tips att ta del av från författarens erfarenhet.

Beställs direkt av Jan Lilja här: jan.t.lilja@telia.com  Kostar 190 kronor inklusive frakt. Faktura bifogas.

S/Y Jennifer på kurs mot Alaska

S/Y Jennifer på kurs mot Alaska av Lars Hässler.

Jag undrar om det finns någon svensk som seglat så mycket och länge som Lars Hässler? Lars Hässler lever sitt liv ombord på båten S/Y Jennifer. 2010 startade han en jordenruntsegling som ska vara i 3,5 år. Innan dess har han skrivit boken "Yrke världsomseglare" och andra intressanta böcker om kanalfärder med mera.

Lars Hässler har betalande besättning ombord och de gör mängder med intressanta överseglingar och strandhugg. De seglar till Japan, på Röda havet, till Alaska, i Maldiverna med flera platser. Lars skriver "rakt på", inga onödiga omskrivningar. All modern utrustning finns ombord och den som vill kan följa Lars Hässler och "S/Y Jennifer" på Facebook. Sök på "Sailing on Yacht Jennifer." 

Läs mer och beställ *Klicka vidare*

Den unge, den gamle och havet - över Atlanten i en Vega

Den unge, den gamle och havet av Sven Yrvind och Thomas Grahn

Den unge oerfarne 19 åriga skepparen Thomas Grahn får den mest oväntade vändning på planeringen av sin långsegling. Han skulle segla med några kompisar i en Vega över Atlanten, men kompisarna hoppar av. Det slutar med att 70 åriga legenden Sven Yrvind seglar med - som besättningsman!

Boken skildrar resan ur bådas perspektiv. Jag tycker de lyckats skriva växelvis på ett underhållande sätt. Budgeten är snäv. I stort sett allt arbete med förstärkningar och ombyggnationer gör de själva. Vegan tillhör ju inte de mest solitt byggda båtar och var nog inte tänkt som en långfärdsbåt. Den läcker och motorn skulle de nog ha bytt innan avresan.

Läs mer och beställ *Klicka vidare* 

//
Om du vill få ett brett perspektiv om hur olika det kan vara att långsegla, läs då böckerna:
"Den unge, den gamle och havet"
"Var är den riktiga kaptenen", se boken nedan
 och Arne Mårtenssons böcker om jorden runtseglingen med Yaghan "Vid nytt roder" *Klicka vidare*

Var är den riktiga kaptenen?

"Var är den riktiga kaptenen" av Maria Ingerup

Maria Ingerup seglar iväg med några tjejkompisar över Atlanten senhösten 2009. Båten är en Boström 31, Cantare. Jag tycker boken är läsvärd. Mycket därför att den inte är som andra långseglarböcker. De ser hellre till möjligheterna. Boken är ingen tung problembeskrivning över krånglande saker ombord. Maria och hennes kompisar bjuder mycket på sig själva om deras privatliv ombord och tankar. Vi får följa deras fester i land där grabbåtarna finns. Maria skriver också om hur det är att vara ung tjej, hon var då 25 år, och skeppare. Naturligtvis råkar de ut för oväder och får sova i kalla blöta kläder. Resan går från Höganäs till Västindien via Kanarieöarna. Det blir ett par stopp på Kuba också innan Maria åter når Höganäs.
Lite synd är att många av texterna är avskrifter från mejlkorrespondens.

Provläs och beställ *Klicka vidare*

Göta Kanal - Den vidunderliga resan

Göta Kanal – Den vidunderliga resan, av Anders Hilmersson, Kabusa böcker.
Göta Kanal - Den vidunderliga resan, är ett praktexemplar om Göta Kanal. Många bra böcker har skrivits om kanalen, men den här står i en klass för sig med alla vackra bilder och text om nutid och historia. Boken är en given gåva till alla som gillar Göta Kanal eller varför inte köpa den och bara njuta.

Läs mer och beställ *Klicka vidare*

Första hjälpen ombord


Första hjälpen ombord av Dan Edman, Rune Larsson och Ingegerd Snöberg. Jure förlag.
Ombord är vi utelämnade till att klara det mesta själva. På någon sekund kan en person skada sig eller råka ut för något annat akut. Boken Första hjälpen ombord är tänkt att vara just en första hjälp ombord. Den är särskilt framtagen med utgångspunkt för de speciella förhållanden som råder ombord.

Ur innehållet: Sjukvård till sjöss, Första hjälpen, Akuta skador, Akuta sjukdomar, Överlevnad i kallt vatten och Förflyttningsteknik. 150 sidor och många bilder.

Läs mer och beställ här *Klicka vidare*. Sök på titel.

Barn ombord - familjens guide till havet


Barn ombord - familjens guide till havet av Andrea Sundström och Josefine Haamer von Hofsten. Jure förlag.

Barn ombord tar upp många ämnen. Författarna säger sig ha varit med om det mesta som kan hända under en sjöresa. Boken är trevligt skriven och har många bilder. Ur innehållet hittar vi planering före avresa, att det ska vara roligt för barnen också, på sjön, om fiske och hur den rensas och tillagas, matrecept, säkerhet, sjukvårdssidor om olyckan är framme, hur det är att ha djur ombord och vad som gäller om allemansrätten med mera.

Barn ombord är en bok jag själv gärna skulle ge bort som present till en barnfamilj som gärna färdas i båt.

Dock skulle jag, i samband med att jag ger bort boken, vilja stryka fyra rader på sidan 25. De handlar om att åka snålskjuts efter en segelbåt när det inte blåser så mycket. På de båtar där jag är skeppare är det badförbud om seglen är hissade. Bortsett från det så rekommenderar vi gärna boken.

Läs mer och beställ. Skriv titeln i sökfunktionen.
*Klicka vidare*

Stora boken om båtreparationer

Stora boken om båtreparationer. Norstedts.

Boken tar upp det mesta som en båtägare kan tänkas råka ut för. Den är anpassad både för seglare och motorbåtsägare. Varje kapitel har ett flertal illustrativa bilder.

Kapitelrubrikerna är: Skrov- och däckreparationer, Träbåtsreparationer, Stål- och ferrocementreparationer, Skador inne i båten, Allmän mekanik, Elreparationer, Motorreparationer, Motorbåtsreparationer, Segelbåtsreparationer, Jollereparationer och Utombordsreparationer.

Läs mer och beställ.
*Klicka vidare*

Sjörapporten

Sjörapporten: om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster av L-G Nilsson och Anders Nylund. Norstedts förlag.

Vilken trevlig bok tänker jag när jag bläddrar igenom Sjörapporten. Efter att ha läst den från pärm till pärm kan jag konstatera att så var fallet. Sjörapporten är precis som titeln säger. Den handlar om väder, fyrar och skeppsbrott.

Sjörapporten börjar med en historisk beskrivning av Sjörapporten. Vem minns inte Jan Widebäcks milda och vänliga pilsnerröst efter kvällsandakten på 60- och 70-talet?

Här kan du lyssna på honom. *Klicka vidare* 

Sedan följer "Fyrarnas lysande historia." Därefter är varenda fyr och fyrplats omnänd som är eller har varit väderstation utmed svenska kusten. Det börjar med Nordkoster, Väderöarna, Måskeskär..... och slutar med Pite-Rönnskär, Rödkallen och Storön.

Vid varje fyr nämns historia och visas vindrosor (vindstatistik). Sedan redovisar författarna minst en förlisning kring fyren.

Sjörapporten kommer att ha en given plats ombord i vårt skeppsbibliotek och plockas fram varje gång vi passerar en "Sjörapportsfyr"! Ska också tillägga att mitt ringa intresse för väder nu övergått till intressant.

Läs mer och beställ här.*Klicka vidare*

Stigfinnaren

Stigfinnaren av Jan Franke, Norstedts.
Jan Franke och hans hustru seglar iväg i en Hallberg Rassy 26. De startar i Långedrag och seglar jorden runt. De är borta i sex år och två månader.

Boken handlar om de många kulturkrockar och äventyr som sker när de är i land. De åker gärna med en skraltig buss till avlägsna byar och träffar människor som lever vitt skilda liv från vad de själva gör.

Många färgbilder bidrar till att ge läsaren god inblick i paret Frankes äventyrsresa.

*Läs mer och beställ här*

Sjöfartsskydd & ISPS-koden


Sjöfartsskydd & ISPS-koden av Peter Thomsson & Mattias Widlund. Jure förlag.

Sjöfartsskydd & ISPS-koden behandlar ämnet om hur fartyg till sjöss kan skydda sig mot rån, sjöröveri och terrorattacker. Fartyg till sjöss har alltid varit utsatt för pirater, rånare, sjöröveri och angrepp från andra stater. Sjöröveri anses vara det äldsta internationella brottet.

Boken är främst avsedd för rederier och sjöpersonal, men är så spännande, intressant och lättläst så vi flaggar gärna för den på denna sida. Vi får lära oss hur vi kan skydda fartyg mot piratdåd och terroristattacker. Vi får också lära oss hur vi bör agera om fartyget angrips och hur vi bör uppträda om vi hamnar i en gisslansituation. 

Sjöfartsskydd beskriver även piraters utrustning om vapen, moderfartyg och småbåtar samt att de kan vara drogpåverkade, hungriga och mycket aggresiva.

Sjöfartsskydd kostar 224 kronor (128 sidor).

*Läs mer och beställ här. Klicka vidare, ange titel i sökfunktionen*

Sjörätt - från Noll till VII


Sjörätt - från Noll till VII av Rolf Ihre, Jure förlag.
Författaren utgår från att läsaren saknar förkunskaper i ämnet sjörätt och vägleder läsaren igenom all sjörätt som krävs fram till Fartygsbefäl klass VII och Maskinbefäl klass VII.

Sådana här böcker är sällan roliga, men det är himla bra att de finns. Ett sökordsregister i slutet av boken underlättar för den som inte vill läsa den från pärm till pärm, men enkelt kunna fördjupa sig i till exempel äganderättsförhållanden för ett fartyg eller det faktum att kanoter också är fartyg, men att surfbrädor ligger i gråzonen. 

*Läs mer och beställ här*  Sök på författare Rolf Ihre.

Vänern och Vättern med Göta älv, Trollhätte kanal och Göta kanal

Vänern och Vättern med Göta älv, Trollhätte kanal och Göta kanal av Angelica Parling-Lindström, Catharina Söderberg (Göta kanaldelen), Ann Ardebrant, Torbjörn Ardebrant och Lars Granath. Norstedts förlag.

Vänern och vättern ingår i Norstedts nautiska biblioteks serie med guideböcker och gästhamnsbeskrivningar. Vi känner igen boken med Lars Granath och Hydrographicas sjökortsbilder över naturhamnar. Vänern, Europas tredje största sjö, har cirka 22 000 öar och kobbar. Alla går naturligtvis inte att förtöja vid, men boken innehåller de flesta naturhamnar och alla gästhamnar i såväl Vänern som Vättern och utmed kanalerna och Göta älv. Cirka 100 flygfotografier och mängder med sjökortsbilder fyller de 285 sidorna.

*Läs mer och beställ*

Knopar, Viktiga knopar

Viktiga Knopar av Neville Olliffe. Norstedts.

Den här nya knopboken är inte bara för båtfolk. Den passar lika bra för den som campar, vandrar eller för vardagsbestyr. Totalt visas över 70 knopar steg för steg. Varje sida har två till fyra illustrativa bilder. En knoplina följer med så man kan börja öva direkt. Fackgranskning har skett av Bengt O Hult som bland annat har skrivit boken Nautisk Uppslagsbok.

*Läs mer och beställ* 

Nautisk Uppslagsbok för 98 kronor, ord. 195:-


Nautisk Uppslagsbok av Bengt O Hult. Att en tamp är änden på en lina och att konserver och dryck med fördel förvaras i kölskarpen vet ju alla eller hur? Denna förnämliga ordbok innehåller allt om båtens delar, olika slags utrustning, de viktigaste sjövägsreglerna, utprickning, väder, fyrar, biografiska uppgifter och mycket annat. En mängd illustrationer förtydligar uppslagsorden. Den som undrar om gamla begrepp och benämningar finner också svar på sina frågor och likaså den som vill veta mera om elektronik, moderna segel och syntetiskt tågvirke av olika slag.

Nautisk Uppslagsbok är vår källa när vi använder nautiska termer. Har cirka 3300 uppslagsord.
Dagens Båtliv AB kan nu sälja boken för 98 kronor inklusive moms. Ord. 195:-. Frakt tillkommer med 33 kronor.
Beställ direkt här. 

Längs Kusten i Halland och Skåne


Längs Kusten i Halland och Skåne av Ted Knapp. Tre böcker förlag.

Detta är den tredje boken om den västkust som den en gång var. Från Kullavik/ Särö till Skanör/Falsterbo har Ted Knapp samlat på skrönor och fakta om fiskelägen, badorter, kojor och slott. Det mesta är uppfångat på bryggor och ljugarbänkar under hans många resor längs kusten. De två andra böckerna är de populära Längs Kusten i Bohuslän och Längs Göteborgs kuster, kajer och kanaler. Alla tre är givna för den som vill upptäcka västkusten med egen båt eller bara ha trevlig läsning hemma i fåtöljen.
 
*Läs mer och beställ* 

Stora boken om båtunderhåll

Stora boken om båtunderhåll av Pat Manley och Rupert Holmes. Översättning av Cecilia Ljungström. Norstedts nautiska bibliotek.

Det är nu under vintern som vi kan planera vad som ska göras på båten inför nästa säsong. Besöka båtmässor, köpa nya tillbehör och fräscha upp allt från trä som behöver lackas till nya sötvattenslangar, serva toalettpump, smörja ankarspel och tusen andra saker. Den som vill hålla på med underhållsarbete på sin båt behöver aldrig bli sysslolös vintertid. För att samla inspiration och få hjälp med hur man bäst gör, är boken "Stora boken om båtunderhåll" en klar tillgång. Även den luttrade hittar idéer och tips.
Varje uppslag har oftast fler än fyra illustrativa bilder. Boken är ursprungligen engelsk och det märks på bilderna, men det är ingen nackdel.

* Läs mer och beställ*

Isresan Den omöjliga isresan

Den omöjliga isresan av Eric Boye & Birgitta Boye-Freudenthal.
Att med fritidsbåt ta sig igenom Nordvästpassagen, norr om Kanada och Alaska, ska nästan inte gå. Fast paret Boye med besättning lyckades ta sig igenom med den 15 meter långa segelbåten Ariel IV, byggd av stål, sommaren 2010.
Strapatserna var många, de fastnar förståss i isen och känner hur den kopplar en grepp om båten. Isen öppnar sig korta tider och då gäller det att klämma sig igenom. Ariel IV uppges vara den första svenska fritidsbåt som tagit sig igenom Nordvästpassagen. Endast ett tjugotal båtar har varit före dem.
Boken har ett 60 tal bilder.

*Läs mer, provläs och beställ*
 

Vildmarkshav - med Northern Light till öar i södra oceanen

Vildmarkshav - med Northern Light till öar i södra oceanen av Rolf Bjelke och Deborah Shapiro. Norstedts förlag.

Det finns knappast något svenskt par som seglat och sett mer än Rolf och Deborah. De har hundratusentals sjömil och mer än 26 års seglande bakom sig. De har upplevt stormar där besättning och båt utsätts för yttersta gränser. De har besökt platser som få varit på och där naturen fått leva sitt liv. De är också många gånger kritiska till människans påverkan på jordens resurser och naturen.

Det faktum att de seglat sedan 70-talet lyser då och då igenom i text när det gäller deras resonemang om den utveckling som skett under tiden.

Boken innehåller många fantastiska bilder. Här kan du provläsa boken, läsa mer om den och beställa. *Klicka vidare*

Här ser du var och när de håller föredrag och visar film. *Klicka vidare*

Blå sommar och röda segel

Blå sommar och röda segel av Per Holmlöv.
Norska västkusten och segling mot Lofoten är något jag skulle vilja göra. Per Holmlövs bok ger en intressant historisk beskrivning av kusten och människorna. Boken är inspirerande som en första kontakt med norska västkusten. Det är inte den bok som jag skulle förlita mig på när det gäller nautisk information, men det är inte heller meningen med den. Trevligt skriven, ibland lite väl utsvävande prosa och sagoberättande för min smak, men trevlig att ha vid fåtöljen och läsa några sidor då och då. Kul med en bok som återger grannlandets kust utan att bara handla om reparationer av båten och problem med ekonomin. Många färgbilder och rätt vad det är dyker ett recept på matbröd upp.
*Läs mer och beställ här*

Tre veckor i Bohuslän, norra delen


Tre veckor i Bohuslän av Svenska Kryssarklubben, SXK. Tre veckor i Bohuslän beskriver hamn- och ankarplatser. De finns i två delar, norra och södra delen. Södra delen kan beställas nedan (nästa bok). Böckerna är i A-4-format och varje uppslag har ett flygfoto över naturhamnen (bild i A4-format) och på högra sidan finns sjökortsbilder med text om naturhamnen och hur man enklast förtöjer.

Bilderna med flygfoton är kompletterade med djupkurvor, grundmarkeringar, enslinjer och var förtöjningsöglorna finns. För den som åker utmed västkusten är dessa böcker, eller liknande, ett måste om man inte bara vill besöka kända hamnar.
Läs mer och beställ här.
*Klicka vidare*

Tre veckor i Bohuslän, södra delen


Tre veckor i Bohuslän, södra delen av Svenska Kryssarklubben, SXK. Se information ovanför denna bok.
Läs mer och beställ här.
*Klicka vidare*

Segelvård

Segelvård av Birger Sjöberg. Boken Segelvård tar upp det som vi behöver veta om hur segel vårdas på ett bra sätt, om olika segelmaterial och dess egenskaper. Funderar du på att köpa nya segel till din båt ger författaren en mängd praktiska råd om hur man mäter för rätt storlek, dukval, skärningar och att tänka på om du beställer utomlands med mera. Denna bok, och boken Riggskolan som presenteras nedan, bör varje seglare ha i sitt skeppsbibliotek.
Läs mera och beställ.
*Klicka vidare*

Riggskolan

Riggskolan av Birger Sjöberg. Riggskolan är som bokens titel anger, en "riggskola". Kanske inte en lång sådan, men den tar upp många praktiska detaljer om hur man sätter an och trimmar riggen. Vi får också en lektion om segeltrimning, linor och tåg, historik om olika riggar och ett avsnitt behandlar moderna riggar. Riggskolan är rikt illustrerad och tryckt på ett hårt kartongark som är lackat för att tåla hantering vid mastkran och ombord. Spiralinbunden.
Läs mer och beställ här.
*Klicka vidare*

Stora boken om träbåtsrenovering

Stora boken om träbåtsrenovering av Thomas Larsson. Alla som äger eller gillar träbåtar kommer att gilla Thomas Larssons bok, Stora boken om träbåtsrenovering. Det är faktiskt inte nödvändigt att äga en träbåt för att gilla denna vackra och rikt illustrerade bok. Här finns allt om hur man vårdar, renoverar och underhåller en träbåt. Innehåller även hur träbåtar tätas, hur man ska täcka dem för vintern och naturligtvis hur man bäst pallar upp den. Läs om fernissa, målarfärg, förtunning, vilka verktyg som är bra, hur man gör proppar, laskar och lagar bordläggning. Det är en påkostad och vacker bok med mängder av färgbilder och illustrationer som jag gärna bläddrar i och läser, även fast jag inte har någon träbåt. Funderar du på en present till någon båtintresserad? Denna gör icket mottagaren besviken.
Läs mer och beställ här.
*Klicka vidare*

Genvägar i Stockholms skärgård

Till boken finns ett nyproducerat sjökort i skala 1: 100 000. Det är tryckt på ett starkt papper som tål väta. Sjökortet kan köpas separat.
Till boken finns ett nyproducerat sjökort i skala 1: 100 000. Det är tryckt på ett starkt papper som tål väta. Sjökortet kan köpas separat.

Genvägar i Stockholms skärgård, Hydrographica av Lasse Granath, Jesper Sannel och Joakim Lannek.

"Given succé innan tryck" löd vår rubrik om denna bok när vi skrev om den första gången. Med boken i hand kan jag (Bengt U) bara konstatera att "Genvägar i Stockholms skärgård" fick mig att fullständigt glömma, att jag sitter hungrig på en Pub och väntar på maten! Sorlet i den fullsatta lokalen märkte jag inget av. Varje uppslag har flygfoton och sjökortsbilder över genvägar som jag inte visste fanns. Dessa fick mig att fullständigt drömma mig bort till sommarens kommande äventyr.
De 85 beskrivna genvägarna från Arholma till Landsort finns även med på sjökortsbild i boken. Jag hade dock lite problem att tolka genväg nr 13, Rödlöga, till en början, det saknas nämligen en vit farledslinje på flygfotot.
*Läs mer och beställ här*

Ortnamn i Stockholms skärgård


Ortnamn i Stockholms skärgård av Nils-Gustaf Stahre, foto Jeppe Wikström.
Namn på platser och öar får ofta sina namn för att de beskriver trakten, platsen eller ön. Olyckshändelser är heller inte allt för sällan en förklaring till namnet. Vissa har också fått sina namn genom felskrivningar. Ett sådant exempel torde vara "Älvsnabben" vid Mysingen i södra Stockholms skärgård. Tittar man på äldre kartor och beskrivningar heter det "Elgsnabben" och har ingeting med älv att göra. Kanske fanns det älgar på ön? Ortnamn i Stockholms skärgård är Skärgårdsstiftelsens vänbok 2011. Rekommenderat pris är 399 kronor. Här kan du beställa boken till ett lägre pris.
*Klicka vidare*

Båtmanövrering


Båtmanövrering av Jonas Ekblad. Att manövrera sin båt för motor i hamnar är inte alltid så enkelt. Propellerverkan, vind, ström och båtens egen tröghet i vattnet gör det svårt många gånger. Boken innehåller en mängd exempel på vad man bör kunna för att bättre förstå vad som händer vid olika manövreringar.
Läs mer och beställ här.

Båtägarens ABC


Båtägarens ABC av Jonas Ekblad är en uppslagsbok med en trevlig blandning av nyttiga och onyttiga, såväl praktiska som teoretiska kunskaper i ämnet båtliv. Båtägarens ABC är rikt illustrerad med bilder och lika läsvärd för både nybörjare och för de som varit med förr. Läs mer och beställ här.

Hårt väder till havs

Hårt väder till havs av Peter Bruce

Hårt väder till havs av Peter Bruce. Den första upplagan av denna bok skrevs av framlidne engelsmannen Adlard Coles. Hårt väder till havs är en klassiker som omarbetats och uppdaterats i flera omgångar genom åren. Läs boken innan du seglar iväg från Sverige. Den är givetvis läsvärd även för den som föredrar svenska farvatten. Intressant är till exempel att läsa om hur författaren ser på de moderna lätta segelbåtarna med bred akter och hur dessa antas uppträda i riktigt grov sjö och vid kapsejsning.
Läs mer och beställ här.

Stora boken om segling

Stora boken om segling av Jeremy Evans mfl. innehåller det mesta som har med segling att göra. En praktisk handbok som steg för steg lär oss om segling. Rikligt med illustrativa bilder. Rekommenderas till nybörjare, jolleseglare och även till dig som seglat en hel del.
Läs mer och beställ här.

Livräddarna


Livräddarna. Jubileumsbok från Käringöns 90 års-firande som sjöräddningsstation. Livräddarna handlar om Käringön och Justinus Berlins liv som fiskare, boende, bästeman på lifräddningsbåten Justus A Waller och vaktman i SSRS torn på vedholmen.

Spännande och intressant läsning med tanke på det tuffa livet man levde under 1900 talet på Käringön.
Boken kostar 150 kronor plus frakt. Beställ via mail till: gunnar@arwidson.se eller tfn 0304-561 36. Behållningen tillfaller Käringöns sjöräddningsstation.

Årstidernas skärgård

Årstidernas skärgård. En sådan här bok behöver sällan någon presentation. De skapar ett "habegär" när man ser dem. De stora vackra bilderna av den kände fotografen och författaren Sören Colbing får oss att koppla av allt och drömma oss bort. Bilder och berättelser från Landsort i söder till Arholma i norr genom fyra decennier.
Läs mer och beställ här.

Rena Skönheter

Rena skönheter av Bengt Jörnstedt. Det är konstigt, på vissa saker blir man aldrig mätt. Som till exempel vackra skärgårdskryssare i trä. Boken innehåller mängder med förföriska bilder på skärgårdskryssare, berättelser om dem och dess historia.
Läs mer och beställ här.

Längs kusten i Bohuslän


Längs Kusten i Bohuslän av Ted Knapp är en underhållande bok för båtfarande längs den Bohuslänska kusten. Fakta och skrönor presenteras om 400 öar, holmar, samhällen och skär i överskådlig och roande form. Ted Knapp har samlat historier som han fångat på bryggor och ljugarbänkar under 55 års segling utmed västkusten. Den som seglar utmed västkusten och inte har denna bok ombord missar mycket.
Läs mer och beställ här.


Skinnarmo och Nordostpassagen


Skinnarmo och Nordostpassagen av Ola skinnarmo. För 130 år sedan seglade Adolf Erik Nordenskiöld, som den första i världen, genom Nordostpassagen. Ingen svensk har gjort det förrän 2009. Då gjorde Ola Skinnarmo det med sin besättning. Nordostpassagen anses vara världens mest svårtillgängliga farvatten. En bok full av bilder och text. Man lessnar aldrig.
Läs mer och beställ här.

Miniskepparen

Miniskepparen av Carina Norberg. För den yngre besättningen. Här kan de lära sig om navigering på en pedagogiskt sätt. En perfekt bok för barn som gillar pyssel, frågesport, korsord med mera och att själva färglägga till exempel sjömärken.
Läs mer och beställ här.

Sven Barthel


Sven Barthel på Sillö, Greven och boden. Generationer av skärgårdsseglare har låtit sig vägledas och inspireras av Sven Barthels finstämda naturskildringar och betraktelser. Boken innehåller skärgårdsberättelser av Barthel och många fina bilder och skisser gjorda av Stig Fyring. Det var Sven Barthel som ansåg att "segelbåten är frihetens instrument".

Hydrographica, mest känt för sina specialsjökort, är numera fadder till två nyutkomna böcker av Barthel.
Läs mer och beställ här. Se "Boknyheter" i vänstra menyn.

Tipsa en vn Skriv ut