VHF/SRC mars 2023

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Höga Kusten, vår segelsommar del 2

Här förtöjer man mot sandstränder


Bengt Utterström 2015-07-19

I västra Genesviken, rakt öster om Trysunda, förtöjer man mot sandstranden.
I västra Genesviken, rakt öster om Trysunda, förtöjer man mot sandstranden.

Höga Kusten bjuder på många och trevliga hamnar. Rökt fisk finns att köpa i några av dem. Det finns mycket skrivet om Höga Kusten, men några platser lyfter jag gärna fram. Bland annat har vi bestigit Sveriges högsta ö. Mjältön är 236 meter över havet. Sedan har vi provat sjösjukeglasögonen och det blev en flopp! 
 

För mig börjar Höga Kusten vid södra inloppet till Härnösand och slutar vid Skags udde rakt öster om Örnsköldsvik. Där emellan är bergen höga och och det finns fina fiskelägen och trevliga vikar att göra strandhugg i.

Härnösand har gästhamnar både söder, mellan och norr om broarna. I norr finns en ponton som har både dusch och toalett. Avtalet med det närbeläggna hotellet som tidigare var gästhamnsservice har upphört. Bäst sägs södra gästhamnen vara, men den har jag inte legat vid på många år. Efter att ha provianterat, bunkrat och tankat vatten seglar vi till Häggvik. Häggvik är idag placerat på världskartan, inte bara för att kusten är ett världsarv, utan även för att konstnären Anders Åberg har byggt sitt Mannaminne där.

Bäst kan Mannaminne jämföras med Skansen i Stockholm, om än betydligt mindre och djuren är utbytta mot en massa äldre bilar, båtar, jordbruksredskap, spårvagnar, ett Drakenplan och olika hus från olika länder med mera. Här finns också restaurang, utställningar med dragspel och konst. 

Hamnen är skyddad för alla vindar. Bojar vid pontonbryggan. Djupet är tillräckligt för segelbåtar för långsides förtöjning vid pontonbryggans insida/nordsida. Toaletter och duschar håller hög standard. El och vatten finns vid bryggan. Hamnavgiften är 130 kronor utan el och kan betalas med Swish. Häggviks gästhamn är nog den bästa på Höga Kusten när det gäller skydd och service. Cyklar finns att låna gratis om man vill cykla till ICA-hallen som ligger i Nordingrå. En båtägare vittnade om att det tar en timma fram och tillbaka inklusive tiden för inköp.

På många ställen utmed Höga Kusten betalas avgifter genom självbetjäning. Det gäller allt från hamnavgifter till rökt fisk och inträde på museer.
 

Norrfällsviken

Norrfällsviken ligger vid fastlandet och strax innanför Ulvön. Hamnen är ett gammalt fiskeläge och här finns två restauranger och möjlighet att köpa rökt fisk. En 18 håls golfbana ligger i anslutning till hamnen liksom en mängd stugor. Här blandas båtar med husbilar, husvagnar och hyrstugor. Jag ska erkänna att det känns inte helt ok att checka in båten i samma incheckningsstation som husbilar och husvagnar. Rött ljus och vägbom möts man av vid incheckningen. Till min glädje är det billigare att ha båt i hamnen än vad en tältplats kostar. 

När man ska lämna hamnen måste man lämna tillbaka lappen som visar att avgiften är betald. Onödigt köande tillsammans med vägbunden turism eftersom anläggningen är stor.
 

Mjältön


”Femöringen” kallas lagunen på Mjältöns ostsida. Fast "Femkronan" passar väl bättre idag? Alltnog, där är det djupt ända in till stranden. Välj mellan att förtöja vid flytbryggor eller direkt mot stranden. Grillplats och dass finns. Vid kallkällan i hamnens norra del kan man fylla sin vattenflaska med friskt vatten.

Promenaden upp till bergets topp tar cirka 45 minuter. Ta med en sten från stranden. Den läggs på bergets topp.
 

Ulvön och lek med helikoter

Orkar man inte gå kan man ju alltid flyga helikoter från ena sidan av byn till den andra. Barn i jolle med utombordare är numera bara en västanfläkt i ljud jämfört med vuxnas lek.
Orkar man inte gå kan man ju alltid flyga helikoter från ena sidan av byn till den andra. Barn i jolle med utombordare är numera bara en västanfläkt i ljud jämfört med vuxnas lek.

Ulvön är hjärtat på Höga Kusten och kallas också för "Bottenhavets pärla". Fint hotell med restaurang och fina bryggor finns i östra delen av byn. I västra finns det också gästplatser. När vi var där roade sig någon med att flyga helikopter mellan västra och östra delen av byn. Landade gjorde den vid röda huset längst i väster och i öster strax bortom hotellet. Detta upprepades även under vår dag två.

Genesviken

Västra Genesviken vid Genesön erbjuder förtöjning direkt mot sandstranden. Ön ligger cirka 3 sjömil NV om Trysunda. Några enkla spångar som vilar på en bock finns utlagda för den som inte gillar att gå med kölen mot sandkanten med sitt skrov. Fin grillplats och dass finns i viken. Går man ett par tre hundra meter åt öster kommer man till andra sidan där sandstranden är lång. Där är det också badvänligare för barn eftersom det är mera långgrunt där.
 

Trysunda

Trysunda fiskeläge
Trysunda fiskeläge

Några ställen är mera kända än andra. Fiskeläget Trysunda tillhör dem. Hamnen symboliserar ofta Höga Kusten på bild tillsammans med Ulvön. Av vissa anses Trysunda vara Sveriges vackraste ö. Missa inte Trysunda. Hit går det turbåt från Köpmanholmen på fastlandet. Köpmanholmen når man med buss från till exempel Örnsköldsvik eller Härnösand. Bjästa heter samhället närmast E4:an.

Trysunda erbjuder enkel affär sommartid med de allra vanligaste basvarorna och en cafeservering vid inloppet till hamnen. Mera intressant är byn, kapellet och de fina klipporna i norr. Allt inom några minuters gångavstånd. Gästhamnen ser man rakt framför sig när man kommer in i hamnen. Trevligare är att förtöja vid det gula huset längre in i viken på styrbords sida. Familjen erbjuder kajplats för en ringa slant och el kan fås mot ett tillägg.

I gästhamnens servicehus vill duscharna ha 10 kronors mynt och en tia räcker för två personer. Tvättmaskiner finns det här och de matas med enkronor.
 

Boarding ring – glasögon mot sjösjuka.

Om glasögonen fungerar mot sjösjuka vet vi inte. Vätskan som ska finnas i nedre delen av glaset hade torkat.
Om glasögonen fungerar mot sjösjuka vet vi inte. Vätskan som ska finnas i nedre delen av glaset hade torkat.

Hösten 2013 lanserades på Mets i Holland glasögonen som sades hjälpa mot sjösjuka. Nedre delen är fylld med en vätska och det ser ut som ett upp och nedvänt vattenpass. Nu fick vi äntligen chans att prova dem under seglingen från Höga kusten och vidare norrut. Det gick sjö och vädret var kallt med regn. När jag gladeligen tog fram dem och erbjöd Patrik att använda dem visade det sig att vätskan hade torkat. Således fanns det ingen vätska vars uppgift är att ge en horisontlinje och därmed förhindra sjösjuka.

Glasögonen har förvarats mörkt och i rumstemperatur och det räckte tydligen för att den blå vätskan skulle torka. 

En riktigt dålig produkt som inte ens levde till säsong två. Fortfarande får vi således leva i ovisshet om dessa glasögon fungerar mot sjösjuka. 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut