VHF/SRC mars 2023

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Upptäck Åland (färdtips uppdaterat 2012 09 07)

Hallå Åland, det är dags att bjuda tillbaka


Text & foto: Bengt Utterström 2012-07-20

Norra Åland har en enastående skärgårdsnatur. Men hur når vi den? Jag saknar bra hamnguider och specialsjökort över Åland. Visst är det dags att Åland bjuder tillbaka?
Norra Åland har en enastående skärgårdsnatur. Men hur når vi den? Jag saknar bra hamnguider och specialsjökort över Åland. Visst är det dags att Åland bjuder tillbaka?

Norra Åland är fantastiskt vackert. Det är orört, men också svårtillgängligt. I vart fall upplever jag det så. I Sverige har vi fina hamnguider som bland annat visar naturhamnar och sjökort som vägleder oss den sista biten mot land. 
//Färdtips uppdaterat 2013 07 08//

Åland saknar motsvarande böcker och sjökort. Vi välkomnar gärna ålänningar att segla i våra farvatten och vi delar frikostigt med oss av naturhamnar, guider och sjökort.

Det är dags att Åland börjar bjuda tillbaka. I slutet av artikeln finns några färdtips om norra Åland.


Våra hamnguider
I Sverige har det producerats mängder med hamnguider över både gästhamnar och naturhamnar genom åren. Alla vi som varit med ett tag känner till Åke Améens och Sven A Hanssons böcker om naturhamnar.


Svenska Kryssarklubben, SXK, och Norstedts Nautiska bibliotek med flera har givit ut många bra hamnguider genom åren.
Svenska Kryssarklubben, SXK, och Norstedts Nautiska bibliotek med flera har givit ut många bra hamnguider genom åren.

Dessa har ersatts av betydligt modernare hamnguider från Norstedts Nautiska bibliotek. Jag tänker då på serien om fyra böcker som sträcker sig från Arholma till Strömstad och Vänern.

Som ytterligare komplement finns Hydrographicas specialsjökort över flera skärgårdsområden. Hydrographicas nyproducerade specialsjökort i skala 1:10 000 ingår numera också i de flesta navigatorers sjökortsbibliotek.

Motsvarande naturhamnsguider och sjökort saknas över Åland. Det finns förvisso en bok som visar hamnar, men den tar upp alla de kända hamnarna som vi redan känner till eller läser om i turistbroschyrer. Till de äldre båtsportkorten som jag har följder det med tidningshäften som visar hamnar och den service som finns att tillgå. Det är bra, men jag saknar nyproducerade sjökort i skala 1:10 000 över Ålands vackra norra skärgård.


Är vi svenskar för fega?

Restaurang Glada Laxen på norra Bärö (Kumlinges nordsida) är ett måste. Fin och skyddad hamn. Den smörsteka aborrfilén är gudomligt god. Ölen kommer från Stallhagen, Ålands eget bryggeri.
Restaurang Glada Laxen på norra Bärö (Kumlinges nordsida) är ett måste. Fin och skyddad hamn. Den smörsteka aborrfilén är gudomligt god. Ölen kommer från Stallhagen, Ålands eget bryggeri.

Sedan jag var barn i början av 60-talet har jag alltid fått höra att på Åland och i Finland följer man leder och ligger i gästhamnar. Bristande sjömätning gör att det är lugnast så. Jag har också vid några tillfällen fått erfara att det stämmer.

Vi har gått på grund när vi försökt gena, jag har sett otäcka stenar i vikar som inte fanns i sjökortet och vi har blivit bortkörda från en vik då vi låg på svaj. Den gången kom en gubbe roendes, han kom från ingenstans, påstod att vi störde hans utsikt trots att vi inte såg något hus. Det var hans vatten enligt honom och det var bara för oss att dra upp ankaret och ge sig av. Det är för övrigt en av de få gånger som jag hört min pappa kalla någon annan person för ”surgubbe”.

Idag har Åland nya sjökort i färger som påminner om de svenska. De gröngula färgerna har utgått. Sjömätningarna är i de flesta fall helt ok, sa en ålänning till mig.

Kanske är vi svenskar för fega? Det kanske inte är så farligt att ge sig ut på egna äventyr? Fast jag vill helst ha bra sjökort när jag seglar en 8,5 ton tung segelbåt med 1,7 meters djupgående.

Dags att bjuda tillbaka
Under vår segling, efter midsommar i år, seglade vi till Nystad på finska västkusten. Färden gick via södra Åland, Degerby, leden österut och sedan norrut till åländska Jurmo, Isokari (Enskär) och slutmålet Nystad. Vägen tillbaka gick via norra Åland. Det var då som vi åter blev påminda om den fantastiska skärgården som hägrar norr om leden.


På Silversakär finns en fyrstjärnig konferensanläggning som heter \
På Silversakär finns en fyrstjärnig konferensanläggning som heter "duga". Inte öppen för gästande båtar, men väl värt ett besök. Miljön är genuin skärgårdsmiljö där allt är renoverat till toppskick. Silverskär är, liksom Glada Laxen, med i Skärgårdssmak.

Vi skulle gärna utforska Koksnan, ögruppen kring Saggö, Kalskärs skärgård, Långgårdsö, Trätö och Yxskär/Hemören med flera platser. Men vi känner en osäkerhet på sjökortens djupinformation och hur verkligheten ser ut.


Konferenssalen på Silverskär rymmer närmare hundra personer. Den är inrymd i en nybyggd ladugård. Bottenvåningen har en del av gästrummen. Andra bäddar är spridda i bland annat den gamla mangårdsbyggnaden.
Konferenssalen på Silverskär rymmer närmare hundra personer. Den är inrymd i en nybyggd ladugård. Bottenvåningen har en del av gästrummen. Andra bäddar är spridda i bland annat den gamla mangårdsbyggnaden.

Vi skulle verkligen uppskatta bra sjökort och guider över dessa och andra områden.

Vissa ålänningar är talföra, andra limmar sina läppar
När vi talar med ålänningar, som alltid är trevliga, märker vi efter ett tag två kategorier. Den ena delar gärna med sig av information och tips var man gå och ligga med båten, andras munnar ser ut som om de just lagt klister på sina läppar.

Eftersom vi så frikostigt delar med oss av våra skärgårdar, skulle ni inte kunna ge oss några av era smultronställen? Vi behöver inte allt, men vi vill gärna se och uppleva de norra delarna på ett säkert sätt. Er natur är inte känsligare än vår och var lugn, vi kommer inte att slita ut den och det kommer inte heller att bli den invasion som västkusten upplever med gästande norrmän. Vi fritidsbåtsägare kommer aldrig att ockupera er fina skärgård, det kommer inte att bli någon trängsel.

Klubbhamnar
Den som är medlem i någon svensk båtklubb och bär klubbens standert i riggen är välkommen att besöka åländska båtklubbars hamnar i mån av plats. Naturligtvis förväntas ett artigt och respektfullt uppträdande av oss, vi är ju gäster i ett annat land hos en annan båtklubb eller hamn.

I slutet av artikeln finns en länk om var dessa klubbhamnar finns.

Allemansrätt även på Åland
I Sverige har vi en unik möjlighet att ta del av våra skärgårdar tack vare allemansrätten. Markägare får inte stänga av strandremsor med staket och skyltar. Allemansrätten innebär också en hänsyn, inte minst till markägaren. Vi får inte förstöra och hindra, vi får inte röra oss på tomter nära bostadshus. Vi får inte lägga oss vid en strand eller en brygga i närheten till byggnader.

Åland har också en allemansrätt. Den är dock inte riktigt lika generös som den finska och svenska. För oss fritidsbåtsägare är det fritt att röra sig på vattnet och på land till fots eller cykel, men undvik privata tomter och bryggor. För spinnfiske ska man köpa ett fiskekort.

Bär och svamp får plockas för husbehov, men givetvis inte fridlysta växter. Man lägger sig inte heller gärna framför någons hus. En god regel är att gästande båtar ska inte vara inom allt för nära synhåll från något hus.

Det är oftast inte något större problem på norra Åland. Det är inte så bebyggt.


Signilskär ligger väster om Käringsund och är en före detta hamn för finska Kustbevakningen. Idag är det fritt att förtöja i den skyddade hamnen.
Signilskär ligger väster om Käringsund och är en före detta hamn för finska Kustbevakningen. Idag är det fritt att förtöja i den skyddade hamnen.

Våra färdtips
Här finns några färdtips. Kanske har du något att bidra med? Sänd det gärna till oss på adress redaktion@dagensbatliv.se så fyller vi på listan. Som tack för publicerade bidrag sänder vi Nautisk Uppslagsbok.

Har jag missat någon bra hamnguide så tar jag gärna emot tips om den också.

Våra färdtips: *Klicka vidare*

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort. Anonyma kommentarer publiceras inte.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
3. Hamnguiden Åland Lasse Olsson Mariehamn Åland 2012-08-02
2. Publikt eller inte? Lars Olsson, Göteborg 2012-07-30
1. Viktigt bete sig anständigt ! Henn Avasalu, Södertälje 2012-07-21