VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Enkel flytväst kan vara falsk trygghet

AIS-sändare ökar dina chanser att överleva vid man överbord


Bengt Utterström 2014-01-13

Överlevnadsdräkt, nödbloss, AIS-nödsänadare och räddnindsväst med huva ökar chansen att överleva vid man överbord.
Bild:Bengt Utterström
Överlevnadsdräkt, nödbloss, AIS-nödsänadare och räddnindsväst med huva ökar chansen att överleva vid man överbord.

Att enbart bära flytväst är ingen garanti för att du hittas och blir räddad levande om du fallit över bord. Många har drunknat med flytväst på. Eller frusit ihjäl. Den krasse uttrycker det så att flytvästen ökar chanserna till en anständig begravning. Nu finns nya tekniska hjälpmedel som ökar chanserna att snabbt bli räddad.


Dålig flytväst tusen gånger bättre än ingen alls

Låt mig en gång för alla slå fast att en enkel flytväst eller någon form av flytplagg är betydligt säkrare än inget flytplagg alls. Med ett flytplagg försvinner du inte ned i mörkret under vattenytan och bli kvar där om du trillar i. Flytplagget lyfter dig till ytan. Således är en enkel seglarväst bättre än att vara utan. Men det finns många men. 


Man överbord till havs

Det värsta scenariot jag kan tänka mig är att själv falla över bord eller tappa någon över bord till havs en blåsig dag. Låt oss anta att det blåser 8 meter per sekund och att vågorna upplevs som någon meter höga. Även under svensk högsommar är vattnet kallt och man blir snabbt frusen och sedan nedkyld. 

 

All tänkbar utrustning
Plötsligt faller någon över bord. Vad är bästa utrustningen att bära då? Vi frågade Erik Frode på Baltic vad de har att erbjuda en fritidsbåtsägare som vill känna sig maximalt trygg utan att för den skull stanna hemma. Så här svar Erik Frode:

 

”Ska det vara så säkert som möjligt ska man sitta fast i båten med en livlina. Det gäller ju att inte falla överbord. Om det ändå inträffar och förutsättningarna är som beskrivs ovan skulle jag vilja ha en överlevnadsdräkt på mig. Dessa är dock dyra, stora och klumpiga att bära. Få fritidsbåtsägare har en sådan. Alternativet är en flytoverall. Den ska helst vara tät vid handleder och fotleder för att minska vatteninträngning. Närmast kroppen bär jag varmt underställ. 


Baltic Optima SL med huva och AIS-nödsändare.
Baltic Optima SL med huva och AIS-nödsändare.

Flytoverallen kompletterar jag med uppblåsbar räddningsväst 150 Newton med huva och grenband. Huvan är till för att skydda huvudet mot direktkontakt med kallt vatten och ansiktet mot översköljning. Jag vill ju inte drunkna trots att jag flyter. Grenbandet håller räddningsvästen bättre på plats och mitt huvud flyter högre. 


AIS sändare R10 från Kannad marine.
AIS sändare R10 från Kannad marine.

Räddningsvästen kompletterar jag med en automatisk AIS-sändare. Den har en räckvidd av cirka 4 sjömil. När den sänder syns det på navigatorns bildskärm var jag ligger. Det är naturligtvis under förutsättning att båten är utrustad med AIS-mottagare. En annan fördel är att AIS-sändaren och jag syns på andra fartygs navigatorer som är i närheten. Även en helikopter har lättare att hitta mig om jag har AIS-sändare på mig.

 

Vidare så har jag ett nödljus på räddningsvästen som lyser med ett starkt sken. Min mobiltelefon har jag i ett vattentätt fodral. Då kan jag själv ringa till 112 och begära sjöräddning eller till någon ombord och berätta var jag befinner mig i förhållande till dem. En vattentät bärbar VHF och ett handbloss med röd färg ökar ytterligare min chans att bli räddad.

 

Med ovannämnda utrustning kommer jag att hittas inom Skandinaviskt vatten. Om jag lever när jag blir upplockad beror på vattentemperaturen, min klädsel och hur väl ansiktet skyddas mot översköljande sjö.”

 

Så här kostar det i butik (cirkapriser):

Flytoverall 2 400:-

Räddningsväst 150 N med huva, nödljus och grenband: 2 000:-.

AIS nödsändare som fästs på räddningsvästen:3 000:- .

Ett bra telefonfodral får man för runt 300:-.

Nödbloss brukar ingå i nödraketspåsar som kostar från kring 500 kronor och uppåt. Enbart rött handhållet nödljus kostar cirka 150 kronor.

 

Att tänka på

Uppblåsbara räddningsvästar är mekaniska produkter. Det är således ingen garanti för att den blåses upp automatiskt om man faller över bord. Det är viktigt att man regelbundet kontrollerar sin räddningsväst. Bada gärna med den och öva på att blåsa upp den med munstycket.

Det är inte bara Baltic som säljer AIS-nödsändare, nödljus, flytoveraller och uppblåsbara räddningsvästar. Spinlock och Helly Hansen är exempel på andra fabrikat. Det finns även personliga nödsändare, så kallade PLB, som är ett alternativ till personlig AIS-sändare. PLB sänder nödsignaler via satellit. Kostar cirka 3 500:-.

Snart är det båtmässtider, passa då på att gå runt och titta på vad det finns för personlig nödutrustning.

 

 Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut