Totalförbud för toautsläpp
Alla båtägare, som har toalett ombord, måste nu samla avträdet i en så kallad samlingstank. Samlingstanken ska sedan tömmas i särskild tömningsanläggning. Alternativet är att segla ut på internationellt vatten. Territorialgränsen ligger 12 sjömil utanför linjen ”gräns för inre och yttre vatten.”
Den som ännu inte har monterat en däcksförskruvning för ändamålet kan få problem. De har nämligen tagit slut i vissa båttillbehörsbutiker. Nya leveranser ska vara på gång. Det är en Europeisk standardmodell som har beteckningen ISO 8099. Var noga med att se till att du inte får den gamla standarden ISO 4567 för den upphörde för cirka 10 år sedan. DagensBåtliv.se rekommenderar att du köper en rostfri modell.
Hur förbudet kommer att kunna kontrolleras vet vi inte. Vi frågade Fredrik Josefsson som är förundersökningsledare hos polisen och arbetar vid sjöpolisen i Nacka Strand. Han menar att lagstiftningen om toaförbudet är för att värna om miljön, men möjligheten att övervaka är väldigt begränsad. "Lagen finns och ser vi ett miljöbrott eller får vi en anmälan om det ska det utredas", avslutar Fredrik Josefsson.
Kustbevakningens pressansvarige Mattias Lindholm berättar att Kustbevakningen inte har fått något tillsynsansvar. Det betyder att de inte kommer att åka omkring och kontrollera huruvida det finns en samlingstank som går att tömma från däck på de båtar som har en toalett installerad.
Kustbevakningen har heller inte någon möjlighet att aktivt åka omkring och leta toautsläpp. Om de däremot ser ett toautsläpp kommer de att undersöka om det går att fastställa varifrån det kommer.
Finska Kustbevakningens monterpersonal berättade på Helsingfors båtmässa att under gymsamma väderförhållanden skulle ett pågående utsläpp från en fritidsbåt kunna upptäckas från till exempel Kustbevakningens flyg. Således bör luftrummet vara fritt om din samlingstank är full och någon måste gå på toaletten ombord innan du hinner nå en tömningsstation eller internationellt vatten.
I havet får du slänga allt som är organiskt nedbrytbart. Bananskal, äppelskrutt, sallad, bröd, matrester med mera gör man sig med fördel av med i vattnet. Det gäller även fiskrens. Det blir fiskmat och på så sätt minskar sopmängden ombord och lukten av gamla sopor. Plast, papper, metaller och glas med mera tar vi med oss i land. Trots allt handlar det i stor utsträckning om att värna om havsmiljön.
Här finns mera information, se Transportstyrelsens rekommendationer *Klicka vidare*
Här finns en förteckning över tömningsstationer. Det är cirka 350 stycken runt svenska kusten. *Klicka vidare*
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.