Lömsk grynna utprickad tack vare Söderköpings kommun


Eva-Mari Löfqvist 2014-05-16

Lena Falk och Eva Tingvall har tråkiga erfarenheter av grynnan utanför Risö. Nu står där en ostprick tack vare deras deltagande i tävlingen Ökända grund.
Bild:Andreas Johansson
Lena Falk och Eva Tingvall har tråkiga erfarenheter av grynnan utanför Risö. Nu står där en ostprick tack vare deras deltagande i tävlingen Ökända grund.

Söderköpings kommun har bidragit till att en besvärlig grynna nu är utprickad med ett ostmärke i S:t Annas skärgård. ”Vi ser gärna att fler kommuner tar liknande initiativ”, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen. Utprickningen är ett resultat av tävlingen ”Ökända grund.” Tävlingen fortsätter även denna säsong.

Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Stockholm radio har de senaste tre åren haft en tävling kallad ”Ökända grund”, där allmänheten uppmanats att rapportera ökända och välbesökta grund. Det handlar om platser där många går på grund och där alla med lokalkännedom vet att det är besvärligt.

 

Ett av de ökända grund som rapporterats in till tävlingen är den så kallade Risö-grynnan, som ligger ost om Ormöarna på Aspöjafjärden i anslutning till farleden mellan Arkösund och Västervik (”Sjö-4:an”). Grundet har haft många påhälsningar under åren eftersom det ligger i närheten av den mycket populära natthamnen vid Risö. Det har lett till både person- och materielskador.



– Vi har fått flera bidrag i tävlingen som pekat på att förbättrad utmärkning skulle hindra många olyckor och tillbud. Därför rekommenderade vi de olika intressenter som har med Risö-grynnan att göra att märka ut grundet, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.



Det blev till slut Söderköpings kommun som antog rekommendationen.

– Vi har skötselansvar för en sopmaja på Risö i närheten av Risö-grynnan och vi tycker att det är självklart att hjälpa båtfarare att använda våra sopmajor utan att riskera otrevliga grundstötningar. Meningen är att man ska ha med sig enbart positiva minnen från S:t Anna skärgård, säger Michael Botvidsson, teknisk chef på Söderköpings kommun.

 

Utmärkningen av Risö-grynnan skedde den 15 maj. Med vid utmärkningen var bland annat två av rapportörerna av grundet till tävlingen Ökända grund, Eva Tingvall och Lena Falk.

– Grundet ligger i närheten av en väldigt populär natthamn och det är många fler än jag som gått på grynna. Det är svårt att upptäcka när det glittrar i vattnet, säger Eva Tingvall.

 

– Nu slipper jag och övriga ”seglarfolket” var oroliga att gå på grundet.

 

Så här berättar Eva Tingvall om hur grundstötningen gick till: ”Gick ut från natthamn söder om grundet vid infarten till Risö… Har gått in där flera gånger och visste om att grundet fanns. Trots låg fart och uppmärksamhet på sjökort och i vattnet gick jag på med min Sunwind 26 i max 2 knop. Det blev tvärstopp och jag, som stod och höll i rodret, föll rakt ner i salongen. Landade på sidan och fick rejäla blåmärken på axel, rumpa, lår… Grundet måste absolut märkas ut vattnet. Det är en populär natthamn och garanterat kommer många fler att gå på grund om inget görs. Min köl blev rejält skadad.” 


Otäck grynna som nu är utprickad.
Otäck grynna som nu är utprickad.

Lena Falk har sett andra gå på. ”Grynnans läge ligger så illa till att den är svår att bedöma på sjökortet och i verkligheten. Grynnan är svår att lokalisera. Bara under helgen den 21-22 juli uppmärksammades 3 st grundstötningar. Detta återkommer år efter år.”

 

 

Om tävlingen Ökända grund

På många håll i de svenska skärgårdarna och sjöarna finns det grund som är särskilt välbesökta. Många av dem är välkända av båtfolk och närboende. För att ytterligare öka sjösäkerheten, har Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Stockholmradio sedan 2012 arrangerat en tävling kopplad till kampanjen Ökända grund. Tävlingen pågår under tiden 1 juni-30 september, men det är möjligt att rapportera iakttagelser under hela året.

 

Ibland kanske det visar sig att sjökortet behöver rättas. Ibland kan utmärkning behöva ändras eller ett nytt sjömärke anordnas. I andra fall kanske det är lämpligast att, på olika vägar, se till att varna allmänheten för ett visst specifikt grund.

 

Tipsen från tävlingen är välkomna bidrag till det ständigt pågående arbetet med att göra sjökorten bättre. Av det svenska havsområdet är cirka 45 procent sjömätt med moderna metoder. Resterande områden är sjömätta med äldre metoder. Stora ytor i de svenska skärgårdarna är inte sjömätta sedan andra halvan av 1800-talet och tidigt 1900-tal. På den tiden använde man sig av handlod och positioneringen var inte så exakt. Det innebar att man inte hittade alla grund som finns i skärgården.

 

En jury bestående av representanter från Sjösäkerhetsrådet, Stockholmradio och Sjöfartsverket bedömer de inskickade svaren och utser varje år ett antal segrare i olika kategorier.

 

Under 2013 års tävling kom över 140 tips om ökända grund och undervattenshinder in. 62 av dem bedömdes hålla sådan kvalitet att de ledde till ändringar i sjökorten.

 

De vinnande bidragen 2013 var från Sörmlands skärgård, Mälaren och Bohuslän.

 

Bidragen tävlade i tre kategorier: fel i sjökortet, bästa motivering och ökända grund.

Kategorin fel i sjökortet vanns av Ulf Suhr som hade rapporterat in ett grund i anslutning till farleden mellan V:a Stendörren och Oxelösund i Södermanlands skärgård. Grundet fanns strax utanför 3-metersdjupkurvan söder om ön Tofta. Grundet har nu förts in i sjökortet och 3-metersdjupkurvan har utökats.

 

Kategorin bästa motivering vanns av Anders Grinneby som hade rapporterat in en liten sten som fanns i sjökortet söder om St Hällgrund, Ridöfjärden, utanför Västerås. Stenen fanns inte i verkligheten. Anders har utförligt beskrivit hur han rodde över stenen ett flertal gånger och mätte djupet med åran utan att finna någon sten.

 

Kategorin ökända grund vanns av Johan Emterling som rapporterat in ett grund som finns i sjökortet, men som trots det är välbesökt. Grundet är beläget söder om Daftö som ligger utanför Strömstad.

 

Rapportering av ökända grund

Tävlingen "Ökända grund" pågår även säsongen 2014. Nya ökända grund kan rapporteras via ett formulär på http://www.stockholmradio.se/rapportera-oekaenda-grund, eller genom att kontakta Stockholmradio på telefon: 08-506 622 70 eller anropa Stockholmradio på VHF.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.