iPad i vattentätt fodral oläsbar i solljus
iPad har blivit mycket populär som navigator eller navigatorslav på fritidsbåtar. Risken med detta har bedömts vara att den inte tål vatten särskilt bra och därför behöver skyddas. DagensBåtliv.se har under 2012 prövat ett billigt fodral för iPad 1, 2 och 3 med bra funktion, men hur bra är iPaden ombord?
För att inte direkt riskera iPaden i skarpt läge ombord så vattentestade vi fodralet hemma i köksbänken. Fodralet preparerades med fukttestare och förslöts med de fyra spännena. Därefter sänkte vi ned fodralet med hjälp av tyngder så att det låg helt under vattenytan, där fick det ligga i mer än 24 timmar.
iPadfodral från Seapro.se håller tätt
Efter ”dränkningen” så kontrollerade vi om det kommit in något vatten och det visade sig att fodralet hållit helt tätt. Dags för test i verklig båtmiljö.
iPad-hållare och iläggsbitar
Fodralet passar till såväl iPad 1, 2 som till 3, vilket innebär att det skall klara olika tjocka ”paddor”. Det gör det med hjälp av små lösa iläggsbitar. Här önskar jag att bitarna hängt ihop så att iläggningen blivit enklare, men när man väl hittat märkningen på plastbitarna och klurat ut vad som skall vara upp respektive ned på fodralet, så fungerade fixeringen bra på min iPad 2.
Vi valde att även prova iPad-hållaren som egentligen är en universalhållare till de flesta surfplattor, och inte bara till det testade fodralet. Hållarens öppning är justerbar mellan 14,5 och 25,5 cm för det som den skall hålla fast, i vårt fall iPadfodralet. Hållaren är försedd med en låsbar kulled som ger fodralet stor justerbarhet och det kan vridas i det närmaste 360 grader. I andra ändan sitter ett klämfäste som gör det enkelt att montera på exempelvis pulpit eller mantågsstötta.
iPad behöver skugga
Ljusstyrkan hos våra vanliga navigatorer är generellt sett mycket bra. Det är sällan några problem med att kunna läsa dem även vid direkt solbelysning. När det gäller iPad så räcker den helt enkelt inte till för den användning vi hade i somras. Dels testade vi i en öppen planande båt, en Nimbus Max II, och dels i en klassisk seglare med flush-däck, en Smaragd.
Fodralet höll ”hermetiskt” tätt under våra tester, så tätt att det bildades lite kondens vid direkt solbelysning, men utan att detta ställde till med några större problem. Nej problemet var istället iPadens ljussvaga skärm, som inte alls räckte till vid solljusnavigering. En ytterligare komplikation var att fodralets siktruta är blank och därmed ger en del spegelverkan vid direktbelysning.
Vår sammanfattande bedömning
Det fodral vi testade är både bra och billigt. Hos www.seapro.se kostar fodralet 399 kronor och hållarsatsen 349 kronor. iPaden ligger väl skyddad och touchfunktionen genom plasten fungerar utmärkt. Det finns ej heller några ingångar för laddning eller hörlurar som kan läcka. Även baksidan är transparent så det går bra att fotografera åt båda hållen.
Skall du ha iPad som navigator så skall du ha den under sprayhood eller i styrhytten för att den ska vara läsbar och gärna i ett vattentätt fodral.
Fotnot om navigator
Vi på DagensBåtliv.se föredrar att kalla de instrument med inbyggda sjökort som vi använder för att navigera med på sjön för navigator. Många använder begreppet plotter för samma instrument, men eftersom instrumentet inte används för att plotta med, vilket utförs vid professionell radarnavigering, så tycker vi att navigator är en mer relevant benämning på något som vi faktiskt navigerar med.
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.