Ligor från Östeuropa stjäl utombordsmotorer
Antalet stulna båtmotorer på västkusten är fler än 550 stycken per år. I hela landet rör det sig om 2 600 motorer eller drygt 7 per dygn, året runt. Organiserade ligor, främst från Polen och i mindre omfattning från Litauen uppges ligga bakom stölderna, enligt Polisen. ”Det är inte ovanligt att en motor stjäls och inom ett dygn åker den med färjan till Polen”, säger Anders Petersson vid Göteborgspolisen och tillägger: ”Vi behöver allmänhetens hjälp.”
Se länkar och film i slutet av artikeln.
Under de senaste tio åren har ett onormalt stort antal utombordsmotorer stulits utmed Bohuskusten. Organiserade ligor har opererat utmed kusten från Göteborg upp mot Oslo. Vår, sommar och höst sker stölder i huvudsak från båtar som ligger i sjön, medan stölderna på vintern främst riktas mot båtar vid sommarstugor, marinor, uppläggningsplatser och försäljningsställen.
säkringsbolag i samverkan
Någon eller några personer letar motorer och fastställer deras position. Positionsuppgifter sänds sedan vidare till de som utför stölden. Tjuvarna kommer i mindre lastbil och ofta i två till tre personbilar. Inte alltför sällan försvinner ett antal motorer samtidigt från ett och samma område.
”Ibland lagras de någon tid, men ofta försvinner de ur landet samma dygn som stölden skett”, berättar Anders Petersson.
Polisen i Västra Götaland, Larmtjänst och försäkringsbolagen gör en gemensam satsning under året med målsättningen att kraftigt reducera antalet stölder. En del i satsningen är upplysning om att starta Båtsamverkan.
Båtsamverkan viktigt
”Att få lokalbefolkningen att göra tidiga iakttagelser är viktigt för ett lyckat resultat”, säger Thomas Andersson och fortsätter: ”Lokalbefolkningen kan sitt närområde. När någon ser en obekant bil kan de göra flera enkla åtgärder såsom en notering av bilnumret, färg och fabrikat. Om de ser personer som de inte känner igen är det bra om de börjar prata med personen och förklara för dem varför de frågar om vad de gör här. Antingen så får de svaret ”vad bra att ni jobbar med Båtsamverkan, det skulle vi ha hos oss också” eller så avviker den man frågar, men personen förstår att här är människor uppmärksamma i området.
En av mina uppgifter nu är att informera båtklubbar, privata bryggägare i stugområden, marinor och andra intressenter om vikten av Båtsamverkan, säger Thomas Andersson.
Båtsamverkan innebär att:
- Båtägare tillsammans ser om sina båtar.
- Att vi är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.
- Att vi pratar med okända och noterar bilnummer, fabrikat med mera.
- Att vi tar ställning för den som drabbats och bryr oss om vår båtgranne.
Konceptet Båtsamverkan påminner om Grannsamverkan. Polisen och Larmtjänst samarbetar i frågan. Ett kompendium om Båtsamverkan finns på Larmtjänst webbsida, *Klicka vidare*
//Sex polska medborgare greps i fredags morse (22 feb.) för ett flertal motorstölder utanför Ljungskile och anhölls. Se Polisens Twitter nedan.//
På Twitterkontot ”Kofot Fyrbodal” *Klicka vidare* kan du läsa inlägg om vad som sker just nu med båtmotorstölder i Sverige (medlemskap behövs inte).
Film från Atlantica om båtmotorstölder *Klicka vidare*
På ”Stöldtipset” finns stulna bilar, båtar med mera. *Klicka vidare*
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.