Nano som polermedel – gör ett fantastiskt jobb


Text & bild: Bengt Utterström 2012-04-13

Nano som polermedel ger ett fantastiskt resultat. Jämför den obehandlade fläcken på skrovet. Området runt omkring är behandlat en gång. Men hur farligt är det?
Nano som polermedel ger ett fantastiskt resultat. Jämför den obehandlade fläcken på skrovet. Området runt omkring är behandlat en gång. Men hur farligt är det?

Nano som polermedel är riktigt bra. En behandling och skrovet blänker. Men är det med livet som insats, man använder det? Jag vet inte, men resultatet imponerar. I slutet av artikeln finns en länk till radioprogrammet Vetandets värld som handlar om nano.

Nano som polermedel
För två år sedan provade vi nano som polermedel för första gången på motorseglarens blå skrov. Skrovet, som var lite matt och vitt, såg i det närmaste ut som nymålat efter en behandling. Det såg också snyggt ut hela säsongen.

Polish och vax
Förra året körde vi enligt kursboken med polish och sedan vax. Det är ett jättejobb jämfört med Nano. Polish ska läggas på som sedan ska torkas bort. Efter det läggs vax på som också ska torkas bort. Dessutom är det ganska tungjobbat.


TCnano

Grannens båt fyra meter bort syns tydligt i skrovet. Ytan är behandlad en gång. I mitten ser vi hur det såg ut innan behandling.
Grannens båt fyra meter bort syns tydligt i skrovet. Ytan är behandlad en gång. I mitten ser vi hur det såg ut innan behandling.

På Göteborgs båtmässa och på båtmässan Allt för sjön i Stockholm stod en dansk och demonstrerade TCnano gelcoat försegling i SeaSeas monter. Han tog en liten klutt på en trasa, gned in och lät det torka. Sedan en ren trasa och torkade bort.

På mässor ser det alltid enkelt ut när någon demonstrerar. Och himla blank och fint blir det. Jag är ofta skeptisk till dessa herrar och damer som demonstrerar polermedel. Jag känner mig alltid lite lurad när jag ser hur enkelt det verkar vara.

Dessutom hade dansken inga handskar på sig. På min fråga om inte Nano är farligt och tränger genom huden och in i våra celler svarade han nej. I vart fall gör inte TCnano det, enligt honom.

Hur farligt är nano som polermedel?
Jag har läst att det är så små partiklar att de tränger genom allt. Hur farligt det är vågar jag inte uttala mig om. Det är dock lite förvånande att det inte finns någon varningstext på gratisprovet som delades ut på mässan. På den burk som vi inhandlade står att man ska undvika hudkontakt och att det kan ge allergi med mera.

Det står ingen rekommendation om att handskar ska användas.

Vi köpte en burk TCnano
I år har vi lagt TCnano på två båtar. Den ena har blått skrov och den andra vitt. Vi gjorde jobbet på den vita båten när temperaturen var någon plusgrad. När vi gjorde den blå båten var det runt 8 grader varmt. Någon skillnad på grund av temperaturen kan vi inte se.

Lätt att jobba med
Den ena av oss la ut medlet med en trasa och gned in det i cirkelformade rörelser. Den andre kom ungefär en kvart efter och torkade bort. Innan dess var skroven tvättade med vatten och YES diskmedel. Ytan ska vara torr innan behandling påbörjas.

Det är lätt att lägga ut, torkar rätt snabbt och det är lätt att ta bort. Vi använder gamla frottéhanddukar. En behandling och vi är fullt nöjda med resultatet. TCnano har också en rengörande effekt och tar bort svarta fläckar från lyftband och annat. Skrovet blir rent.

Upprepad behandling sägs ge ännu bättre resultat.

Använd handskar
Vi köpte diskhandskar. Dessa hade vi på hela tiden. När vi jobbat klart för dagen slängde vi dem och alla trasor. Huruvida diskhandskar ger ett fullgott skydd mot nanopartiklarna vet vi inte, men det känns bättre att ha dem på.

Vi slängde dem därför att en av våra teorier är att det tar ett tag innan nano tränger igenom och vi vill inte riskera att så skett till nästa gång vi skulle kunnat använda handskarna.

TCnano
Det finns några olika fabrikat av nano som polermedel. TCnano innehåller bland annat silikon. Det tränger in i ytan och täpper till porer. Ytan blir blank och fin och säkert lätt att hålla ren.

Det ska också fungera på rostfritt och aluminium enligt burkens anvisning. Vi har inte provat det ännu, men en smutsig aluminiummast ska vi ge oss på så fort vi hinner. Återkommer om resultatet från det.


Dropparna är dyra. De kostar 8 kronor per centiliter eller 800 kronor för en liter. Men det är drygt. Vi hälde upp en mindre mängd i en liten pet-flaska.
Dropparna är dyra. De kostar 8 kronor per centiliter eller 800 kronor för en liter. Men det är drygt. Vi hälde upp en mindre mängd i en liten pet-flaska.

Dyrt
”Smakar det så kostar det” gäller även här. En liter kostar cirka 800 kronor. Tänk så mycket och god Skottlandsdryck man får för de pengarna. Men det är drygt. Den ena båtens skrov är på 35 fot, den andra på 33 fot. Ungefär hälften har gått åt. Det innebär att varje skrov kostar cirka 200 kronor att polera ett varv.

För att inte riskera att tappa den dyra burken i backen hällde vi upp en mindre mängd i en liten pet-flaska. Det kändes bättre så och det blev också lättare att hålla i handen.

Summa summarum, jag är frälst på enkelheten och resultatet. Jag hoppas att mina diskhandskar ger ett tillräckligt bra skydd.

Här finns en länk till radioprogrammet Vetandets värld som handlar om nano.

*Klicka vidare*

Kommentera gärna. Vad är dina kunskaper och erfarenheter av nano som polermedel? Skriv under med för- och efternamn samt bostadsort.