Båtbyggarskola renoverade Folkbåt och skänker pengarna till Barncancerfonden


Lars W Gustavsson 2012-02-20

Nyrenoverade Folkbåten Chi-ba-ba byggd 1948 - nu i \
Nyrenoverade Folkbåten Chi-ba-ba byggd 1948 - nu i "ny skick"

//Högsta bud blev 105 000 kronor. Båten är såld//
Orust Båtbyggarutbildning köpte en illa medfaren Folkbåt som visades upp på Båtmässan i Göteborg 2011. Ett år senare stod hon på mässan igen, helrenoverad och grann. Båten säljs på auktion fram till 1 mars och behållningen går oavkortat till Barncancerfonden. Budgivning sker på Auktionet.se

Folkbåten S 181 Chi-ba-ba, byggd på Harry Hallbergs varv 1948
När Tord Sundén 1941 ritade den nu klassiska Folkbåten så tog Sveriges fritidsbåtliv ett stort steg i utvecklingen. Tidigare hade det mest förekommit kostrar och kustkryssare, men här kom Sundén med en helt modern båt för en bredare publik. Folkbåten blev inte bara populär i Sverige, utan spreds till många länder ut i världen.

Behandlad med pentaklorfenol
Harry Hallbergs anrika varv i Kungsviken byggde båten 1948 åt beställaren Bertil Sjöberg, men innan den var klar så övergick båten till kemisten Rolf Öström. De första tre strykningarna gjordes med linolja som tillförts pentaklorfenol av Öström. Detta bidrog till att träet har bevarats bra och hållit sig ljust genom åren.

Jungfruseglatsen gick till Karlstad och båten blev kvar i Vänern fram till 1985. Hon vårdades där av fyra olika ägare. Därefter kom båten till Göteborg och Västkusten och bytte ägare ytterligare tre gånger.

Båten seglades fram till 1992 med Ljungskile som hemmahamn och gjorde bland annat en långtur via Danmark, Öresund, Christiansö, Arkösund, Södertälje samt vidare in i Mälaren. Hösten 1992 torrsattes båten och stod där till hösten 2010 då Orust Båtbyggarutbildning köpte det då illa åtgångna exemplaret.

Orust Båtbyggarutbildning renoverar i utbildningssyfte

Alla elever och lärare samlade runt utbildnings- och renoveringsobjektet.
Alla elever och lärare samlade runt utbildnings- och renoveringsobjektet.

Tretton elever vid båtbyggarutbildningen i Henån har ägnat 9 månader åt renoveringen, under handledning av läraren Niklas Olsson. "Efter Båtmässan 2011 så tyckte vi att vi hade väldigt gott om tid för att få henne klar till mässan 2012" säger Simon Karlsson, en av eleverna, och fortsätter " men plötsligt så närmade vi oss februari i år och då fick vi jobba alla tretton på båten för att få henne klar."

Båtbyggareleverna Simon Karlsson och Mikael Udd berättar om renoveringen.
Bild:Lars W Gustavsson
Båtbyggareleverna Simon Karlsson och Mikael Udd berättar om renoveringen.

DagensBåtliv.se frågar var det största renoveringsbehovet har varit och eleven Mikael Udd svarar: " Vi har bytt ett bord, bytt tre plank i däcket, ny avvisarlist, ny fotlist, nya röstjärnsplattor, nytt förstagsjärn, ny aktersarg, ny rorkult och nydukat däck samt en hel del till." Riggen och seglen är inte helt nya, men de är tidigare utbytta från originalet 1948. Dagsskicket på dessa bedömdes som normal "cruising".

Budgivning ger pengar till Barncancerfonden

Skolan har tillsammans med eleverna beslutat att båten skall säljas till högstbjudande. Man menar att en Folkbåt i standardskick ligger i ett marknadsvärde på 30.000:- till 40.000:- kronor. Men Chi-ba-ba är efter renoveringen värd betydligt mer än så. Minst 70.000:- kronor menar man, samtidigt som eleverna hoppas på att budgivningen på webbsidan www.auktionet.se skall komma upp i över 100.000:- kronor.
//Båten såldes för 105 000 kronor//

Alla pengarna går oavkortat till ett vällovligt syfte och hos Barncancerfonden kommer de till stor nytta.

Budgivningen avslutas onsdagen den 29:e februari kl. 24:00. DagensBåtliv.se följer budgivningen, som i måndags (20/2) är uppe i 70.000:- kronor. Vi återkommer med slutresultatet.

\
"I skick som ny" - man kan nästan höra vågornas rofyllda kluckande mot skrov och klink.


Länk till Chi-ba-ba på Auktionet.se Där finns också fler bilder.
 *Klicka vidare*

Kommentera gärna - ange ditt för- och efternamn samt bostadsort