Sjöfartsverket populära Vind och Vattentjänst, ViVa, finns nu i en helt ny version. Den nya uppdateringen är, förutom snyggare i designen, utvecklad och visar nu bland annat vindpilar på kartbilden och historik. För närvarande är det ett 90-tal mätstationer som ständigt levererar medelvind, byvind, vindriktning och vattenstånd.
Vattenståndsinformation finns inte på alla mätstationer, men är väl spridda över hela svenska kusten. Mätstationer för vinddata med mera finns från Kalix i norr till Brofjorden på västkusten och i Vänern och Mälaren.
De uppgifter som finns är inga prognoser, utan det är uppgifter i realtid. Med nya versionen kan vi även se historik från olika platser, berättar Sjöfartsverkets projektledare för ViVa Lars Törnqvist. Vi får också veta att ViVa är utvecklat av Sjöfartsverkets lotsar. Kommande säsong blir den fjärde som ViVa finns. Lars Törnqvist berättar också att under stormen Simone gjordes 380 000 sökningar under ett dygn vilket är ett rekord.
Vindpilar
ViVa har nu kompletterats med vindpilar, eller så kallade gafflar. De lutar åt det håll det blåser. Nedtill på vindpilen finns tvärgående streck. Dessa sträck anger vindstyrkan. Ett långt streck motsvarar 5 meter per sekund och ett kort streck 2,5 meter per sekund. En fylld trekant motsvarar 25 m/s. Sedan är det bara att summera.
Klickar man på själva vindpilen skrivs vindriktning och vindstyrka ut. Klicka en gång till och alla tillgängliga uppgifter kommer fram. Klicka ytterligare en gång så ser du historiska data.
Pilarna som visar strömriktning pekar åt det håll strömmen går åt.
Bara att ladda ned
Tjänsten ViVa är gratis. Du hittar den både för iPhone/iPad och för Android-telefoner.
På DagensBåtliv.se kan vi rapportera att ViVa används flitigt i samband med sjöresor. Lite onödigt tycker vi dock att det var att Sjöfartsverket bytte logga för appen. I telefoner samlar vi allt fler loggor för appar och vi lär vår hjärna hur en logga ser ut och den är lätt att hitta bland andra. Nu ska vi lära om och det känns onödigt. Varför inte byta tillbaka till gamla loggan redan nu innan den nya blivit alltför spridd? Förutom den kritiken har vi bara positiva lovord om ViVa.
Enklast laddar nu ned en ny version om din ViVa inte automatiskt blivit uppdaterad. Den gamla försvinner då. Klicka uppe i vänstra hörnet på appen så ser du mera information.
(En läsare har hört av sig och berättade att han behövde först ladda ned Google Play i sin Andriod-telefon)
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.