VHF/SRC mars 2023

Flytväst del 3

Flytvästar och dess flytförmåga


Bengt Utterström 2013-05-14

En gammal hederlig Måsen är bättre än ingen flytväst alls. Men kontrollera gärna funktionen genom att bada med den.
Bild:Bengt Utterström
En gammal hederlig Måsen är bättre än ingen flytväst alls. Men kontrollera gärna funktionen genom att bada med den.

Vad är rätt flytväst? Vilken flytväst är bra? Är en gammal flytväst bättre än ingen alls?  Transportstyrelsen och Sjösäkerhetsrådet har sammanställt en information om olika flythjälpmedel och hur de bäst används som vi här publicerar i vår serie om konsten att inte drunkna.

 

Alla varianter av flytvästar och flytplagg har olika begränsningar. De med störst flytkraft är lite besvärliga att ha på sig. De uppblåsbara västarna är rätt bekväma att ha på sig innan de är uppblåsta. Men, de är inte så bra att simma och klättra med.


”Det finns bra flytvästar och det finns dåliga flytvästar, men en dålig flytväst är alltid bättre än ingen flytväst alls. Den säkraste flytvästen är den som du är beredd att ha på dig nästan jämt”, säger Jonas Ekblad vid Transportstyrelsen.

 

”Den ökade användning av seglarvästar och flytjackor har räddat många liv just därför att de verkligen sitter på plats då de behövs”, säger Lars Göran Nyström på Sjösäkerhetsrådet.

 

Det finns flytvästar för alla användningsområden och till alla. Från småbarn och till vuxna som åker extremt fort i RIB eller tävling via den som flanerar på bryggan och gärna sitter på bryggcaféet.


Storlek

En seglarväst utan grenband är endast tänkt för simkunniga personer. Seglarvästen trycks uppåt vid bad.
En seglarväst utan grenband är endast tänkt för simkunniga personer. Seglarvästen trycks uppåt vid bad.

”Flytvästar ska ha en märkning som talar om vilken viktklass de är avsedda för. Det som är viktigt är att flytvästen sitter bra. Och med det menas framför allt att den inte sitter för löst på kroppen.

Om den sitter för löst kommer den att flyta upp över axlar och huvud om bäraren hamnar i vattnet. I värsta fall kan personen till och med glida ur västen.

 

Grenband

De flesta västar och många flytplagg är försedda med grenband. Grenband håller västen bättre på plats och bäraren får att bättre flytläge.

 

Nackdelar med grenband är att de gör det besvärligare att ta av och på västen och dessutom finns en risk att grenbandet fastnar i något då bäraren rör sig ombord. Om grenbandet i en uppblåsbar väst är för hårt åtdraget kan det bli mycket besvärande då västen blåst upp sig och det är inte alltid så lätt att justera för en person som ligger i sjön.

 

Om grenbandet får en person att avstå från att över huvud taget sätta på sig flytvästen är ingenting vunnet med bandet.

 

När det gäller barnvästar är det självklart att eftersträva bästa funktion i vattnet och småbarn bör alltid använda grenband.

 

Standarder

För normalt fritidsbruk finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N) 50- 100- och 150N. Något förenklat kan sägas att en 150N-väst har en volym på 15 liter.

Inom en och samma standard kan flytkraften variera en hel del. En barnflytväst i 100-newtonklassen har inte lika mycket flytkraft som en vuxenväst. En flytoverall kan mycket väl ha 120N flytkraft men ändå klassas som ett 50N flytplagg.

 

En människa behöver mellan 20-30N bärförmåga för att hålla sig flytande oavsett kroppsstorlek. Därför håller en 50N-väst en till två personer flytande i en nödsituation. Vill man att västen skall göra något med användaren, till exempel vända en medvetslös person till ryggläge, behövs mera flytkraft – mera Newton.

 

 

Flytplagg 50 Newton

 


Seglarvästar

Flickan till vänster bär en seglarväst på 50 N. Till höger en räddningsväst på 100 N
Flickan till vänster bär en seglarväst på 50 N. Till höger en räddningsväst på 100 N

Seglarvästar har funnits länge. De användes från början av kappseglare och jolleseglare som tyckte att de vanliga räddningsvästarna var för otympliga att ha på sig. Seglarvästarna påminner om vanliga västar. De värmer och är bekväma att röra sig i. Ofta bärs de under en jacka eller ett sjöställ men kan även bäras utanpå en jacka.

Seglarvästarna har inga ambitioner att vända en medvetslös person till ryggläge. Däremot ger de bra rörelseförmåga både på land och i vatten. I kombination med andra kläder skyddar de något mot nedkylning i vatten.

 

Seglarvästarna kan ha vilken färg som helst. Naturligtvis är det en fördel om de har färger som syns bra och om de har reflexer men CE-standarden ställer, för närvarande, inga krav på det. För en simkunnig och vattenvan person är seglarvästarna ett bra alternativ.

De är olämpliga för små barn och för äldre som inte kan simma.


Offshorevästar

Offshore flytväst med inbyggd livsele.
Offshore flytväst med inbyggd livsele.

Offshorevästarna är seglarvästar med extra stor flytkraft. Ofta är de försedda med en praktisk livsele. Selen är alltid på plats och klar att koppla till en livlina.

Offshorevästarna brukar vara gjorda i väl synliga färger och ha reflexer.

En livsele, livlina och bra fästpunkter ombord kan hindra att ett fall över bord över huvud taget inträffar.


Kanotvästar

Flytväst avsedd för kanot och jollesegling
Flytväst avsedd för kanot och jollesegling

Kanotvästar har liknande egenskaper som seglarvästar men är designade för extra god rörlighet för den som sitter i en kajak.

Kanotister syns ofta dåligt från andra båtar. Därför är det bra att välja en kanotväst i väl synlig färg.


Fiskevästar

Specialdesignad flytväst för fiskare. Grön för att fiskaren lättare ska kunna hålla sig gömd för länsman.
Specialdesignad flytväst för fiskare. Grön för att fiskaren lättare ska kunna hålla sig gömd för länsman.

För fritidsfiskare finns särskilda västar med många fickor och ”tuff” färgsättning. Många är militärgröna vilket är en färg som inte gläder spanande sjöräddare. Men, om färgen är en förutsättning för att fiskaren ska vilja sätta på sig västen, (och göra sig osynligt för länsman vid tjuvfiske, red. anm.) så är det mycket bättre än ingen väst alls.


Vattenskidvästar

Flytväst för vattenskidåkning. Viktigt att flytvästen inte åker av om man trillar i hög fart.
Flytväst för vattenskidåkning. Viktigt att flytvästen inte åker av om man trillar i hög fart.

Vattenskidåkning ställer särskilda krav på västens utformning. Den måste sitta stadigt på kroppen så den inte glider av vid fall i hög fart. Den ska också skydda mot slag och stötar.

 

Flytjackor

Det finns en rik flora av flytjackor för olika ändamål. För att få säljas som flytplagg måste de vara klassade som 50N flytplagg (gränsen 50 N har med CE-märkningen att göra, red. anm.).

En finess med flytjackorna är att de används i situationer då man normalt inte bär flytväst – på väg hem från båten, på promenad i ett hamnområde etc. Några personer omkommer varje år i sådana situationer och flera av de olyckorna skulle kunna sluta lyckligt med hjälp av en flytjacka.


Den som faller i avsvimmad kan inte räkna med att få någon hjälp av flytjackan att vända kroppen. Notera grenbandet som håller ned flytjackan.
Den som faller i avsvimmad kan inte räkna med att få någon hjälp av flytjackan att vända kroppen. Notera grenbandet som håller ned flytjackan.

En nackdel med flytjackorna är att de lätt blir för varma vid kroppsansträngning. Vid stillasittande i en båt värmer de däremot skönt.

Att hålla utkik efter vid valet av flytjacka:

  • En eventuell kapuschong bör vara värmeisolerande (en stor del av kroppsvärmen försvinner via huvudet). Den bör ha en väl synlig färg och en reflex.
  • Reflexer bör sitta så de syns när man ligger och simmar i vattnet.
  • Effektiva band och muddar vid handlovarna samt midjeband med dragsko eller skärp som hindrar vattnet från att cirkulera är mycket önskvärda.
  • Bra blixtlås som kan öppnas både uppifrån och nedifrån är en fördel, särskilt om man vill kunna sitta bekvämt i en båt.
  • En del flytjackor är vändbara. De har en lugn, diskret färg för landbruk. Om de vänds ut och in har de en mer synlig färg.

Flytoveraller

Bäst är flytoverallen om man dragit åt kring hand- och fotleder innan man trillar i spat. En flytoverall ska inte förväxlas med överlevnadsdräkt.
Bäst är flytoverallen om man dragit åt kring hand- och fotleder innan man trillar i spat. En flytoverall ska inte förväxlas med överlevnadsdräkt.

Flytoverallerna är varma och sköna plagg som blivit populära bland snöskoteråkare, vinterfiskare och båtfolk som är ute under kalla och tuffa förhållanden. Vanligtvis har de flytmaterial som ger en flytkraft på 90-100 N. Oftast har de väl synliga färger och rikligt med reflexer.

 

Den som faller i kallt vatten iklädd en flytoverall som är ordentligt åtsnörd vid alla öppningar och har kapuschongen uppfälld kommer att märka att köldchocken nästan uteblir. Det kalla vattnet sipprar bara in så sakteliga och det blir rejält kallt först efter en stund. Men efter några minuter har kroppen värmt upp vattenskiktet innanför kläderna så att nedkylningen av kroppen går långsammare. Klädseln fungerar, i princip, som en dykares våtdräkt.

 

Särskilt om det är hög sjö bör flytoverallen kompletteras med ytterligare flytplagg eller flytväst.

 

Det är olämpligt att dyka med huvudet före iklädd en flytoverall eller torrdräkt. Då finns nämligen risken att luften inne i dräkten samlas nere vid benen och det kan vara svårt att tvinga ner dem under vattenytan. Det finns minst ett rapporterat fall där en man, i hamn, föll med huvudet före ner i vattnet vid sin förtöjda båt. Han fick kämpa länge för att få upp huvudet över vattenytan. Händelser som den visar på att det kan vara önskvärt att komplettera overaller med flytväst. Träning, under kontrollerade förhållanden, kan också vara en lösning på problemet.

 

Flytoverallernas nackdel är att de lätt kan bli för varma vid kroppsansträngning.

 

De kan vara svåra att ta sig upp ur från vattnet med, eftersom de kan innehålla många liter vatten. Om möjligt klättrar man sakta så att vattnet hinner dräneras. Den som kan lossar på åtsnörningarna vid vristerna så att vattnet dräneras snabbare.

 

Flytoverallerna har räddat flera människoliv under rena vinterförhållanden. De kan vara ett intressant alternativ till skoteroverallen för skoteråkare, isfiskare m.fl. Årligen drunknar ett 20-tal personer vid isolyckor och några av dem är skoteråkare som färdas på is.

 

Flytoverallerna ska inte förväxlas med professionella torrdräkter som ger betydligt effektivare skydd när man ligger i vattnet men som är mindre praktiska som klädesplagg.


Flytvästar för djur


Även om hundar och katter kan simma kan de vara i lika stort behov av flythjälp som en människa. Djuren faller ofta i sjön och en bra hund- eller kattflytväst har ett handtag på ryggen som gör det lättare att hjälpa dem upp ur vattnet.

Räddningsväst 100 Newton

Klassisk 100 N räddningsväst. Finns i alla storlekar från små barn till storvuxna män.
Klassisk 100 N räddningsväst. Finns i alla storlekar från små barn till storvuxna män.

Det här är den vanliga klassiska flytvästen. Den är alltid gul, orange eller röd och försedd med reflexer. Den har flytkraften koncentrerad framtill och den har en stor krage.

 

Meningen är att västen ska kunna hjälpa en nödställd att ligga i ryggläge. Däremot förmår den inte att vända en medvetslös person som ligger med ansiktet nedåt. I synnerhet gäller detta om personen har sjöställ och andra kläder på sig.

 

Den här kategorin räddningsvästar var tidigare rätt otympliga och otrivsamma att ha på sig. Med hjälp av nya, mjuka material och förbättrad design har de blivit avsevärt bekvämare.

100-newtonsvästar är lämpliga för vuxna som inte kan simma.

 

100-newtonsvästar är också det bästa alternativet för barn under 40 kilo. Vändförmågan är god men inte 100-procentig. Regnkläder och andra kläder kan samla så mycket luft att västen inte förmår vända barnet med ansiktet uppåt. Minsta sjögång slår dessutom in över näsa och mun även på den som flyter rättvänd.

 

Alla småbarnsföräldrar måste veta att flytvästen inte ersätter en ständig passning av barn som befinner sig nära vatten.

 

Enligt prov som utförts av det danska, oberoende testinstitutet FORCE på uppdrag av Craftsmanship Marin AB (numera Baltic) 1996, stämmer det inte att blöjor påverkar vändförmågan. Blöjor som får småbarn att hamna i fel flytläge är nog att betrakta som en väl spridd myt.

 

För barn som ska vara ute i båt finns flyvästar med inbyggd livsele vilket innebär att de är lätta att koppla fast och de kan underlätta vid lyft.

 

Även barn som kan simma bör alltid ha på sig en flytväst då de vistas vid vatten. Det finns exempel på simkunniga och vattenvana barn som, då de oväntat fallit i sjön, blivit stela av skräck och sjunkit direkt. De har inte ens förmått försöka rädda sig eller ropa på hjälp.

 

Text och fakta är sammanställt av Lars-Göran Nyström, Sjösäkerhetsrådet och Jonas Ekblad, analytiker vid Transportstyrelsen.

 

Det finns en flytväst till alla och de flesta användningsområden. Se tex här, *Klicka vidare*


Sista delen i serien, del 4, handlar om uppblåsbara räddningsvästar och publiceras före maj månads utgång.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut