Varje år är mer än var fjärde vuxen i Sverige ute i en fritidsbåt. För att båtsommaren ska bli en trygg upplevelse är det viktigt att tänka säkert. Nedan följer Transportstyrelsen sjösäkerhetstips, baserat på risker inom båtlivet.
Använd flytväst
En flytväst använder man inte bara för att kunna simma länge utan också för att klara de första sekunderna efter ett fall i sjön. Flytvästen ska alltid vara på i små båtar och om du vistas på däck på större båtar.
Håll säker fart och god utkik
I mörker eller dimma kan fem knop vara en hög fart för den som är det minsta ovan eller om navigeringen är svår. Trots digitala sjökort, satellitnavigering och småbåtsradar kör båtfolket på grund eller rakt upp på land eller ungefär lika mycket som på den tiden då dessa hjälpmedel inte fanns. Numera sker dessa olyckor i stenigare farvatten och med högre farter.
Undvik alkohol
Minst hälften av dem som omkommer på sjön har alkohol i kroppen. Ingen blir en bättre sjöman av alkohol som påverkar omdöme, balans, mörkerseende och mycket annat. Dessutom försämrar alkohol förmågan att överleva i kallt vatten.
Var inte ensam på sjön
Att ha en kompis med i båten ökar chansen att överleva om du skulle hamna i vattnet. 3 av 10 som omkommer är ensamma i sin båt.
Lägg mobiltelefonen i ett vattentätt fodral
Genom att ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral finns en chans att kunna larma till och med från vattenytan. Den som kan larma själv har stor chans att överleva om olyckan skulle vara framme. Där det är dålig mobiltäckning kan en vattentät, bärbar VHF eller en nödsändare (PLB) vara möjliga alternativ.
Undvik att placera barn eller vuxna på fördäck
Vackra sommardagar är det vanligt att både vuxna och barn sitter framme på fördäck under färd men det är inte riskfritt. Olyckor med svåra skador och dödfall har inträffat vid kollisioner, grundstötningar eller när båtarna kört genom svall. Det är särskilt farligt att falla från fören på snabba, planande båt. Den som faller i från en sådan löper stor risk att hamna under båten och träffas av propellern med svåra skador som följd.
Se upp i hamnen
De flesta som skadas i båtlivet gör det i hamn. Hoppet mellan båt och land är den enskilt vanligaste olycksorsaken. Exempel på skador är stukade fötter, knän och fotleder, brutna ben och skallskador. Skadorna leder ofta till sjukskrivning och lång konvalescens.
Använd ankarlanternor
I takt med att båtarna har blivit allt större är det fler och fler som ligger ankrade på svaj. Det inträffar årligen olyckor där svajliggarna blir påkörda av passerande båtar. Även om du anser dig ligga på, ur trafiksäkerhetssynpunkt skyddat läge, är det alltid klokt att tända en ankarlanterna för att vara på säkra sidan. En ankarlanterna i masttoppen kan vara svår att upptäcka. Ofta är det bäst att placera ankarlanternan så lågt som möjligt utan att den skyms av delar på båten. Komplettera gärna med belysning som lyser upp båten som däcks- eller sittbrunnsbelysning.
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.