VHF/SRC mars 2023

Rostfläckar första säsongen

Båtsystems teleskopiska badstege dras upp från akterdäck


Text & bild: Bengt Utterström 2013-01-01

Badplattformen underlättar ombordstigning vid akterförtöjning. Den teleskopiska badstegen är monterad under badplattformen. Med en lina drar vi enkelt upp den efter bad. Notera det extra fotsteget som är monterat vid blå linjen. Det undre röret är från gamla badstegen.
Badplattformen underlättar ombordstigning vid akterförtöjning. Den teleskopiska badstegen är monterad under badplattformen. Med en lina drar vi enkelt upp den efter bad. Notera det extra fotsteget som är monterat vid blå linjen. Det undre röret är från gamla badstegen.

Den teleskopiska badstegen, som sitter monterad under badplattformen, drar vi upp från akterdäck med en draglina. Samma stege var utrustad med en lina för automatisk nedfällning, men den tog vi bort. Badplattform och badstege är en viktig säkerhetsdetalj. Efter en säsong ser vi bara en nackdel med badplattform. Båtsystems nya stege fungerar även som pekestege.


Båtsystems badplattform

I våras, innan sjösättning, monterade vi en badplattform på vår projektbåt, en HR 352. Det har vi inte ångrat. Monteringen är beskriven i tidigare artikel, se kategorin ”Båtvård” eller klicka här.

Det är bara fördelar med en badplattform om man bortser från att den förfular ett vackert skrov. Fast det är dock en fråga om tycke och smak. Om man förtöjt långsides kan det vara en nackdel när man ska lämna hamnen. Badplattformen sticker ut ca 50 cm utanför akterspegeln och det måste man tänka på vid snäva hamnmanövrar.

Badplattformen underlättar vid akterförtöjning, ombordstigning i jolle, hantering av akterankare och naturligtvis vid bad. Listan med fördelar kan göras lång. Det är inte heller så dumt att bara sitta på den i kvällssolen.

Badstege ett måste

En badplattform måste kompletteras med en badstege. Vi valde Båtsystems nya teleskopiska stege som går att fälla ut och dra upp genom att dra i olika snören.

Monteringen är enkel. Två genomgående vagnsbultar och två träskruvar följer med för montering. Vi ersatte de två träskruvarna med två nya vagnsbultar. Det känns tryggare att badstegen är monterad med fyra genomgående vagnsbultar i stället för två och två träskruvar. Teleskopstegen monteras hängande under badplattformen.


Två snören

Innan vi kom fram till hur vi skulle hantera de båda linorna låg de och trasslade på badplattformen.
Innan vi kom fram till hur vi skulle hantera de båda linorna låg de och trasslade på badplattformen.

Det ena snöret drar man i för att fälla ned stegen. Det andra för att dra upp den. Det visade sig ganska snart att snöret för att fälla ned stegen var tämligen onödigt. Dessutom anser vi att ju fler snören det finns, desto större är risken att något kinkar och badstegen kan fastna i ett uppfällt läge.

Innan bad är det enkelt att dra ut stegen med ena foten. Står man vänd med näsan rätt föröver är det bara att trycka till bakåt med foten. Hela stegen åker lätt ut när den rätta snärten infinner sig i benet.

Dubbla linor en säkerhetsrisk
Både nedfälls- och uppdragslinan går under badplattformen och följer akterspegeln upp till pushpit. De har olika färg. Vi ansåg att det var en större risk att två linor lättare trasslar sig med varandra än en. Linorna får absolut inte kunna fastna. Anta att man trillat i spat och från vattnet rycker tag i stegen. Sitter då linan fast kan det svara svårt eller omöjligt att få ned stegen. Det kan i sin tur innebära att man inte tar sig upp.

De medföljande linlöparna monterade vi med buntband på nedre röret på pushpit. En lösning som visat sig fungerat mycket bra på vår båt.
De medföljande linlöparna monterade vi med buntband på nedre röret på pushpit. En lösning som visat sig fungerat mycket bra på vår båt.

Neddragslinan onödig på badplattform
Vi tog helt enkelt bort neddragslinan. Nu har vi en lina att hålla reda på. Den löper genom två linlöpare av plast som i sin tur är fastsatta med buntband i pushpit. Det har visat sig fungera bra. Tanken är att dessa linlöpare skulle bultas i akterspegeln, men tack vare denna lösning slapp vi borra hål i akterspegeln.

Linan ska inte kunna fastna någonstans. När vi badat färdigt står vi på akterdäck, väl skyddad av akterpushpit, och drar bekvämt upp badstegen. Draglinan vilar sedan löst och ska inte kunna fastna. Med andra ord kan vi ligga i vattnet och enkelt dra ut stegen.

Vårt råd är att ta bort utdragslinan om teleskopstegen används på badplattformen.

Samma stege till peket

När stegen är monterad på ett peke är det väl motiverat med både nedfälls- och uppdragslinor.
Bild:Från Båtsystems webbsida.
När stegen är monterad på ett peke är det väl motiverat med både nedfälls- och uppdragslinor.

Däremot är det vår uppfattning att om samma stege används i fören på peket ska utdragslinan finnas kvar. Då kan man stå innanför förstaget eller pulpit och fälla ut stegen. Att balansera på ett peke och dra ut en teleskopisk stege är förenat med viss fara som kan sluta med ett ofrivilligt dopp. Därför är både utdrags- och indragslinan väl motiverad i fören.

Om linorna skulle trassla gör det mindre här. Det finns ändå ingen chans att från vattnet kunna fälla ut en pekestege. Man når den inte om inte fören är väldigt låg. Och är den så låg behövs ingen stävstege.

Rostfläckar efter en säsong

Redan under första säsongen fanns det rostfläckor på det rostfria. Med Båtsystems \
Redan under första säsongen fanns det rostfläckor på det rostfria. Med Båtsystems "Superglans" gick dessa lätt att gnida bort.

Till min förvåning upptäckte jag några rostfläckar på både badplattform och teleskopstege efter första säsongen. Det är något som jag inte sett förut på varken push- eller pulpit. När jag påpekade det för en av Båtsystems säljare på flytande båtmässan ”Allt på sjön” i Gustavsberg fick jag till svar att Båtsystems rostfria inte rostar. ”Nu är det bevisligen rostfläckar”, sa jag. ”Du kan följa med och titta om du vill, båten ligger i bortre änden av hamnen”, sade jag. Då fick jag en flaska ”Superglans” med Båtsystems märke på.

Som nytt
Instruktionen var att skaka flaskan, lägg en klick på en trasa och gnid tills det är borta. Sagt och gjort och rostfläckarna försvann direkt. Vad denna flaska innehåller för supermedel vågar jag knappt tänka på, men nästa gång kommer jag att använda ett par diskhandskar.

Resultatet blev så bra på både badplattform, teleskopstege och andra rostfria detaljer att de nu blänker som en nypolerad kofångare på en sportbil. Ovanpå det rostfria nakterhuset för akterlanternan fanns det rostfläckar efter drygt 30 års exponering. Enkelt som en plätt försvann även de. Risken är stor att jag blir en putsnörd till våren!

Så här säger Båtsystem om rostfritt
Texten är en avskrift från Båtsystems reklamblad: ” Korrosion/ missfärgning som uppkommer på rostfritt stål är inget annat än ett kosmetiskt problem och löses genom att man polerar ytan. Austenitiskt* rostfritt stål (t. ex. EN 1.4430/AISI316, SS2343) oxiderar på ytan när den utsätts för luft och ett kromoxidskikt bildas. Detta lager stoppar aktivt någon ytterligare oxidering av metallen på samma sätt som aluminium utvecklar ett lager av skyddande aluminiumoxid. Skillnaden är att kromoxidskiktet på rostfritt stål kan poleras bort utan att stålets yta förlorar sina skyddande egenskaper vilket inte går med aluminium – det är därför aluminium måste anodiseras. Man kan säga att austenitiskt rostfritt stål har en egen förmåga att passivisera oxidation.”

Läs mer om rostfritt stål här, Wikipedia *Klicka vidare*


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Svar på badplattformfrågor Mattias Hedlund, Båtsystem 2013-01-16
1. Badplattform Bo Sandler, Järfälla 2013-01-04