"När vi gått väster om bränningarna som ligger norr om Flatholmen, och kände att vi precis klarat oss ifrån de värsta grunden passerade vi nära det "grund" som ligger på 5 meters djup. Där byggdes vågorna upp ytterligare. En vägg av vatten på ett par meters höjd tornade plötsligt upp sig i lovart. Båten slogs åt sidan och vi flög av. Efter några minuter sjönk båten!
Anett Sjöö skriver här om den dramatiska seglingen i en 606:a i Tjörn Runt 2011.
Vågade inte simma mot land I vattnet kände vi oss lugna hela tiden. En helikopter hovrade över oss, det var varmt i vattnet och mycket folk ute, det var ju Tjörn Runt! Men vi vågade inte simma till land, sjön var så hög att vi riskerade slås mot klipporna.
Från andra håll kom så pass många båtar att vi kunde bli överkörda. Vi simmade öster om bränningarna. Där låg vi och flöt tills vi blev upplockade av lotsbåten som larmades av helikoptern.
Farligt när hav möter land Ett av de farligaste momenten är när hav möter land och båtar kan slås mot klipporna. Hade båten inte sjunkit, hade vi troligen försökt ösa den så mycket vi orkade. Den hade då snabbt drivit mot klipporna som var nära, och kanske hade detta varit betydligt farligare än att den nu sjönk en bit utanför land.
Flytväst under armhålorna
Jag hade av bekvämlighet inte dragit åt skärpet i västen så hårt som man ska. Jag fick nu simma knappt 25 minuter med flytvästen uppe i armhålorna innan vi blev upplockade. Skärpet gick inte att dra åt i vattnet. Vi var tvungna att simma hela tiden för att hålla oss uppe på vågtopparna. Våra våt- och torrdräkter och våtdräktstövlar gav en del extra flytkraft som hjälpte till.
Men, det var riktigt skönt när vi väl kom ombord på lotsbåten!
Flytväst på ett måste
Alla ni som inte hade flytvästen på, eller ni som seglade i vanliga jeans och stövlar med ett regnställ ovanpå, hur hade ni tänkt klara er om ni hamnat i vattnet?
Vi kan lova er, vi hade INTE klarat av att simma i de jättevågorna utan flytväst och bra kläder. Ni kanske tänker: "Inte brukar jag ramla i..."
Det brukar inte vi heller göra på Tjörn Runt, men denna gång gjorde vi det. Och då är vi alla tre vana jolleseglare som seglat jollar som välter litet då och då. För andra kölbåtsseglare kan det nog kännas betydligt mer dramatiskt med en lång simtur efter att båten sjunkit.
Välj rätt flytväst
Valet av flytväst är viktigt. Med uppblåsbar räddningsväst som formar en stor krage och lägger dig i ryggläge, är det inte lätt att simma i höga vågor någon längre stund.
Inget vi rekommenderar för kappsegling, där risken att ramla överbord är betydligt större än vid vanlig semesterseglats. Uppblåsbara flytvästar är kanske lämpliga för havskappsegling där det finns manöverutrymme för att plocka upp personer som ramlat i. Nära land får man räkna med att kunna hjälpa sig själv, då behövs en flytväst som går att simma i.
Finns det egentligen någon anledning överhuvudtaget att INTE ha flytväst? På bloggar förekommer ibland diskussioner om att det är överdrivet med krav på flytväst vid alla tävlingar. Vi tycker det är självklart med flytväst som standard vid alla tävlingar. Och, varför har publiktävlingar som matchracing i Marstrand inte flytvästkrav som standard? Både dumdristigt och pinsamt.
Mobil i vattentät påse
Vattentätt fodral till telefonen är standard ombord på båtar nu för tiden. Men, än viktigare är att stoppa den i fickan eller hänga den runt halsen. En detalj som vi struntat i och i stället lade vi våra telefoner i kylbagen. Där gjorde de ingen nytta när de tillsammans med båten sjönk till havets botten.
Vi hade tur. En helikopter flög över området när båten sjönk, men hur ofta sker det? Vi fick ju hjälp så snabbt det gick ändå.
Tack alla i Stenungsunds segelsällskap, speciellt Karin, och ni från Marstrands lotsstation för hjälpen när vi blev upplockade! Även tack till Stenungsunds vårdcentral för snabb omplåstring.
Anett Sjöö, Per-Erik Johansson och Joakim Jörenius
PS. En ny tävlingsbåt inköpt, det blev en C55 den här gången. Lika lättseglad, pigg och kul att segla, men modernare. Båten är öppen i aktern så stora vågor rinner lätt ut. Enligt de som försökt välta en C55 så är den självrätande. Något som vi uppskattar.
I veckan har vi köpt nya torrdräkter till hela familjen, två vuxna och en 10 årig son. Det känns bra när vi är på sjön i kylan eftersom vi ror som motion året runt.
Vi ses på banan igen! DS.
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.