VHF/SRC mars 2023

Sålde huset och köpte ett skepp

Linda Lindenau seglar runt Sydamerika
med charterbesättning ombord


Bengt Utterström 2016-04-07


Linda Lindenau har planer för drygt två år framåt i tiden. Med sin båt och charterbesättning ombord, mest kvinnor, seglar hon från Grekland och mot Sydamerika. Det började för 16 år sedan med en Stortriss. Nu har hon en 47 fots Beneteau Oceanis 473 i Grekland. Linda Lindenau håller kurser i segling och navigation på någon av hennes båda båtar, men oftast handlar det om att klara av situationer ombord där vardagen hemma känns avlägsen.


Linda Lindenau planerar sällan långsiktigt, men med Sydamerika som mål är det nödvändigt. ”Jag kan ju inte bara segla dit och sedan lämna båten, jag tvingas ju hålla mig till någon form av plan som sträcker sig över några år denna gång”, säger hon och ser lika glad ut för det.


För Linda Lindenau började livet inte enkelt. Hennes uppväxt var allt annan än trygg. Linda berättar:  ”Halva livet har jag ägnat mig åt att gå i terapi. Nu under min andra halva har jag bestämt mig för att ha kul och ta tillvara den livserfarenhet som jag har. Jag har alltid gillat segling, men det var först 1999 som jag köpte min första egna segelbåt. Det blev en Stortriss som mina två barn och jag seglade med. Redan samma år bytte jag till en större båt och efter ytterligare en tid blev det en ännu något större segelbåt, en Targa 96.”


Linda Lindenau kan tyckas vara impulsiv och orädd, men hon erkänner att ”visst gör jag fel och visst känner jag rädsla ibland”, men det och mina övriga livserfarenheter får mina kursdeltagare ta del av. ”Att ha kursdeltagare med på båten och att få lära dem hur det fungerar med segling, navigation och livet ombord ger mig en väldig tillfredställelse. Sedan 2010 är det mitt jobb och jag utvecklas hela tiden i det tillsammans med mina kursdeltagare.”


Jag tycker Linda Lindenau är väldigt modig. Hon sålde huset på Värmdö för ett par år sedan och köpte en begagnad 47 fots Beneteau Oceanis från 2001. Skeppet, för det är ett skepp, ligger i Grekland och ägs av hennes grekiska bolag. ”För mig har ett hem inte varit den där trygga borgen som det är för de flesta människor. Därför var det inte så svårt för mig att sälja och lägga husets pengar på en större båt. Med den har jag ju möjlighet att driva min affärsverksamhet. Att driva Peristera, skeppet heter så, är mitt jobb och jag har chartergäster och kursdeltagare som gärna seglar med mig.”


Att hennes hobby blev hennes profession har hon till stor del att tacka Författarförbundet för. Julen 2008 var det himla knapert ekonomiskt för henne. Linda berättar att hon fundera på hur hon skulle kunna köpa julmat och helst någon julklapp till barnen. Med posten i december samma år kom en check på 55 104 kronor från Författarförbundet. ”Det blev min räddning då”, säger Linda. Boken ”Ta rodret kvinna” var skriven, men nu hade hon möjlighet att börja med nästa bok ”Kvinnor som vågar”.


Seglat till Antarktis

Linda Lindenau gillar svenska skärgårdar, men nu lockar större äventyr på världshaven.
Linda Lindenau gillar svenska skärgårdar, men nu lockar större äventyr på världshaven.

Linda Lindenau har nästan bara seglat som skeppare. Ett av de få undantagen är seglingen från södra Chile till Antarktis med Milo Dahlmann. ”Det var en nyttig erfarenhet, jag kom på mig själv att plötsligt förlitade jag mig på någon annan och jag hade inte samma skärpa över allt som hände ombord. Milo var skeppare, det var hennes båt, och jag intog automatiskt en mindre aktiv roll. Det är en erfarenhet som jag har med mig och inser att det är så det fungerar på min egen båt där jag är skeppare. För visso hade jag koll på det mesta, jag var ju tvungen att ha det utifall något skulle hända med Milo, men det var intressant att märka hur jag nu inte behövde ligga före i tanke och handling.”


”Du verkar helt orädd, du har en stor drivkraft i dig och du tycks leva från dag till dag och du har seglat längre och mera än de flesta av oss och nu ska du segla över halva jordklotet, men ändå ber du mig förklara hur man kommer från Stureplan till Skeppsholmen. Hur går det ihop”, undrar jag.


”Jag har en stor del av min breda livserfarenhet att tacka för det. Visst, jag kan nog framstå som ”glad och aningslös” i vissa sammanhang, men jag lyckas ju få ihop livspusslet idag. Jag har gått många utbildningar, det mesta inom navigation, läst konstvetenskap, arbetat på Socialstyrelsen, arbetat som programmerare med flera jobb, men jag har nog en annan riskbedömning än många andra. Jag tycker mig ha en god känsla för vad som är farligt. Visst händer det att jag fattar felaktiga beslut som skeppare, men när beslutet togs kändes det rätt. Med facit i handen är det lätt att se att jag skulle ha gjort något annat. Men, även det är erfarenheter som jag gärna delar med mig på kurserna ombord. Jag vågar och kan tala om det som är fel hos mig. Kursdeltagarna brukar kalla det för att de ”behöver lite linda” och det tar jag som ett erkännande”, berättar Linda.


”Min första långseglats gick till Las Palmas tur och retur. Den seglingen blev en gåva till mig. Låter kanske konstigt, men så var det.”


”På din webbsida har du en lång lista med kvinnliga förebilder inom segling. Har du någon manlig förebild”, frågar jag. Linda är tyst, denna gång en liten längre stund, sedan namnger hon en man inom båtlivet och det är Jonas Ekblad. ”Jag gillar hans förmåga att analysera saker”, säger Linda.


Genom åren har det blivit seglingskurser i svenska skärgården och i Grekland. Linda lever idag på sitt företag. Hon har en passion i att få vara missionär och hjälpa andra kvinnor. ”Jag gör som jag vill och jag seglar dit jag vill och gärna tillsammans med andra.”


Det är få förunnat, de flesta av oss sitter fast i tryggheten som många gånger är ett jobb med säker anställning. Lindas affärsidé med ”Seglingskurser för kvinnor” säger allt. Män är också välkomna, men om de ska vara med på chartersegling måste de ha en kvinna med sig”, säger Linda. ”Anledningen är att jag inte vill att kvinnor som är med och seglar med mig ska behöva dela hytt med en man som de inte känner.” Prisnivån på hennes kurser är inte avskräckande. Lindas filosofi är enkel; ”Jag vill att många ska ha möjlighet att segla med mig, och hellre fulla kurser än att ha platser över. På tal om det, 5 till 13 maj seglar jag från Paros till Alimos i Grekland. Jag erbjuder ”sista-minuten rabatt” på den veckan, säger Linda när vi skiljs åt samtidigt som jag pekar åt vilket håll Skeppsholmen ligger.


Linda Lindenau
Skeppare, kursledare och gift sedan 1 år tillbaka med Lasse Ermalm.
Född 1957, bor på Söder och har två utflugna barn. Sonen bor ombord på sin segelbåt.

 

Här finns Linda Lindenaus planerade seglatser och information om hennes kurser med mera: www.lindalindenausailing.com

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut