VHF/SRC mars 2023

Test av actionkameror

Filma ditt båtliv


Text & foto Martin Leisborn 2014-04-30

<span style=\
Actionkameror har ofta fästen som passar i friluftsammanhang. Här en GoPro monterad på akterpulpit.

Att filma sin seglats är ett trevligt sätt dokumentera. Men det är inte alltid så lätt att filma. DagensBåtliv.se ger här värdefulla tips. I slutet av artikeln finns en film om kameratestet och om en killseglats Göteborg – Läsö tur och retur.

Kikar man på YouTube finns otaliga filmklipp med glada besättningar på fritidsbåtar, men oftast både skakiga, vindbrusiga och därmed även ganska jobbiga att se på. Hur gör man bättre segelfilm på ett enkelt sätt? DagensBåtliv.se tipsar.


Det är inte så svårt som man tror, bara man dels har rätt grejor och dels filmar på ett bra sätt. Och rätt grejor behöver definitivt inte betyda dyra kameror i proffsnivå. Svaret är de så kallade action-kamerorna. Små, tåliga och vattentäta – men med oerhört bra kvalitet. Att filma på ett bra sätt är den svårare biten men kostar inte extra i pengar.


Kameraalternativ

Det finns många typer av moderna videokameror. För de flesta semesterfilmare står valet mellan följande kameror:

  • En vanlig videokamera som de flesta har hemma och filmar allt annat som hör till familj och semester, och ligger i 3 000-5 000 kronors-klassen,.

  • En kompaktkamera, alltså en stillbildskamera som ryms i fickan men med filmfunktion, och ligger på mellan 2 000 och 4 000 kronor.

  • Mobiltelefonkamera. Du har antagligen redan en av dessa.

  • En DSLR-kamera, med andra ord en systemkamera för stillbild men med filmfunktion. Pris mellan 5 000 och 12 000 kronor, plus optik.

  • En semiprofessionell videokamera. De ser ut ungefär som de vanliga moderna familjevideokamerorna, men är något större i storlek och har fler alternativ för olika filmlägen och ljud. Pris mellan 15 000 och 30 000 kronor.

  • Actionkamera, gjord för framförallt filmning, är vattentät och med många praktiska funktioner, pris mellan 1 500 och 4 000 kronor.

Alla de fem första alternativen är bra kameror – på land. De fungerar även bra i sittbrunnen, eller i stiltje. Men de är för de mesta inte vattentäta, har dåliga ljudmöjligheter eller har det så kallade ”rolling shutter” problemet, vilket innebär att de inte bör filma hastiga rörelser i horisontalled.


<span style=\
Några vanliga kameratyper som passar bäst på land, eller möjligtvis i hamn och i stiltje.

Actionkameror
Det för oss till actionkamera-alternativet. Exempel på dessa är Sony HDR-AS30V, Contour Roam 2, Drift HD, Garmin VIRB, Panasonic AG-HCK10GE, Jobo och sist men inte minst GoPro Hero. Alla dessa är små kameror specialgjorda för äventyr. Actionkameror kallas så därför att de är gjorda för tuffa tag. De är små, vissa väldigt små. De är vattentäta. Många av dem kan fjärrstyras via WiFi. Du kan ta både stillbilder, video och några har flera andra alternativ som exempelvis slowmotion-filmning. De har fastsättningsanordningar för pulpet, panna, bröst, och ofta sugproppsfäste att sätta på bridgedeck, skarndäck, sittbrunnskant och mer. Du kan filma varsomhelst i båten, även utanpå skrovet när vattnet stänker eller ifrån masttoppen. Och de älskar vatten, sol, regn, och tål det mesta. Och priset gör att du kan överleva en eventuell förlust av kameran i fråga, om det skulle hända.


Filmmetoder

De flesta filmar genom att hålla i kameran med händerna, rikta den mot objektet och trycka på start och sedan stopp. Funkar bra på land med båda fötterna på jorden. Men det funkar mindre bra på sjön där ingenting står still. Resultatet blir skakiga och obehagliga filmer. Lösningen är att på något sätt sätta fast kameran. Stativ kanske? Stativ är bra – på land. Men i båten är det ofta svårt att hitta en plats för alla tre benen och i segelbåtar som lutar kraftigt välter hela stativet även om det får plats. Men kan du på något sätt ordna det, kanske spänna fast benen i sittbrunnen olika hörn – då har du en bra lösning, i alla fall för sittbrunnstagningarna. Men en bra början.


Dock vill man kanske filma något mer än sin respektive eller kompisens kaffekopp eller den som håller i rorkulten. Då kommer detta med actionkamerornas olika fästen in. De är ovärderliga. Du kan spänna fast kameran i ett pannband och exempelvis gå upp på fördäck, se dig omkring, hissa segel, titta på de andra i sittbrunnen och kameran filmar det du ser. Om du anstränger dig att gå mjukt och röra huvudet med riktigt mjuka rörelser, då blir bilderna mycket bättre, rentav riktigt bra.


<span style=\
Actionkameran GoPro Hero 3 Black Edition. Den ena i sitt medföljande undervattenshus.

Använd annars ett av fästena till actionkameran, till exempel det som passar till pulpiten. Vinkla kamerafästet så att kameran ligger horisontellt mot havet och har en bra vinkel mot det du vill filma – och tryck igång. Du kommer att få lugna, stabila och snygga bilder. Man kan också ta ett fäste av lämplig sort och hissa den upp i fock- eller storfallet och rikta kameran neråt. Har kameran dessutom Wifi-kontroll kan du i telefon se vad kameran ser och om den är rätt vinklad trycker du på start och filmar båten från masttoppen! Med en actionkamera, bra fästen och lite fantasi kan du hitta nya vinklar som man aldrig skulle våga drömma om med an vanlig videokamera.


Ljudet

En annan obehaglig sak, kanske en av de sämsta i de flesta segel- och båtfilmer, är det ständigt störande vindbruset som dränker allt annat. Hur löser vi detta? Två sätt: Antingen med vindskydd eller genom att fixa till det i redigeringen.


Om du har ett videoredigeringsprogram till din dator kan du ganska lätt klippa din film så att den blir hundra gånger trevligare att se än om man bara visar filmen direkt från kameran. Dessutom kan du dra ner volymen på de delar av filmen där det är mycket vindbrus och där istället lägga musik, eller ljud som du spelat in tidigare eller lite senare, exempelvis en berättarröst. Nu kan du få till det riktigt snyggt och du närmar sig proffsnivå med din film.


Men vill du få bra ljud från själva tagningen måste ett bra vindskydd till mikrofonen finnas till hands, eftersom det nästan alltid blåser mer eller mindre till havs. När det gäller mobiltelefoner, kompaktkameror, familjevideokameror och DSLR så är det svårt att hitta någon bra lösning. Det finns vindskydd att köpa till vissa modeller men de räcker ofta inte till för havsmiljö. Men de kameror som har ingång för extern mikrofon har mer hopp för sig. Flera av actionkameramodellerna har detta och även vissa av de andra sorterna. Har du en mikrofon utanför kameran kan du ofta sätta in den in ett vindskydd. Det kan vara en raggsocka, eller en Lovika-vante. Eller en fabrikstillverkad av högre kvalitet. Rycote säljer många modeller men det finns fler bra alternativ.


Väljer du en lämplig kamera, troligtvis en actionkamera, och jobbar med själva filmningen och ljudet på ett bra sätt är du på rätt väg. Med övning, tålamod och lite påhittighet kan du få till sevärda filmer som glädjer många.


Förra sommaren testade jag GoPro Hero 3 Black Edition för tidningen Monitor och passade på att göra en kort film om en seglats över Kattegatt, från Göteborg till Läsö och tillbaks. I filmen använder vi fyra olika kameror, en DSLR, en semipro videokamera och två stycken GoPro Hero.


En film med resultatet av kameratestet finns här
  *Klicka vidare* 


Filmen från vår seglats Göteborg - Läsö tur och retur. *Klicka vidare*
Du märker säkert vilka scener som filmats med actionkamerorna. (prova länken här om det inte fungerar på "Klicka vidare" ovan).
http://www.youtube.com/watch?v=pdVt0bCbMHE 


Lycka till med att filma ditt båtliv!


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut