VHF/SRC mars 2023
Ny navigator från Furuno

Test av Furunos Radio Ocean 5 


Bengt Utterström 2010-08-20

Furuno Radio ocean 5 behöver anpassas till svenska förhållanden innan den får godkänt betyg.
Bild:Bengt Utterström
Furuno Radio ocean 5 behöver anpassas till svenska förhållanden innan den får godkänt betyg.

Furuno breddar sortimentet med två nya intressanta navigatorer. Dessa är Furuno radio ocean 5 tum och storasyster på 7 tum. Programvarorna är desamma, men de skiljer sig åt när det gäller bildskärmens kvalitet och utformningen av menyknappar. Femtummaren har tryckknappar och sjutummaren har touch- och tryckknappar och en skarpare bildskärm.

Dessa båda modeller kompletterar Furunos utbud av navigatorer. De är billigare än deras andra modeller och dessa två vänder sig till fritidsbåtsägaren.
Under fyra dagars segling från Mattkum i Holland till Kiel i Tyskland i slutet av maj i år hade jag med mig femtummaren.

Sladdrig joystick
Mitt första intryck är positivt. Den är stilren, robust i formen och har tryckknappar. Jag gillar tryckknappar, de är lättare att hantera ombord under gång och menyvägarna blir oftast kortare jämfört med en touchskärm. Under bildskärmen finns det även fyra funktionsknappar för inställning av sjökortsbilden, ljusreglering etc. Joysticken är dock lite väl lättjobbad. Den upplever jag på gränsen till "sladdrig", det vill säga, det är lätt att den åker iväg okontrollerat och bläddrar fram en meny som jag inte hade tänkt mig. När man trycker i mitten för "enter" halkar den lätt åt sidan. En trögare joystick hade varit önskvärt. Enterknappen användes med fördel i stället för joysticken.

Saknar svensk skärgårdsanpassning
Radio ocean 5 kan mycket. Tyngdpunkten förefaller ligga på navigation i områden som ligger långt ifrån vår svenska skärgård. Med sjökortet, det aktuella täcker från Holland och hela Skandinavien, följer lättavläst tidvatteninformation i egen meny där tidvattenkurvan visas grafiskt. Pilar på sjökortsbilden visar hur strömmarna går och de olika färgerna anger strömmens fart. Den är klar för full AIS-mottagning, kan visa väderinformation om den kopplas ihop Jeppesen Marine Weather server via C-com. Det går att koppla till ekolodsgivare för djup och fiske. Ingendera av dessa funktioner har jag provat med denna navigator.
Jag saknar två väsentliga funktioner för kursvisaren som jag anser vara viktiga i skärgårdsnavigering. Det är att den inte går att justera i varken tid eller distans. Den finns, men den pekar "oändligt" framför båten. I skärgårdsnavigering är det en klar fördel att kunna ställa in den på till exempel tre minuter. Där kursvisaren då slutar befinner jag mig om treminuter under förutsättning att jag håller samma kurs och fart. Ett alternativ är att kunna ställa in den på till exempel två sjömil. Då slutar den där jag är om två sjömil. Denna viktiga funktionsinställning saknas.



Tidvattenkurvorna, som följer med det digitala sjökortet, gör det enkelt att hålla reda på ebb och flod och strömmens kurs och fart.
Tidvattenkurvorna, som följer med det digitala sjökortet, gör det enkelt att hålla reda på ebb och flod och strömmens kurs och fart.

Bildskärmen går att justera i flera steg. Dels naturligtvis belysningen, men den går även att ställa in för starkt solsken, "vanligt dagsljus" och för nattskärm. Det tar lite tid att bli kompis med funktionen. Först trycker man på on/off knappen och sedan på meny. Det hade jag inte grejat på Nordsjön utan instruktionsbok i mörkret. En fördel är att knapparna har inbyggd belysning vilket underlättar kvällsövningar.
Att göra egna rutter är också lite krångligt innan man kommer underfund om hur navigatorn fungerar. Enklast är som vanligt att med markörens hjälp peka på ett mål och sedan "Go to" det.

Informationsfältets inställningar
Att växla mellan olika bildpresentationer är enkelt tack vare den stora runda knappen i mitten. Heder åt Furuno att man kostat på en sådan. När navigationsinformation visas tillsammans med sjökortet går översta menyraden åt tilltvå funktioner som förefaller rätt onödiga. De visar sjökortets skala och att navigatorn har kontakt med satelliter. Det hade kunnat visas på annat sätt, de stjäl onödigt utrymme från sjökortsbilden. En annan detalj som kan göras bättre är att valet av navigationsinformation. Dessa består av fasta mallar. Jag kan med andra ord inte själv välja precis hur jag vill ha informationen presenterad utan är hänvisad till de förutbestämda valen.

Mitt slutomdöme efter korttestet av femtummaren på bland annat Nordsjön är gott trots ovan nämnda brister. Radio ocean passar för mindre båtar, som en andra navigator om två styrplatser finns eller för den som inte har plats för en större navigator av ekonomiska eller utrymmesskäl.

Fakta
QVGA bildskärm på 5 tum med 320 x 240 pixlar
Max 7 watt, fungerar ned mot 10 volts spänning.
Bakgrundsbelysta knappar (bra i mörker)
Pedagogisk instruktionsbok
vikt 580 gram
Komplett O·CHART serie består av 4 st olika modeller där O·CHART 5 och O·CHART 7 är de två plottrarna med 5" respektive 7" display. Fiskeversionerna O·CHART 5F och O·CHART 7F har inbyggd 2-frekvens 600W dubbelfrekvenslod (50 och 200 kHz). För att ansluta en bottendel och utnyttja ekolodsfunktionen måste man alltså ha en av F-versionerna.

Rekommenderat pris 5900:-
www.furuno.se



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut