VHF/SRC mars 2023

Garmins sidoprylar, bra presentval

Quatix 3 och Nautix har hängt med i sommar


Text & bild: Bengt Utterström 2016-08-15

Displayen Nautix är monterad på glasögonbågens skalm. På armen har rorsman klockan Quatix 3.
Displayen Nautix är monterad på glasögonbågens skalm. På armen har rorsman klockan Quatix 3.

Quatix 3 är en klocka som bland annat kan visa en mängd nautisk information. Nautix är en liten display som man hänger på glasögonbågen och visar också en massa nautisk information. Jag kallar dem för Garmins sidoprylar. De är inget som fritidsseglaren behöver, men det är imponerande att det fungerar. Kappseglare som ständigt vill ha koll på allt och jagar hundradelar har två spännande produkter att lägga till sin inköpslista.

I sommar har seglatsen gått utmed finska västkusten, från Stockholm upp till Kemi och Torneå och sedan åter utmed svenska kusten. De två nämnda prylarna har funnits med och vid ett flertal tillfällen har de använts. Jag är imponerad av tekniken. Den information som visas kommer trådlöst från navigatorn, i det här fallet en Garmin 7410. I både klockan och bildskärmen för glasögon kan jag se båtens kurs, vind, fart, djup, vattentemperatur med mera.

Jag kan se den sifferinformation som navigatorn ger utom själva sjökortsbilden. Jag skulle vilja kunna se sjökortsbilden med min position i glasögonens display (Nautix). Då skulle jag ha koll på navigeringen i alla lägen och det är viktigast för mig, men dit har den tekniska utvecklingen inte nått ännu.


Överst i bild är displayen. Elektronikdel och batteri är nedre tjockare delen.
Överst i bild är displayen. Elektronikdel och batteri är nedre tjockare delen.

Jag tillhör inte dem som hela tiden trimmar segel maximalt. Om jag gjorde det skulle jag naturligtvis uppskatta Nautix ännu mera. Jag kan jag nämligen se fartökning eller minskning medan jag hänger över skotvinschen eller om båten kan segla högre mot vinden utan att tappa farten. För mig var Nautix mest en kul grej ombord. Jag kunde enkelt hålla koll på båtens kurs när jag var nere i ruffen och plockade fram lunchen eller diskade. Stackars rorsman blev lite stressad när jag plötsligt ropade från kajutan: ”nu ligger du lite för lågt, lova 15 grader.”


Den som kappseglar har säkert betydligt större behållning av Nautix. Det går att se antal minuter och sekunder i nedräkning till start. Det går även att se till exempel avståndet till nästa layline (när det är dags att slå för att klara nästa rundningsmärke). Det sistnämnda förutsätter dock att ett vindinstrument finns kopplat till nätverket NMEA 2000.


Nautix är förvånansvärt lättavläst när man väl trimmat in displayen rätt i glasögonbågen. Displayen syns uppe i högra hörnet i glasögonen. Genom att svepa med handen utmed skalmen på glasögonen byter man information. Vindriktning är ibland viktigare än kurs och fart.


Jag tycker inte att displayens närvaro var störande för mitt synfält när jag tittar som vanligt. Bäst syns Nautix nere i ruffen där det inte är lika ljust som i sittbrunnen en solig dag. Det ska dock tilläggas att Nautix går att se bra även när solen gassar från en blå himmel. Jag skulle kunna tänka mig att se en film på detta sätt.


I förpackningen finns olika små fästanordningar passande olika bredder av glasögonskalmar. Nautix laddas med en USB-kabel. Batteritiden har jag inte koll på, men det var ingenting som jag upplevde som något problem.


Klockan Quatix 3

Quatix 3 är fysiskt större än vanliga armbandsur. Quatix är gjord för det aktiva friluftslivet och vänder sig till seglare, paddlare, fiskare med flera. På dess display går att visa all sifferinformation som navigatorn kan dela med sig av. Det handlar om förutom fart, kurs, djup med mera också om vindinformation från GNX vind. Nedräkning för start i kappsegling och en mängd andra finesser finns också såsom tidvatteninformation och funktionen ”hitta min telefon.” I medföljande manual talar Garmin om IQ Features. Således kan vi vänta oss nya nedladdningsbara finesser till Quatix.


Klockan har egen inbyggd GPS-mottagning för position. Den som tycker om att motionera på landbacken kan låta klockan hålla reda på steg och kaloriförbrukning med mera. Allt registreras och skickas automatiskt till appen Garmin Connect via en kompatibel smartphone.


Tiden visas med digitala visare i analogt utförande. En rolig finess som jag gillar, men inte förstår hur det går till, är att sekundvisaren kommer fram när jag tittar på klockan.


Om klockan och dess funktion vid man överbord skrev jag om för ett par år sedan här på DagensBåtliv.se. Notera dock att nya Quatix 3 har man överbordfunktion, men larmar inte automatiskt. Här finns artikeln   

För övriga funktioner, Googla ”Garmin Quatix 3” och du finner bland annat filmer på Youtube.


Quatix laddas med ett särskilt laddfäste som kopplas till 240 Volts uttag eller en USB-port.


Att kalla dessa två högteknologiska produkter för Garmins sidoprylar gillas säkert inte av alla, men mitt utgångsläge är fritidsbåtslivet och navigering.

www.garmin.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut