VHF/SRC mars 2023
Var inte rengjord på 30 år

Färskvattentanken liknade en sumppöl


Text & bild: Bengt Utterström 2012-05-21

Så här såg färskvattentanken ut inuti. Locket har nog inte öppnats på 30 år.
Så här såg färskvattentanken ut inuti. Locket har nog inte öppnats på 30 år.

Färskvattentanken var inte rengjord sedan båten sjösattes 1981. Sörjan i den liknande en sumppöl. Målarfärg på gängor, över packning och hållare för locket tyder på att locket aldrig öppnats. Någon ommålning har inte skett. Efter drygt 30 år är den nu nästan helt ren.

Färskvattenexperten Christer Berg på Stockholm vatten förklarar vad sörjan troligtvis består av och hur han gör ren färskvattentanken i sin båt.


En av punkterna på vår långa lista över allt som ska åtgärdas innan vi gör första seglingen är att göra ren färskvattentanken. Manluckorna sitter under middagsbordet. Det är inte så lätt att komma åt dem. Durk ska skruvas bort och bordet ska lyftas ur.


Inte öppnad på 30 år

Färgflagor från bultar och runt packning tyder på att tanken aldrig varit öppnad sedan den stängdes 1981.
Färgflagor från bultar och runt packning tyder på att tanken aldrig varit öppnad sedan den stängdes 1981.

När blicken fokuserades på bultarna som håller de två manluckorna stelnade den till. Det var målarfärg på vissa bultar och några av fästena bar tydliga spår av att aldrig ha lossats sedan båten byggdes.


Svart sörja

Här syns påfyllningshålet i bildens övre kant. Det nedre går till färskvattenpumpen.
Här syns påfyllningshålet i bildens övre kant. Det nedre går till färskvattenpumpen.

När vi köpte båten i höstas lekte vi med tanken att segla hem den tidig vår. Nu är vi glada för att det inte blev så. Troligtvis hade vi inte gett oss på färskvattentanken innan avresan eftersom tusen andra saker skulle fixas före en sådan avsegling.

När locken lirkats bort såg jag en sörja med svarta klumpar. Ingen trevlig syn. Vi har en dammsugare som det går att suga vatten med och med den dammsög jag de sista litrarna som inte gick att tömma ur.

Tvättat rent
Sedan har vi tvättat och torkat med trasor, sköljt ur, tvättat med Javex, sköljt ur, torkat ur, provat med T-sprit på trasor, sköljt igen, gnuggat med tvättsvampar som har grov grön sida, sköljt, tvättat med varmt vatten och YES-diskmedel och slutligen sprayat med en blandning av Klorin och vatten. Det sistnämnda fick sitta på ett par timmar. Efter det luktade det simhall i hela båten.

Lite gnugg med en tvättsvamp och det ser genast bättre ut. Bilden visar det ena av de två öppningarna i tanken.
Lite gnugg med en tvättsvamp och det ser genast bättre ut. Bilden visar det ena av de två öppningarna i tanken.

Ny sköljning med rikligt med vatten och slutligen en ren trasa för att torka de sista smulorna som samlas vid avtappningshålet.

Med en sprutflaska till hjälp gick det att spruta klorinblandat vatten i hela tanken.
Med en sprutflaska till hjälp gick det att spruta klorinblandat vatten i hela tanken.


Packningarna gjordes rena med en tvättsvamp med grov sida, varmt vatten och YES diskmedel.
Packningarna gjordes rena med en tvättsvamp med grov sida, varmt vatten och YES diskmedel.

Skvalpskott bra men…
Det är svårt att mekaniskt komma åt överallt. Skvalpskotten som förhindrar att vattnet åker fram och tillbaka i tanken är bra vid alla tillfällen utom vid rengöring. Det är näst intill omöjligt att komma åt överallt på ett bra sätt. Jag känner mig dock relativt trygg i att tanken är tillräckligt ren nu.

Vad är sörjan för något?
För att få veta om vi hade dött om vi druckit vatten från tanken ringde jag färskvattenexperten Christer Berg på Stockholm vatten. Han säger så här om mina funderingar på svarta klumpar och annan sörja:

”Svarta klumpar kan bildas fortare än man tror. Det beror helt på vilken vattenkvalitet man fyllt på tanken med. Vissa enskilda brunnar kan innehålla mycket järn och mangan och ibland även lite kalk. De svarta klumparna är troligtvis en blandning av de tre ämnena eventuellt med inblandning av organisk växt av bakterier och alger.

Även om man inte alltid behöver bli sjuk av den här svarta sörjan, är sådan här estetisk teknisk förorening någonting man inte ska acceptera i en vattentank avsedd för hushållsändamål. Vid rengöring måste partiklar, sediment och allt som har ansamlats tas bort mekaniskt innan tanken desinficeras. Generellt ska man vara försiktig med rengöringsmedel av typen diskmedel eller lösningsmedel i vattentankar.

Jag tror inte alla rengöringsmedel är bra på att desinficera (=ta död på mikroorganismer), men däremot effektiva att lösa upp utfällningar och frigöra smuts kemiskt. Det är bättre med mekanisk rengöring och avsluta med desinfektion.

Föroreningar som man blir sjuk av uppstår inte av sig själv. Det måste tillföras vattnet och tanken. Om en person till exempel har Salmonella eller Kampylobakter eller vinterkräksjuka, kan felaktiga hanteringsrutiner av vattentanken tillföra denna smitta till vattnet som användarna kan bli sjuka av.

Under 12 grader
Bäst mår färskvatten i en tank om temperaturen inte överstiger 12 grader. Vid sval förvaring minimeras efterväxten av mikroorganismer. Efter ett antal dagars förvaring kan vattnet få en mindre fräsch, fadd och unken smak vilket gör det mindre aptitligt som dryck. Därför kan det vara en fördel att inte låta tankvattnet bli för gammalt och gärna förbruka det man har i tanken och fylla på nytt 1- 2 gånger i veckan vid regelbunden användning.”

Hur gör du med din egen tank i din båt”, undrar jag. Christer Berg berättar att han rengör tanken varje vår. "Tanken töms och torkas ur med en ren tyglapp eller ny Wettexduk. Därefter en noggrann genomsköljning av tanken med rent, helst kommunalt, kranvatten. Vill man vara extra säker kan man avsluta med en desinfektion med Klorin enligt anvisning och se till att man får tillräckligt lång kontakttid så att man får en avdödande verkan av eventuellt kvarvarande mikroorganismer.

Sedan har jag ett vattenfilter mellan tank och tappkran. Det byter jag regelbundet minst en gång per säsong annars finns risk för ansamling av oönskade partiklar och mikroorganismer som jag inte vill ha i tankvattnet.

Det vatten som jag dricker, gör thé eller kaffe av, tar jag från en mindre separat ren dunk. Tankvattnet använder jag till disk, kroppsvård, potatisskalning etcetera avslutar, Christer Berg.

Vattenfilter?

Efter många timmars slit lades locken på igen. Så här såg det ut då. Det går att få rent med enkla metoder och hjälpmedel.
Efter många timmars slit lades locken på igen. Så här såg det ut då. Det går att få rent med enkla metoder och hjälpmedel.

Jag (Bengt U) är av naturen motståndare till det mesta som gör livet krångligare. Därför minimerar jag gärna antalet saker och arbetsmoment ombord. Om jag vet att tanken är rengjord känner jag mig trygg att dricka det vattnet.

Därför sätter jag inte in något vattenfilter. Det ska också skötas om och filter ska bytas minst en gång per år. Sedan efter några år när man ska köpa nytt filter så finns det inte längre. Då ska ny filterhållare köpas, monteras och så vidare.

Jag brukar tömma tanken om jag vet att det stått vatten en längre tid och fylla på med nytt. Jag har aldrig blivit sjuk eller mått dåligt av vatten från båtens färskvattentank. Däremot finns det tillfällen när jag avstått från att dricka det. Jag har oftast en petflaska med kranvatten med mig för dryck som inte kokas före konsumtion.

Hur gör du? Kommentera gärna, skriv under med för- efternamn och bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
3. Ren vattentank Kate Farkas, Saltsjöbaden 2014-01-05
2. Klorin på våren Hans Friedman Vaxholm 2012-09-23
1. Färskvattentank Stig Eriksson 2012-05-22