VHF/SRC mars 2023

Varför ankare när man kan ha en pinne till botten?

Talon ankringssystem håller båten på plats vid fiske


Bengt Utterström 2014-02-18

Talon ankringspinne är här körd ned i botten. Båten ligger stilla. Bilden är tagen från botten och upp mot båten. Pinnen är i grå färg, men här photoshopad för att synas bättre.
Talon ankringspinne är här körd ned i botten. Båten ligger stilla. Bilden är tagen från botten och upp mot båten. Pinnen är i grå färg, men här photoshopad för att synas bättre.

Talon ankringssystem hör till de mera underliga, men ändå så fiffiga saker som vi hittade på Göteborgs Båtmässa. Varför använda ett ankare med trasslig lina när man kan köra ned en pinne i botten? //Kompletterad med film 10 mars//

Det tycks finnas hur mycket prylar som helst till fiske. Kanske tycker fiskare samma sak när det gäller för oss båtmänniskor? Ingen på redaktionen är fiskare, vi kan inte heller fiske. Men vi kan heller inte låta bli att skriva om Talons ankringspinne. Nu förstår vi också varför det ibland kommer att finnas två stycken stolpar i aktern på vissa mindre båtar. Den ena är ett teleskopiskt ankringssystem. Den andra är en hållare för ekolodet.


Den högra stolpen är Talon ankarpinne. Den vänstra visar en teleskopisk hållare för ekolodsgivare.
Bild:Bengt Utterström
Den högra stolpen är Talon ankarpinne. Den vänstra visar en teleskopisk hållare för ekolodsgivare.

När fiskeplatsen är vald kör man ned en lång stav som tar i botten. Det håller sedan båten på plats och man kan fiska i lugn och ro. Ankringspinnen blir likt en spik som dunkar fast i botten. Det hela sker tyst för att inte skrämma bort fisken. När man fiskat klart, för ekolodet visar ju ingen fisk om det är tomt på fisk, så trycker man på en knapp och den teleskopiska ankarstaven åker in i röret igen. Så varför ankra och tjafsa med blöt lina och lerigt ankare?

Ankarpinnen utkörd cirka 2,5 av 3 meter.
Ankarpinnen utkörd cirka 2,5 av 3 meter.

Det finns två längder, nämligen 3,6 meter och 3 meter. 3 meter lång Talon ankringsutrustning med standard akterspegelfäste kostar cirka 24 000 kronor. Det är många abborrar som ska fångas för att det ska betala sig. Men det är kanske inte det som är det viktigaste?


Hur Talon fungerar en lugn dag när en förbipasserande båts svallvågor når fiskaren återstår att se. Kraften som ankringspinnen utsätts för torde ju vara rätt stor. Speciellt när djupet är större än två meter.


Eftersom vi inte kan fiske och inte heller sett några oberoende tester på området får här Torbjörn Åsén på Comstedt själv återge sina erfarenheter:


Torbjörn Åsén, säljare av Talon, Comstedt AB:

 ”Det finns olika lägen på ankringen, för mjuk botten och för hård botten och även en fjädring som nyttjas vid gropig sjö. Vi har haft Talon ute i ett år på test här i Sverige och vår testfiskare råkade dra igång utombordaren när han var ankrad. Djupet var drygt 3m och båten stod still när han började gasa, inget hände med kompositstången. Så det skall nog fungera bra, som det är tänkt. Det lämnas livstids garanti på stången. På båtmässan var Talon & 360 givaren monterade på brackets vid sidan om utombordaren, men det normalaste är nog att de kommer att bultas fast direkt vid akterspegeln. Jag fiskar själv mycket i Stockholms skärgård och jag ser fördelarna vid bl.a. vårfisket efter havsöring & gädda, då fiskar vi ofta i sydvända vikar med pålandsvind för att leta varmare vatten. Här är fördelen att man trycker på en knapp istället för att förfrysa fingrarna med kalla & leriga ankarlinor, när vattentempen bara ligger på ett par plusgrader. Vi har redan sålt ett ansenligt antal av Talon, vi sportfiskare är lite speciella.”

Här finns en film: *Klicka vidare*

 

Comstedt är svensk importör. Läs mera *Klicka vidare* 


Kommentera gärna artikeln. Ange för och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. ankarpinne Harald Karlsson, Rönnäng 2014-02-19