VHF/SRC mars 2023

Inget riktigt test, men ändå intressant

Ankartest i sandlåda. ”Nykomling” var bäst


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2015-12-08

<span style=\
På startlinjen stod räknat från vänster: Bruce, Ultra Marine, CQR och Delta.

Vi drog ankare i en sandlåda på METS. Vi gör inte anspråk på att detta ska vara något ankartest där vi korar ett ankare som bättre än andra under realistiska förhållanden, men vi hade kul och dessutom var det intressant att se hur de fyra ankarna grävde ned sig i sanden. Sämst var klassiska CQR. Det för oss nya ankaret Ultra Marine grävde ned sig snabbt och under de förutsättningar som vi gjorde vårt dragtest blev det vinnare. 

Om man tycker att båtklubbens årsmöte är tråkigt kan man alltid med bestämd röst påstå att en viss ankarmodell är klart bättre än alla andra ankare. Sedan är diskussionen i full gång. Vi kommer inte att påstå att något ankare är bäst för din båt, men så här gick vårt dragtest till i sandlådan på tillbehörsmässan METS.


Låt oss först göra klart att sandlådan fanns hos företaget Ultra Marine. De hade en mängd kända ankare i miniatyrmodeller. Vi valde tre kända modeller och deras eget Ultra Marine. De andra var ett ankare som ligger oss varmt om hjärtat och det är Bruce. Nummer tre blev det klassiska plogankaret CQR, som för övrigt betyder ”secure” (säkert, tryggt) och det fjärde blev också ett plogankare, nämligen Delta-ankare.


Sanden i sandlådan var torr. Vår bedömning är att alla ankare var tillräckligt lika och välgjorda för att fungera som jämförelse i sandlådan. Dragvinkeln var densamma för alla fyra. Vi drog mot sandlådans bortre kant. Vi hade inte tillgång till något mätinstrument för att mäta dragkraften, men det var relativt lätt att känna att det ankare som grävde ned sig bäst var också tyngst att dra.


Vårt sandlådetest

<span style=\
Både Bruce och Ultra Marine började direkt att gräva ned sig. CQR flyter ovanpå. Delta är lite trögstartat jämfört med de två till vänster.

<span style=\
Bruce och Ultra Marine fortsätter att gräva ned sig. CQR flyter ovanpå. Delta är nu på gång.

<span style=\
Ultra Marin kommer djupast. Tvåa är Bruce. CQR har inte ens börjat. Delta fastnar hyggligt.

Vi provade även att ändra dragriktningen 90 grader på Bruce och Ultra Marine. Vi fick den känslan att Ultra Marine vred sig i sanden utan att vandra uppåt. Bruce reste sig något, men även det höll greppet.


Min praktiska erfarenhet från ett CQR ankare är att om vinden vrider sig så släpper ankaret och det får börja om igen. CQR-ankarets svaghet är att den ledade delen på ankaret är för tung i förhållande till plogen och det gör att det ”topptunga” ankaret har svårt att få grepp. Det reser sig inte. En tyngre plog hade kanske gjort ankaret bättre?


Delta, som starkt påminner om CQR, fast Delta är inte ledat i stock/plog, har en tyngre plog och gräver fortare ned sig än CQR.

Hur ankarna hade fungerat i blöt sand eller på hård lerbotten vet vi inte. Intressant var att Ultra Marine och Bruce släppte fint när vi ändrade dragvinkeln rakt upp.


Sorry 20 kg CQR, det blir källarförrådet nästa säsong!
Sorry 20 kg CQR, det blir källarförrådet nästa säsong!

Vårt besök i sandlådan har fått mig (Bengt) på andra ankartankar. På min, för mig nya båt, sitter ett 20 kilos CQR-ankare i fören. Jag erkänner att jag känner en stor nostalgi för detta ankare. Ett sådant satt på vår motorseglare som jag växte upp med på 70-talet och ansågs då det vara det givna ”långseglarankaret”. Jag fick tidigt lära mig av pappa att CQR behöver en längre sträcka för att gräva ned sig och han hade rätt i det.

Efter att ha gjort testet i sandlådan och sett hur andra ankare gräver ned sig kommer CQR-ankaret att förpassas till ankarförrådet i källaren.

Det finns gott om kopior av Bruce-ankaret och CQR. Generellt är originalen säkrare för de är oftast gjutna i ett bättre gjutgods. Ankarstocken ska inte kunna gå av vilket har hänt på billigare kopior.

Rocna och Spade är två ankare som är snarlika Ultra Marine. Vilket som är bäst av dessa tre vågar vi inte ge oss på att gissa om. Kanske något för båtklubbens årsmöte att avgöra?


Ultra Marine anchor

Ultra Marine.
Ultra Marine.

Rocna.
Rocna.

Spade.
Spade.

Tips
Ankarkättingen kan med fördel märkas med buntband var femte meter. Sätt till exempel ett buntband för fem meter kätting, två för tio meter, tre för 15 meter och så vidare.

Ultra ankaret säljs i Sverige av Duomarin, www.duomarin.se


Länkar:

Ultra Marine www.ultramarine-anchors.com


Rocna
www.rocna.com


Spade
http://www.spade-anchor.co.uk/sd_video.htm


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut