VHF/SRC mars 2023

Galaxy-INFL 8 reservantenn för VHF

Uppblåsbar reserv- och nödantenn för VHF


Text & bild: Bengt Utterström 2019-11-21

Uppblåst nödantenn för handhållna och fasta VHF-stationer. <span>Platsen är mellan Fair Isle och Foula på Nordsjön. </span>Helena Nilsson talar med andra båten som är drygt 10 sjömil bort. Tiia Lepp assisterar.
Uppblåst nödantenn för handhållna och fasta VHF-stationer. Platsen är mellan Fair Isle och Foula på Nordsjön. Helena Nilsson talar med andra båten som är drygt 10 sjömil bort. Tiia Lepp assisterar.

Galaxy-infl8 är namnet på Shakespeare uppblåsbara reserv- och nödantenn för VHF. I första hand är den tänkt för handhållna VHF, men fungerar lika bra till 25 watts stationen. I somras provade vi antennen på Nordsjön.

En handhållen VHF är på endast 5 till 6 watt och har kort antenn. Det gör räckvidden tämligen begränsad. En fast monterad VHF-station är på 25 W och har separat antenn. Den handhållna VHF-stationen är mera att betrakta som en möjlighet till intern kommunikation ombord på större fartyg eller lämplig att ta med sig i jollen om båten ligger på svaj i någon vik. 


Hela kitet ryms i en liten väska som är 25 x 15 cm.
Hela kitet ryms i en liten väska som är 25 x 15 cm.

Med en extra antenn ökar räckvidden. Räckvidden för VHF är i princip från antenn till antenn, det vill säga, antennerna ska kunna se varandra utan att horisonten eller höga berg skymmer dem. Ju högre upp en antenn sitter, på desto längre avstånd kan man kommunicera med andra.

 

Den uppblåsbara antennen är 1,4 meter lång när den är uppblåst. Den handhållnas är 15 cm varför avståndet för kommunikation ökar. Fabrikanten Shakespeare uppger att räckvidden fördubblas med Galaxy-infl8.

 

Under sommarens seglats fick jag låna en antenn av importören Comstedt AB. Den placerades i vår grab bag, den bag som absolut ska med om vi måste lämna båten och gå i livflotten på grund av haveri. Där var min tanke att med den uppblåsbara antennen så skulle vi få en längre räckvidd och därmed skulle chansen öka för att vi skulle kunna bli räddade. En förutsättning är ju också att en bärbar VHF finns med i den utrustning som samlas ihop inför ett övergivande av båten.

 

Vår handhållna VHF-station är på 6 W och utrustad med nödknappen DSC. Med nödantennen följer diverse adaptrar för antennfäste. Ordinarie antenn skruvas enkelt bort och den nya antennkabeln monteras direkt på VHF-apparaten. Det gäller även för en fast station på 25 W. Vid tillexempel ett mastbrott kan det bli aktuellt att använda en nödantenn om ordinarie antennen sitter i masttoppen.

 

Provade räckvidden på Nordsjön

Vi var två båtar som samtidigt lämnade ön Fair Isle som ligger mellan Shetland och Orkney-öarna. Vår kurs var mot ön Foula på Shetlands västra sida och den andra båten skulle till Färöarna. På cirka 10 sjömils avstånd, mätt med AIS, provade vi att anropa den andra båten med handhållna VHF-stationens originalantennen, men vi fick inte kontakt då. Vi bytte till den uppblåsbara och då fick vi kontakt och det hördes bra.

 

Vi hade även en senare kontakt, men tyvärr saknas avståndsuppgift då på grund av att den andra båtens AIS-sändare inte fungerade på det avståndet. Det vi kunde konstatera var att vi hade kontakt på ett betydligt längre avstånd med reservantennen än med ordinarie. Om avståndet blir dubbelt så långt som fabrikanten uppger vågar jag inte uttala mig om. Galaxy-infl8 ska enligt min mening betraktas som en nödantenn som kan användas om ordinarie antenn havererar eller om båten måste överges och fortsatta färden sker i en jolle eller livflotte.

 

Antennen levereras i en liten väska och tar inte stor plats när den förvaras. Den blåses upp på samma sätt som en uppblåsbar räddningsväst. Dock sker det inte automatiskt vid kontakt med vatten, utan man drar i utlösningsmekanism för att den ska blåsas upp. Vid vårt test skruvades  kolsyrepatronen bort och jag blåste upp antennen genom det munstycke som sitter monterat. Även det av samma modell som på uppblåsbara räddningsvästar. Medföljande kabel är 6 meter lång.

 

Här finns mer teknisk information *Klicka vidare*


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsadress. 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut